banner333

banner309

Rektör Zeybek Canlı Yayında Süreci Anlattı: Sınavlar Nasıl Yapılacak

Gümüşhane Üniversitesi koronavirüs sebebiyle uzaktan eğitime devam ettiği şu günlerde süreçle ilgili merak edilenleri yanıtlamak için canlı yayın düzenliyor.

Gümüşhane Üniversitesi 12.05.2020, 14:05
Rektör Zeybek Canlı Yayında Süreci Anlattı: Sınavlar Nasıl Yapılacak
banner400

Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek üniversitenin resmi Instagram hesabı olan @gumusuniv üzerinden canlı yayın programının ilk konuğu oldu ve soruları yanıtladı.
Her hafta farklı koonuklarla düzenlenmesi planlanan canlı yayınların ilk konuğu Rektör Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, yeni normalleşme süreci içerisinde üniversite hakkında merak edilen sorulara açıklık getirdi.


Canlı yayında öğrencilerin sosyal medya üzerinden merak ettiği soruları cevaplayan Rektör Zeybek, “İnsanlık tarihinde Covid-19 vakasına kadar hem yakın geçmişte hem de uzak geçmişte çok önemli salgınlar yaşandı. Bu salgınlar daha çok bölgeseldi. Yani dünyada belli kıtaları ve belli ülkeleri etkiliyordu. Ama ilk defa bütün ülkeleri baştan başa dünyanın tamamını etkileyen bir salgınla karşı karşıyayız. Ortaya çıkan bu salgın bütün hayatımızı, alışkanlıklarımızı ve eğitim-öğretim faaliyetlerimizi bir anda değiştirdi. Bizler de yoğun şekilde geleceğe yönelik planlama ağırlıklı olarak çalışmaya devam ettik” dedi.

16 Mart 2020 tarihi itibariyle üniversitelerde 3 hafta eğitim-öğretime ara verilmesi üzerine üniversitemizde yaşanan sürece değinen Rektör Zeybek şu açıklamalarda bulundu: “Salgın Türkiye’de ilk pozitif vaka ile birlikte Sağlık Bakanlığımız tarafından kamuoyu ile paylaşılınca bütün kurumlar gibi Yükseköğretim Kurulumuz da derhal bütün üniversitelerle etkileşim halinde sürecin bundan sonra nasıl yürütüleceğine dair program hazırlıklarına başladı. Üniversite olarak bir taraftan genel anlamda hazırlıklarımızı yaptık. Kronik rahatsızlığı bulunan, 60 yaş üstü personelimizin veya hamile personelimizin idari izin durumlarını hayata geçirmiş olduk. Erasmus hareketliliği kapsamında yurt dışında bulunan öğrencilerimiz vardı. Onların bir kısmı Avrupa ülkelerinde vaka sayısı arttıkça Türkiye’ye dönmeye başladılar. Dış İlişkiler ofisimiz tarafından bunların toplum içerisine karışmadan en az 14 günlük karantina durumları için yönlendirmeler yaptı. Diğer taraftan hijyen anlamında bir takım hazırlıkların içerisinde olduk.

İdari ve Mali Daire Başkanlığımız tarafından hijyen maddelerinin temini sağlandı. Bu maddeler birimlere dağıtıldı. 10 kişilik bir ekip oluşturuldu. Çok sık temas halinde bulunan temizlik ekibimize maske ve eldiven dağıtıldı. Kampüs alanında bir yıkama ve dezenfekte faaliyeti gerçekleştirildi. Binaların girişlerine el dezenfekte aparatları ilave edildi. Halk Sağlığı Bölümünden Doç. Dr. Nilgün Taşdemir hocamız tarafından broşür ve afişler hazırlandı. Bunları üniversitemizde ilgili yerlere astık. Öte yandan da eğitim-öğretim ile ilgili hazırlıklar yaptık. 16 Mart tarihinden itibaren YÖK Başkanımız tarafından uzaktan eğitim faaliyetlerinin gerçekleştirileceği duyurulunca bizler de bir hafta içerisinde Uzaktan Eğitim altyapımızı tamamlayıp 23 Mart itibariyle eğitim-öğretim faaliyetlerimize başladık. 18.800 öğrencimiz ve akademik personelimiz derslerle birlikte sisteme entegre oldu. Bugüne kadar herhangi bir aksaklık yaşamadan gayet başarılı bir şekilde yürütüyoruz. Yaşadığımız salgın süreci olağandışı bir süreç, dolayısıyla bu süreçte asıl olan eğitim-öğretim faaliyetlerini sürdürebilmekti. Çünkü dünyada birçok ülkede eğitim-öğretim faaliyetleri ciddi bir şekilde aksadı. Hem ülke olarak hem de Gümüşhane Üniversitesi olarak bizler çok şükür sıkıntısız bir şekilde bu faaliyetlerimizi sürdürdük. En önemlisi bu faaliyetler aksamamış oldu. Bunun dışında öğrencilerimiz ders notları sistemde olduğu için zaman sıkıntısı olmaksızın derslerini takip edip, tekrar edebiliyorlar. Kendileri için en verimli ders verme metodunu bu sayede ortaya koymuş oldular. Geçici bir durum olduğu için asla yüz yüze eğitiminin çeşitliliğini, öğretim elemanlarımızın kullandıkları materyal ve malzemelerinin yerini almaz ama olağan dışı bir süreç olduğu için bizde eğitimler canlı olarak yapılıyor. Bu sebeple de bu eğitimlerin aksamaması açısından olumlu buluyorum.”

"SINAVLAR ONLINE OLARAK ÖDEV VE PROJE ŞEKLİNDE OLACAK"

Öğrencilerin mazeret, final, bütünleme ve tek ders sınavları ile ilgili olarak sordukları sorulara da açıklık getiren Rektör, “Akademik takvimimizde belirtilen Mazeret sınavlarımız tıpkı diğer sınavlarımız gibi online olarak ödev, proje şeklinde gerçekleştirilecektir. 31 Mayıs ile 13 Haziran tarihleri arasında finallerimiz başlıyor. Sayın Cumhurbaşkanımız 15 Haziran’dan onra üniversitelerin eğitim-öğretim faaliyetleri ile ilgili kamuoyuyla bir takvim paylaştı. Bizim finallerimiz bu belirlenen takvimden önce tamamlanmış olacağı için biz aldığımız Senato kararı gereği yine aynı şekilde ödev ve projelerle bu sınavlarımızı yapmış olacağız. Bütünleme ve tek ders sınavları da online olarak ödev, proje şeklinde gerçekleştirilecektir” şeklinde konuştu.

"15 HAZİRAN ÖNCESİNDE BAHAR YARIYILI TAMAMLANMIŞ OLACAK"

Rektör  Zeybek'e en çok sorulan sorulardan biri olan 15 Haziran’dan sonra üniversitenin açılıp açılmayacağı ve Yaz Okulu süreci ile ilgili olarak da şunları dile getirdi: “15 Haziran’dan öncesinde bizim akademik takvimimiz bahar yarılımızı tamamlamış olacak. Öğrencilerimiz sanal sınıflarda eğitim-öğretimlerini online olarak devam ediyor. Bir diğer husus ise yaz okulu ile ilgili. Üniversitemizde 3 yıldır fiili olarak Yaz Okulu yapılıyor. 600 öğrenci ile başladığımız ilk Yaz Okulumuzda ikinci yılda 1000 ve üçüncü yılında 1600 civarında hem kendi hem de yaz okulu açılmayan ülkemizin farklı köşelerinden üniversitelerdeki öğrencilere mde eğitim-öğretim desteği sağlamış olduk. Bu yıl da salgının seyri eğer öğrencilerimizin yüz yüze burada bulunabileceği bir ortam ortaya çıkarsa yoğunlaştırılmış bir programla, eğer yüz yüze olmayacaksa da online olarak bu süreç planlanabilir. Önümüzdeki günlerde bu konu ile ilgili kararımızı netleştirip üniversitemizin web sitesinde ilan edeceğiz.”

"ŞARTLAR UYGUN OLURSA MEZUNİYET PROGRAMI YAPMAYI DİLİYORUZ"


Son sınıf öğrencilerinin merakla beklediği Mezuniyet Törenine ilişkin olarak da Rektör Zeybek, “Öğrencilerimizin mezuniyet programı arzu etmeleri son derece insani ve haklı bir durumdur. Üniversite mezuniyeti öğrencilerimizin büyük çoğunluğunun son mezuniyetidir. En çok hatıraları olan, bir taraftan kişiliğinin şekillendiği üniversite hayatı önemli bir öğrenim seviyesidir. Biz de öğrencilerimizin bu mezuniyet coşkusunu canı gönülden paylaşmayı arzu ediyoruz. Mezuniyet ile ilgili olarak salgının seyri bize bu konuda ne yapmamız gerektiği konusunda yol gösterici olacaktır. Şayet şartlar uygun olursa mezuniyet programlarını fiili olarak yapmayı diliyoruz. Çünkü öğrencilerimizin bu mutluluklarını paylaşmak biz hocalar ve yöneticiler için çok değerlidir” dedi.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 03:45
Güneş 05:21
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:19
Yatsı 20:48