banner333

banner309

Genç Girişimci Şirketi Kurmak Yatırımcılara Çeşitli Avantajlar Sağlıyor

Devlet tarafından genç girişimcilerin ekonomik hayatta daha aktif bir rol üstlenmesi amacıyla belirli bir süredir uygulan genç girişimci desteklerinden yararlanmak için genç girişimci şirketi kurmak gerekiyor.

Güncel 17.09.2022, 03:54
Genç Girişimci Şirketi Kurmak Yatırımcılara Çeşitli Avantajlar Sağlıyor
banner400

Devlet tarafından genç girişimcilerin ekonomik hayatta daha aktif bir rol üstlenmesi amacıyla belirli bir süredir uygulan genç girişimci desteklerinden yararlanmak için genç girişimci şirketi kurmak gerekiyor. Genç girişimci şirketi kurmak için aranan şartlara sahip olan yatırımcılar açısından son derece avantajlı bir durum olarak kabul edilir.genç girişimci desteği ve devlet teşvikleri belirli bir süredir genç yatırımcılara sağlanmakta olup 2022 yılında da uygulanmaya devam etmektedir. Eğer sizin de bir an önce hayata geçirmek istediğiniz fikirlere sahipseniz ancak hayallerinizi gerçekleştirmek için yeterli sermayeye sahip değilseniz ve genç girişimci desteklerinden yararlanmak için aranılan şartlara sahipseniz genç girişimci şirketi kurmak ticari hayata adım atmanızı sağlayacak önemli bir avantaj haline gelebilir.

Genç girişimci devlet teşvikleri cari açığın azaltılması, teknolojinin geliştirilmesi, yerli ve milli üretimin teşvik edilmesi amacıyla uygulanmaya başlamıştır. Türkiye çok genç bir nüfusa sahip bir ülkedir. Genç nüfus ülke ekonomisine çok ciddi ölçüde katkı sağlayabilir. Ülkemizde giderek artan bir iş gücü haline gelen genç nüfus daha konforlu yaşam şartlarına erişmek istemekle birlikte yaşam şartlarının zorlaşmasının da etkisiyle iş kurma aşamasında önemli sorunlarla karşılaşmaktadır.

Ayrıca iş kurmanın beraberinde getirdiği vergi ve sigorta maliyetleri gibi faktörlerin de dahil olduğu çeşitli sorumluluklar nedeniyle pek çok genç girişimci kendi işini kurma konusunda çekimser bir tavır sergilemektedir. Genç girişimci desteğinin önemi ve sağladığı fayda bu aşamada ortaya çıkmaktadır. Genç girişimci destekleri kendi işini kurmak isteyen ve 18 ila 29 yaş aralığında yer alan gençler açısından son derece önemli destekler sağlar. Bu doğrultuda genç girişimcilerin 3 vergilendirme döneminden ve 1 yıl süreyle SGK 4B primlerinden muaf tutulması söz konusu olabilmektedir.

Genç girişimci şirketi kurmak aynı zamanda beraberinde şirket kuruluşu gibi farklı masraf kalemlerini de beraberinde getirir. İzmir SMMM diğer bir deyişle izmir Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası olarak adlandırılan kuruluş tarafından İzmir mali müşavirlik hizmetleri için kriterlerin belirlenmesini sağlar. Bu sayede sektörde dengenin yakalanması avantajı elde edilebilir.

Genç Girişimci İstisnaları Nelerdir?

Genç girişimci şirketi kurmak için uygun özelliklere sahip olan kişilerin faydalanabileceği genç girişimci destekleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Genç girişimci şirketi kurarak faaliyete başlanılan tarihten itibaren 3 vergilendirme dönemi süresince elde edilen kazancın yıllık 75.000 TL’si için gelir vergisinden muafiyet elde edilir.
  • 01.06.2018 tarihinden itibaren 4B kapsamında ilk kez sigortalı olan kişilerin Bağ-Kur primleri bir yıl süreyle olmak kaydıyla Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından karşılanır.

Genç girişimci desteği son derece önemli faydalar sağlayan bir program olmakla birlikte 18 ila 29 yaş arasındaki girişimcilerin bu avantajlardan faydalanabilmesi için bazı şartları karşılaması gerekir. Diğer bir deyişle 18 ila 29 yaş arasındaki herkes genç girişimci desteklerinden faydalanma hakkına sahip değildir.

  • Genç girişimci şirketi kurduktan sonra girişime başlandığına dair bildirimi yasal süre içerisinde gerçekleştirmek,
  • Limited ve anonim şirket hariç olmak kaydıyla ticari, zirai ve mesleki faaliyetlerden kaynaklı adına ilk kez gelir vergisi mükellefiyeti tesis edilmek,
  • 18 yaşını doldurmuş ancak 29 yaşını henüz tamamlamamış olmak,
  • Kendi işinde bilfiil çalışıyor ya da işi kendisi yönetiyor olmak,
  • Mevcut bir işletmeye ya da mesleki faaliyete ortalık yoluyla sonradan dahil olmamak,
  • İşletme adi ortaklık veya şahıs şirketi bünyesinde kurulduğu durumlarda ortakların tümünün işe başlama tarihi itibarıyla aranılan tüm şartlara haiz olması,
  • Çalışmaları durdurulmuş veya çalışmaya devam eden bir işletmenin ya da mesleki faaliyetin eş ya da üçüncü derece ya da kayın hısımlarından devralınmış olmaması ( ölüm sebebiyle eş ya da çocuklardan devralınmış olması hariç)

Ayrıca gerekli şartları yerine getiren yabancı uyruklu tam mükelleflerin genç girişimci istisnasından yararlanma hakkı vardır.

Türkiye’de Vatandaşlık Almak İçin Ne Gerekli?

Türkiye’de vatandaşlık almak Türkiye Cumhuriyeti ile vatandaşlık bağı bulunmayan yabancıların Türk vatandaşlığı kazanması olarak ifade edilebilir. Bunun için sağlanması gereken belirli kriterler vardır: Türkiye’de vatandaşlık almak isteyen yabancının;

  • Türkiye’de kesintisiz olarak beş yıl süreyle ikamet etmesi,
  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşıyla evliliğinin en az 3 yıldır devam etmesi,
  • Milli güvenlik ve kamu düzeni açısından herhangi bir tehlike yaratması riski olmaması,
  • Türkiye’de sanayi tesisi temin edilmesini ya da ekonomik, sosyal, teknolojik, sanatsal, sportif, kültürel, bilimsel alanlarda olağanüstü hizmet sağlaması ya da sağlayacağına dair kanı uyanması nedeniyle ilgili bakanlık tarafından hakkında gerekçeli teklifte bulunulması,
  • 6458 sayılı Yabancılar ve Uluslararası Koruma Kanunu uyarınca oturum izni alması ve Turkuaz Kart sahibi olan yabancılarla eşleri, kendilerinin ve eşlerinin ergin olmayan ya da bağımlı çocuklarıyla vatandaşlığa alınmalarının zaruri bir durum olarak görülmesi,
  • Göçmen statüsünde kabul edilmesi.

Ayrıca yatırım yoluyla Türkiye’de vatandaşlık almak da mümkündür. Bunun için sağlanması gereken şartlar da yatırım türüne göre farklılık göstermektedir.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 03:58
Güneş 05:31
Öğle 12:26
İkindi 16:11
Akşam 19:12
Yatsı 20:38