banner333

banner309

25.Yeşilbük Yayla Şenliği Yapıldı

Geleneksel Gümüşhane Şiran, 25.Yeşilbük yayla Şenliği Yeşilbük Yaylası, Fındıklı bel geçidi, gero çimeninde (Çayirlar) gerçekleştirildi.

Şiran 13.07.2018, 15:33 14.07.2018, 14:09
25.Yeşilbük Yayla Şenliği Yapıldı
banner400

Serpil Sarı, Esalet Doğan, İbrahim Yılmaz ve Gonca Coşkun’un türküleri ile coşkulu geçen yayla şenliğine katılanlara teşekkür eden İstanbul Yeşilbük dernek başkanı Yalçın Onur;Gümüşhane ve yöresinde baharın gelmesiyle birlikte bölge kültüründe önemli bir yere sahip olan yayla şenlikleri ile festivaller de başlıyor. Türklerin önemli geleneklerinden biri olan ve tarihte konargöçer yaşam tarzlarının bir sonucu olarak ortaya çıkan yayla şenlikleri, günümüzde Türkiye'nin halen çeşitli yörelerinde sürdürülüyor. Doğu Karadeniz'de hayvancılıkla uğraşan insanlar, koyun, inek ve keçilerine otlak bulmak için havaların ısınmaya başladığı 10 Mayıstan itibaren yaylalara göç ediyor. Tarihte Türklerin hayvancılıkla tanışmasıyla başlayıp günümüzde de yaşatılan konargöçer geleneğin bir parçası olarak, her yıl yaz aylarında Doğu Karadeniz'de yayla şenlikleri düzenleniyor. Türk tarihinde, göçle gidilen yayla döneminde, kültürün ortaklığını ve yayla ortamında dayanışmayı artırmak amacıyla yayla şenlikleri yapılırdı. Türklerin konargöçer kültüründe obalar ve boylar arasındaki dayanışma ile birliktelik bu şenliklerle sağlanırdı. Bizim hala süren yayla şenliklerimiz vardır. Aslında bunlar bir eğlencenin yanında bir ortak kültürün beraberce paylaşılması ve yaşanılması organizasyonlarıdır. O binlerce yıllık Türk kültürü, yazılı değil ama sözlü kültür ortamında bu törenlerle günümüze kadar taşınmıştır. Şenliklerin önemli işlevlerinden biri de insanların bir araya gelmesini sağlamaktır. Yurdumuzun çeşitli yerlerine dağılmış ve birbirini tanımayan insanlarımız böyle bir şenlikte daha da çok bir araya gelebilecek ve birbirlerini unutmayacaktır. Şenliklerin amacı da halkın birlik ve beraberliğinin sağlanmasıdır. Yayla Şenlikleri ve festivaller yöresel kültürün bir parçasıdır dolayısıyla bu etkinliklerde bölgenin coğrafi özellikleri, yerelde yetiştirilen ürünler ,yöresel halk el sanatları ve tarihsel değerler öne çıkarılmalıdır. Bizde bu gayret ile çalışmalarımızı sürdüreceğiz. Bu şenliğin yapılmasına katkı sağlayan kıymetli sponsorlarımız Mustafa Turhan, Halil Aydöner, İbrahim Bölükbaş’a, Erdek Yeşilbük dernek başkanı Mehmet Sarı ve yönetim kuruluna, kendi yönetim kurulu arkadaşlarıma, katılım sağlayan protokole, hemşerilerimize, sanatçılara ve tüm Yeşilbüklülere teşekkür ederim” dedi.

25. geleneksel ,Yeşilbük yayla şenliğine, Şiran kaymakamı Ahmet Vezir Baycar, , Şiran belediye başkanı Yavuz Altıparmak , Yeşilbük Belediye Başkanı Hacı Ziya Yılmaz, Şiran Dernekler Federasyonu (ŞİDEF) Genel Başkanı Serkan Kaya, Esenyurt belediye bskan danışmanı İhsan Akdemir,Balıkesir Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Halil Aydöner, Şiran Emniyet Müdürü Celal Yurdakul ,Şiran ak parti ilçe baskanı Erhan Güngör , , Şiran ilçe milli eğitim müdürü Bayram kundak , Şiran halk eğitim müdürü Zahit kaya ,İncedere köyü dernek başkanı Fevrü Demir Ankara GİAD Başkanı Erdal Kurt, Antalya Şiranlılar dernek başkanı Ayhan Kaya,Konaklı köyü dernek başkanı Rıza Direk ,Alucra belediye meclis üyeleri, Mahalle ve köy muhtarları ile çok sayıda insan katıldı.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 03:45
Güneş 05:21
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:19
Yatsı 20:48