banner333

banner309

30.06.2011, 10:46

YENİ ANAYASA SÜRECİNDE GÜMÜŞHANE BAROSU

Gümüşhane baro başkanlığının referandum öncesi, anayasa değişikliği hususunda ki tutumu daha bir ilgimi çekmişti. Gümüşhane tarihinde belki de ilk defa bir konu hakkında görüş beyan etmiş olmasından dolayı, bu ilgi olabilir. Ama ondan daha önce İstanbul baro başkanlığının ülke gündemine ilişkin konuşmaları dikkatimi çekmişti. Son yıllarda Türkiye’de öyle bilmediğimiz çok şeyin olduğunu zaman bizlere gösteriyor ki, küçük dillerimizi yutar oluyoruz.
Bu yaşıma geldim, Gümüşhane’de, baro başkanlığının ne iş yaptığını, çalışma koşullarını bilmiyordum. İlgimi de çekmiyordu, ta ki referandum açıklamalarına değin. Fakat reformundum öncesi hukuka vurgu yapan açıklamalarını okuyunca gazetelerden, doğrusunu isterseniz bir anda şaşkına döndüm. Böyle bir kurumun varlığını ilk defa fark ettim. Çünkü şimdiye kadar ne menem bir şey olduğu hususunda hiçbir fikrim yoktu. Son referandum duruşu Gümüşhane adına bir gelişim olduğunu, artık hukukun sadece mahkeme duvarlarına sıkışmadan tüm toplum katmanlarına kadar inmesini, değişim adına, çağı yakalamak adına bir başarı grafiğiydi.
Ancak seçim öncesi ve seçim sonrası yoğun bir şekilde işlenen anayasa konusunda yerel bazda bir açıklama duyamamak, acaba diyorum, baro yine sessizliğe mi bürünecek, böylesine önemli bir konuda.
Referandum zamanlarında ve şimdi anayasa tartışmalarında Türkiye sivil bir dönemeçten geçiyor. Yeni anayasa tartışmalarında her kesim görüşünü söylerken ve özellikle İstanbul barosu açıklama üstüne açıklama yaparken Gümüşhane baro başkanlığından yeni anayasaya dair henüz bir görüş duyulmadı.
Yoksa eski sessizliğe dönüş mü var?
Sadece baro değil, Gümüşhane’de ilk defa farklı faaliyet alanı ile kurulan “Bayburt denge hukuk derneği ”ne de bu süreçte önemli bir sorumluluk düşüyor. Yeni anayasa yapım sürecinde pekâlâ tıpkı referandum döneminde olduğu gibi panel düzenleyebilir.
Ama bundan daha önemlisi baro başkanlığının sessizliğini yeni anayasa yapım sürecinde bozmalı ve sesini çıkarmalı, diye düşünüyorum.
Eğer, referandum sürecinde göstermiş olduğu sosyal sorumluluğu görmemiş olsaydık, elbette aklımıza baro başkanlığının yeni anayasa yapım sürecinde ne düşündüğü gelmezdi. Ama sanırım köprünün altından çok sular geçti ve Türkiye’nin gelişmişlik düzeyi bunu sanırım zorunlu kılıyor. Ve bu kent baro başkanlığının varlığını hissetti, hukuki duruşuyla. Ve bu duruşun devamının hem Türkiye adına ve hem de Gümüşhane adına önemli olduğu su götürmez bir realitedir.
Elbette baro başkanlığından, HES’ler için, radyasyon için, harşit için, madenler için, ekonomi ve istihdam vb. konularda bir açıklama beklemiyoruz!!!...
Beklediğimiz şey, hukuki ve vicdani bir duruş.
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Mayıs 2024
İmsak 03:07
Güneş 04:54
Öğle 12:24
İkindi 16:19
Akşam 19:43
Yatsı 21:23