banner333

banner309

10.06.2011, 17:10

SON SEÇİM YAZISI

Bu hafta sonu, seçim sürecinin son günü. Kendi adıma şimdiye kadarki en heyecansız ve beklentisiz bir seçim süreci yaşadım Gümüşhane’de. Daha önceden genel konjonktür beni etkilerdi, şimdi ise yerel dinamizm. Sanırım heyecansızlığımın nedeni, son seçim sürecinde yerel bağlamda, yerel dinamizm göremediğimden olsa gerek.
Nedir yerel dinamizm?
Yerel dinamizm; kendi yerel kültürünü üretebilen, bölge kentlerle rekabet edebilen, çağdaş standartlarda bir kent vizyonu sahip, tarihi ve kültürel kodlarından mülhem şehir kimliği üretebilen, başlıca sorunlarını özgürce konuşabilen, tartışabilen, çevresel faktörlerin bilincinde bir yaşama hareketliliğidir.
***
 Türkiye eski Türkiye değil. Bunu kabul edelim. Eski Türkiye üzerinden siyaset terziliği çağın gerisinde kalan ilkel bir tutum artık. Ancak bunun en çarpıcı örneği, Gümüşhane’de uygulandı.. Yerel dinamizm adına en ufak bir perspektif yerel medyaya yansımadı. Varsa yoksa ziyaretler. Ziyaret esasında bizim buralarda perspektiften daha önemli.  Bu anlayışı bu kent birkaç kere tecrübe etti ve bu yöntemi benimseyenleri kazandırdı. Bu duygusal yönümüz. Demek ki hala bizim buralarda duygusallık ön planda. İşin doğrusu, kulağıma hoş gelen bir vaatte duymadım. Duyanlar vardır şüphesiz. Benim gördüğüm genelde klasik ritüellerle geçen bir seçim süreci. Oysa bu uygulama, tedavülden kalkan bir uygulama. Dört elle sarıldık.
***
Her şeye rağmen demokrasiye giden patika yolda, toplumun irade koyması, bende varım demesi, gelinen noktada iyi bir sonuç. Ya hiç ya da göstermelik seçimler yapılıyor olsa da idi, ne olurdu? Ortadoğu’ya baktığımızda şuan Türkiye’deki demokratik süreç, ileri seviyede ve örnek teşkil ediyor.
***
Seçimin son iki günündeyiz. Sonraki gün pür dikkat, gözler, kulaklar TV’de olacak. Sanırım ilk sayım sonuçları üç aşağı beş yukarı sonucu belirleyecek. Büyük bir sorumluluğu yerine getirmenin hazzı ile sonuçlara kilitleneceğiz. Bir bir mi yoksa iki sıfır mı olacak? Eminim bazıları iddiaya bile girmiştir. Yani iddialı bir seçim bu. Kim kazanır ya da kaybederse etsin, bence, kazanan her bakımdan Gümüşhane olacaktır. Diyebilirim ki bu seçimin kaybedeni olmayacak. Kazanan hepimiz olacağız demokratik kültür adına.
Ben bunu yani demokratik kültürü önemsiyorum. Kişiler demokratik süreçte önemli ama ondan daha önemlisi demokratik kültürün her seçimde daha bir yerleşmesi, geleceğimiz açısından önemli buluyorum.
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 15 Mayıs 2024
İmsak 03:14
Güneş 04:59
Öğle 12:23
İkindi 16:18
Akşam 19:38
Yatsı 21:16