banner333

banner309

04.07.2011, 21:50

GÜMÜŞHANENİN ONTOLOJİK SORUNU NEDİR?


Henüz daha yeni yeni okuma ve yazma hevesimin depreştiği dönemlerde dilime pelesenk olmuş bir kavramdı ontoloji. Ontoloji kavramına ayrı bir hususiyetim Seyyit Hüseyin Nasr menşei. Felsefeyi, dolayısıyla ontoloji kavramını ben, Seyyit Hüseyin Nasr’la sevdim Frıth Schuon ile devam etti. Bu yüzden olacak bana ontoloji kavramını sevdiren bu düşünürler varlığın kadim yolculuğunda bana rehber oldular.

20li yaşlarda varlığın ontolojik yapısı üzerine deneme türü acemice yazılar yazmaya çalışırdım, kendimce. Tabi bunun karşılığında basit bir karşılık alırdım, felsefe yapıyorsun gibi ucuz ithamlara maruz kalırdım. Felsefe olmasa hayatın anlamı olmayacağını kime anlatabilirdim ki?
Felsefesiz bir hayat, tüm ağaçları kesilmiş çorak bir dağ gibidir.

İşte bu yüzden Gümüşhane’nin felsefesi (ontolojisi) Süleymaniye’dir dediğimde burun kıvrıldı, görmezden gelindi, felsefe ile suçlandı.

Oysa geçek şu ki, Gümüşhane’nin ontolojik varlığı Süleymaniye’dir. İşte bu yüzden Gümüşhane üniversitesinde Süleymaniye kürsüsü ve/veya enstitüsü kurulmalı dedim. İşte bu yüzden her Cuma vakti Süleymaniye havasının teneffüs edilmesini salık verdim. İşte bu yüzden Süleymaniye yoksa Gümüşhane’de yoktur dedim.
***
Gümüşhane’nin “Ontolojik Sorunu” nedir? Ya da Gümüşhane’nin Ontolojik Sorunu var mıdır? Evet Gümüşhane’nin bir ontolojik sorunu vardır ve o sorun Süleymaniye olgusu üzerinde düğümleniyor. Ve ayrıcı Gümüşhane’nin ontolojik bir kimlik sorunu da vardır ama henüz bunu tartışacak zihinlerden yoksunuz. Ve galiba Gümüşhane’nin ontolojik sorunu hala orta yerde duruyor. Üzerinde düşünülmeyi öylece bekliyor.
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 16 Mayıs 2024
İmsak 03:12
Güneş 04:58
Öğle 12:23
İkindi 16:18
Akşam 19:39
Yatsı 21:17