banner333

banner309

Jinekomasti Ameliyatı Hakkında Bilgiler

Erkeklerde görülen meme büyümesi vakalarına tıp literatürü özelinde jinekomasti denmektedir. Erkeklerin doğal olan meme dokularındaki ya da yağ dokularındaki ciddi bir biçimde görülen artışlar ciddi rahatsızlıklara neden olabilmektedir.

Sağlık 19.04.2021, 07:33
Jinekomasti Ameliyatı Hakkında Bilgiler
banner400

Erkeklerde görülen meme büyümesi vakalarına tıp literatürü özelinde jinekomasti denmektedir. Erkeklerin doğal olan meme dokularındaki ya da yağ dokularındaki ciddi bir biçimde görülen artışlar ciddi rahatsızlıklara neden olabilmektedir. Kelime anlamı olarak jinekomasti tam olarak “kadın memesi” demektir. Jinekomasti nedir? Latince kökenli olan iki kelimenin birleşmesinden oluşmuştur: jineko (kadın) ve masti (meme). Bu kelimenin Türkçe diline çevrilirken karşılandığı sözcük grubu ise “kadın tipi meme” olacaktır.

Jinekomastinin ortaya çıkmasında hem meme dokusundaki aşırı bir yükselme hem de yağ dokusunda ortaya çıkan ciddi bir artış aynı anda ve ayrı ayrı olarak etki gösterebilmektedir. Bu nedenlerden hangisinin jinekomastinin ortaya çıkmasına vesile olduğu ise yapılacak muayeneler ve ultrasoun uygulamaları sonucunda anlaşılabilecektir. Bazı hastalarda jinekomasti vakıası çocukluktan beri hissedilen bir durumdur. Belirgin bir meme büyüklüğü bir erkeğin sosyal ve psikolojik yaşantısını derinlemesine etkileyecektir. Bu etkinin olumlu olduğunu söylemek mümkün değildir. Psikolojik olarak sorunlu bireylerin normal toplumsallaşma kanallarına kolayca giremedikleri bilinen bir gerçektir.

Jinekomasti tam olarak hangi neden ya da nedenlerden ötürü oluşmaktadır?

Erkek hastalar genel olarak jinekomastinin ne olduğu konusunda pek bir fikir sahibi değildir. Bu yüzden jinekomastinin ne olduğu ile ilgili bilgilendirilmeleri önemlidir. Jinekomastinin erkeklerde kadın tarzında göğüslerin ya da meme dokularının oluşması durumu olarak tanımlanabileceğinden yukarıda ayrıntılı bir şekilde bahsettik. Ayrıca jinekomasti vakıasının ortaya çıkması için birden fazla neden itici güç olarak rol oynayabilmektedir. Örneğin bazı ilaçların yan etkileri sonucunda jinekomasti oluşması muhtemeldir. Ayrıca hormonal dengesizliklerin oluşması da jinekomastiye neden olan durumlardan birisidir. Kronik karaciğer ve böbrek hastalıklarının yanında, siroz hastalığı ve uyuşturucu kullanmak gibi durumlar da jinekomastinin ortaya çıkışına ön ayak olabilmektedir.

Son olarak bazı kanser türlerinin de jinekomasti oluşumuna etki ettiği söylenebilir. Ancak şunu belirtelim ki, en sık görülen jinekomasti kalıtımsal özellikler sonucu ortaya çıkmaktadır yani yapısal bir nedenden ötürü oluşmaktadır. Bu durumda jinekomastinin nedeni hastanın sahip olduğu herhangi bilinmeyen yani teşhisi konulmamış hastalık değildir. Eğer bir kişi ani bir biçimde kilo kaybetmiş ya da almışsa bu durumda meme dokusunda büyümeye neden olan semptomlar ortaya çıkabilmektedir. Kişiler genel olarak daha fazla kilo verdikleri zaman meme dokusundaki büyümenin kendiliğinden ortadan kalkacağını düşünürler ancak durum çoğu zaman hiçbir biçimde değişmeyecektir. Dahası jinekomasti vakasının daha da belirgin bir hal alması bile beklenebilir.

Jinekomasti Tedavisi

Jinekomasti tedavisi hiçbir şekilde canınızı acıtacak bir ameliyat değildir. Ortalama olarak 1 ya da 1,5 saat sürmektedir. İşleminiz bitirildikten sonra ameliyat bölgenize sıkı bir korse ya da bandaj sarılmaktadır. Büyük oranda, geceyi hastanede geçirmenize gerek kalmaz. Eğer böyle bir durum oluşursa uzman doktorunuz size bu durumun nedenlerini açıklayacaktır. Bunlara ek olarak, korse kullanımını 15 ya da 30 gün boyunca sürdürmeniz istenebilir. Ameliyattan sonraki ilk bir hafta süresince doktorunuz tarafından yakın takibe alınırsınız. Bundan sonraki süreçte ise daha uzun aralıklar ile takip edilmeniz yeterli olacaktır. Normal gündelik toplumsal yaşantınıza dönüşünüz ise takriben 3 ya da 5 gün içerisinde gerçekleşecektir.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 04:38
Güneş 06:04
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:50
Yatsı 20:11