Gebelikten Korunma Yöntemleri Hakkında

Sağlık 16.12.2019, 10:10 24.12.2019, 12:09
Gebelikten Korunma Yöntemleri Hakkında

Gebelik düşünmeyen çiftler, doğum kontrol yöntemleri uygulayarak gebelikten korunur. Çünkü istenmeyen gebelik yaşanması durumunda, gebelik sürdürülmek istenmiyorsa kürtaj ile gebelik sonlandırılabilir. Gebelik sonlandırılmadan önce gebe kalmamanın yollarını öğrenmek doğru olandır. de hangi doğum kontrol yöntemleri ile gebelikten korunabileceğiniz hakkında bir yazı derledik! Doğum kontrol yöntemleri; Doğal korunma yöntemleri, Bariyer korunma yöntemleri, Hormonal Korunma Yöntemleri ve Cerrahi korunma yöntemleri olmak üzere dört gruba ayrılır. Bu yöntemlerden bahsedecek olursak;

Doğal Korunma Yöntemleri

  • Cinsel Yoksunluk; Kadınların takvim yöntemi, servikal mukus yöntemi gibi hamile kalma ihtimali yüksek olan yumurtlama dönemini tahmin ederek ilişkiden kaçındıkları yöntemlerdir.
  • Emzirme; Doğumdan sonraki ilk 3 ay bebeğini sadece anne sütü ile besleyen kadınlarda, takviye mama kullanan kadınlarda ise ilk 3 hafta gebelik oluşmaz. Bu süre sonrasında etkili bir korunma yöntemi tercih edilmelidir.
  • Geri Çekme (Dışa Boşalma); Cinsel birliktelik esnasında, erkeğin penisinin genital bölgeden çıkarak dışarıya boşalmasıdır.

Bariyer Korunma Yöntemleri

  • Prezervatif (Kondom, Kılıf, Kaput); oldukça sık kullanılan bir kontrol yöntemidir, genellikle erkekler tarafından kullanılır ancak bazen kadınlar tarafından da kullanılmaktadır. Gebelikten koruyan bu yöntem, aynı zamanda cinsel yolla bulaşan hastalıklardan da koruma sağlar. (HIV/AIDS, Bel soğuklu, Frengi, Hepatit-B vb.)
  • Diyafram; cinsel ilişkiden önce kadının vajinasına yerleştirdiği, ince plastikten yapılmış bir araçtır. Cinsel yolla bulaşan bazı enfeksiyonlara karşı koruyuculuk sağlar, doğru kullanıldığında aynı diyafram yıkamak koşuluyla birden fazla kez kullanılabilir.
  • Spermistler (Sperm Öldürücüler); Jel, fitil ve köpüren tablet olarak bulunan spermistler, cinsel ilişkiden önce (10-15 dakika) vajinanın derinine uygulanır. Bu sürede tabletler eriyerek, gebelikten koruma sağlar. Etkili olabilmesi için, cinsel ilişki sonrası en az 6 saat vajina kesinlikle yıkanmamalıdır.
  • Spiral (Rahim İçi Araç); Rahim içine yerleştirilir, anne sütünü etkilemez ve gebelikten korur, bu sebeple doğum sonrasında da uygulanabilir. Bakır ya da hormon içeren olmak üzere iki tip spiral vardır. Biri Gynefix; bakırlıdır ve 5 yıl koruyuculuk sağlar, kayma yapmaz. Diğeri ise Mirena; hormonlu spiraldir ve anne sütünü etkilemediği için emzirme döneminde de güvenle kullanılabilir. Adet kanamalarının azalmasını sağlar ve gebelikten 5 yıl korur.

Hormonal Korunma Yöntemleri

  • Doğum Kontrol Hapları; Kadında yumurtlamayı engelleme özelliği sayesinde gebe kalmaya karşı koruyuculuk sağlar. Her gün düzenli olarak alınması gereken 21 adet tablet bulunur. Bu haplar adet düzeni sağladığı için, adet kanamalarında da azalma sağlar.
  • Aylık İğne; Kas içine uygulanan enjeksiyon yöntemidir. Her ay düzenli olarak 1 kez uygulanmalıdır. İçeriğinde östrojen ve progesteron bulunur, bu hormonlar kadınlarda var olan hormonlardır. Yumurtlama ve döllenmeyi engelleyerek gebelikten koruma sağlar ve adetin ilk günü uygulanır ancak buna ek olarak 7 gün içinde uygulanabilir.
  • Üç Aylık İğne;  Kas içine uygulanan enjeksiyon yöntemi olup, 3 ayda bir uygulanır. Anne sütünü etkilemez ve bu sebeple emziren kadınlarda da uygulanabilir. İçeriğinde progesteron bulunur ve yumurtlama ile döllenmeyi engelleyerek gebelikten korur.

Cerrahi Korunma Yöntemleri

  • Tüplerin Bağlanması (Kadınlarda); Kadınların yumurtalık tüplerinin ya da kanallarının cerrahi operasyon ile bağlanmasıdır. Bu çocuk istemeyen çiftler için uygun görülen bir yöntemdir, çünkü tüpler bağlandığı için sperm yumurtaya ulaşamaz ve döllenme engellenir.
  • Vazektomi (Erkeklerde Kanalların Bağlanması); sperm kanallarının bağlanması ile sağlanır, çocuk istemeyen çiftler için uygundur. Bu sebeple evli erkeklerde eşinin yazılı onayı olmadan bu müdahale yapılamaz.

Gebelikten korunmak isteyen çiftler, çok sayıda korunma yönteminden birini tercih ederek planlı gebelik yaşayabilirler. Bulunduğunuz il içindeki uzman hekimlerden aile planlaması ve gebelikten korunma yolları hakkında bilgi alabilirsiniz. Plansız gebelikler yaşanıyorsa ve gebelik sonlandırılmak isteniyorsa yine hekiminizin desteği ile kürtaj olarak gebeliği sonlandırabilirsiniz. Her ilde olduğu gibi kürtaj Eskişehir de de seminerlerle hastalara anlatılmakta ve doğru aile planlaması hakkında detaylı bilgi verilmektedir. Dilerseniz hekiminizle de görüşerek detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.

Op.Dr.Uzay Yıldırım

Kadın Hastalıkları ve Doğum Tüp Bebek / Genital Estetik



Instagram : @uzayyildirim

YouTube : Op.Dr.Uzay Yıldırım

Facebook : /dr.uzayyildirim

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 03:45
Güneş 05:21
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:19
Yatsı 20:48