İntermodal Taşımacılık Nedir? Özellikleri Nelerdir?

İş Dünyası 26.06.2023, 08:47
İntermodal Taşımacılık Nedir? Özellikleri Nelerdir?

Dünya çapında ithalat ve ihracattaki artış, nakliye türünün seçiminin önemli bir karar olmasını sağladı. Bu anlamda intermodal taşımacılık, en çok tercih edilen nakliye yöntemlerinden biridir. Hızlılık ve sürdürülebilirlik sunan intermodal nakliye yöntemi, aynı zamanda maliyetleri azaltır ve güvenli bir süreci mümkün hale getirir.

İntermodal Taşımacılık Nedir?

İntermodal taşımacılık, yüklerin çıkış noktasından varış noktasına en az iki farklı taşıma aracı ile transfer edilmesi süreci olarak tanımlanır. Taşımacılığın problemsiz olarak gerçekleştirilmesi için yük birimleri ve intermodal taşıma birimleri şeklinde isimlendirilen birimler yer alır. İntermodal nakliyede ürünler çıkış işleminden itibaren gruplandırılır. Bu da nakliye süresini daha kolay hale getirir.

İntermodal taşımacılık, malların çok daha verimli bir şekilde taşınması için yük birimlerinin kullanılmasıyla karakterize edilir. Bu taşıma yönteminin temel özelliği, farklı ürünlerin aynı anda taşınmasında verimlilik ve optimizasyon avantajı sağlamasıdır.

Lojistik operasyonlarının maliyetini düşüren intermodal nakliye, malların taşınması için gereken kaynakları da büyük oranda azaltır. Bu taşıma tekniğinin sunduğu güvenlik avantajı, tehlikeli madde taşımacılığındaki riskleri de minimize eder.

Multimodal ve İntermodal Taşımacılık Arasındaki Fark Nedir?

Multimodal ve intermodal nakliye işlemleri genelde karıştırılır. Her iki taşıma yönteminin de kendine has özellikleri vardır. Hem multimodal hem de intermodal taşımacılıkta birden çok araç türü kullanılır. Multimodal ve intermodal taşımacılık arasındaki fark bazı detaylarda kendini gösterir.

İntermodal taşımacılıkta birim yükler taşınırken, multimodal taşımacılıkta konteyner ve palet gibi çok çeşitli yükler tek bir taşıma sözleşmesiyle taşınır. Vurgulanması gereken bir başka fark ise belgelerle ilgilidir. İntermodal taşımacılıkta, taşıma sağlayıcıları kendi sorumluluk sözleşmesini düzenler. Multimodal taşımacılıkta ise her şey tek bir belgede birleştirilir.

İntermodal Taşımacılık Özellikleri Neler?

İntermodal taşımacılık özellikleri ile günümüzde sıklıkla tercih edilen bir taşımacılık yöntemidir.

Öncelikle, aynı birim yükü taşımak için farklı taşıma araçlarını kullanan bu taşımacılık seçeneği, operasyonlarda hızlılık ve verimliliği garanti eder. Bu yöntemle her taşıyıcı bir belge düzenler ve verilen hizmet için ayrı ayrı belgeler hazırlanmış olur.

Bu taşıma yönteminde maliyet ve sürdürülebilirlik açısından daha verimli sonuçlar elde edilir. Mallar, intermodal taşımacılıkta gemiler veya trenler ile taşınır. Bu da karayolu taşımacılığına olan ihtiyacı azaltır. Yol güvenliği ve kusursuz bir trafik akışı da yine intermodal taşımacılıkta elde edilir.

Öne çıkan intermodal taşımacılık örneği; bir tırın konteyner bölümünün gemi vasıtasıyla taşınmasıdır. Bir diğer örnek ise vagonların denizyolu aracılığı ile taşınmasıdır. Bu da demek olur ki, büyük boyutlu yükler, intermodal taşımacılıkla kolay ve hızlı bir şekilde taşınır.

İntermodal Taşımacılık Hangi Avantajları Sunar?

İntermodal taşımacılık pek çok avantajı beraberinde getirir. Bunlar arasında öne çıkanlar:

Hızlılık

İntermodal taşımacılığın temel avantajlarından biri daha hızlı yükleme ve boşaltma uygulamalarıdır. Harcanan zamandaki söz konusu azalma, yükleme birimlerinin kullanımı ile elde edilir. Bu, yüklerin bağımsız olarak taşınması esnasında meydana gelebilecek çabayı ve riskleri ortadan kaldırır.

Konteynerler çıkış birimlerinde mühürlendiği için daha az denetim gerçekleşir. Böylece zaman tasarrufu ve hızlılık mümkün hale gelir.

Sürdürülebilirlik

İntermodal taşımacılık, enerji ve hammadde tüketiminde önemli bir azalma sağlar. Ayrıca hava kirliliği açısından da önemli avantajlar sunar. Tüm bunlar, sürdürülebilirliğe ciddi anlamda bir katkıdır.

Maliyetleri Azaltır

İntermodal taşımacılığın en önemli avantajlarından biri de maliyeti düşürmesidir. Örneğin, yüklerin transferi sırasında depolanma gerekliliğini ortadan kaldırır. Bu, önemli bir tasarruf olarak dikkat çeker.

Güvenlik

Malların hareketliliği, intermodal taşımacılıkta güvenli bir şekilde gerçekleştirilir. Kalkış anından varış anına kadar malların mührü açılmaz. Bu da sürecin yüksek güvenlik standartlarında yerine getirildiğini kanıtlar. Mührün açılmaması, hırsızlık riskini azaltır ve eşyaların kaybolmasını önler.

Sertrans; taşımacılık ve lojistik hizmetleri ile 1989’dan bu yana faaliyetlerini sürdürür. Alanında uzman ve tam donanımlı kadrosu ile güvenilir bir çözüm ortağı olur. Siz de intermodal taşımacılık ihtiyaçlarınız için Sertrans ile iletişime geçebilir, güvenli ve kusursuz bir hizmet elde edebilirsiniz.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Nisan 2024
İmsak 03:40
Güneş 05:17
Öğle 12:24
İkindi 16:14
Akşam 19:22
Yatsı 20:52