Müjdeli Haber Geldi; Satala’da Kazılar Bir Gün Bile Durmayacak!
Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'u ziyaret eden AK Parti heyetinden Müjdeli Haber Geldi
AK Parti Gümüşhane Milletvekili Celalettin Köse, AK Parti İl Başkanı Mehmet Emin Erdoğdu ve Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy'u makamında ziyaret etti. AK parti Gümüşhane heyetinin Bakan Ersoy’u ziyaretinde Satala Antik Kenti için müjdeli haber geldi.
AK Parti Gümüşhane Milletvekili Celalettin Köse, AK Parti İl Başkanı Mehmet Emin Erdoğdu ve beraberindeki heyet geçtiğimiz Eylül ayında Kelkit İlçesi, Sadak Köyü sınırlarında bulunan Satala Antik Kazısı’nı yerinde incelemişti. Kazıları yerinde inceleyen AK Parti heyeti, kazı başkanı Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şahin Yıldırım’dan kazılarla ilgili bilgi aldı. AK Parti Gümüşhane Milletvekili Celalettin Köse, burada yaptığı incelemenin ardından gazetemize yaptığı açıklamada, “Buradaki kazı çalışmalarının daha da geniş bir alana yayılması lazım. Sadece şu an üzerinde bulunduğumuz yerle sınırlandırılmayıp daha geniş bir alana yaymak lazım. Tabii bunların hepsi belli bir bütçeyle oluyor. İnşallah bu kazı çalışmalarını daha da genişletip burada bir müze kurulması için de elimizden geleni yapacağız. Hem ilçeye hem ile hem turizme kazandırılması benim arzu ettiğim işlerden bir tanesidir” ifadelerini kullanmıştı. Geçtiğimiz hafta AK Parti Gümüşhane Milletvekili Celalettin Köse, AK Parti İl Başkanı Mehmet Emin Erdoğdu ve Gümüşhane Belediye Başkanı Ercan Çimen, Kültür ve Turizm Bakanı Sayın Mehmet Nuri Ersoy'u makamında ziyaret etti. Yapılan ziyarette kazılar için müjdeli haberi AK Parti Gümüşhane Milletvekili Celalettin Köse ile AK Parti İl Başkanı Mehmet Emin Erdoğdu gazetemize açıkladı.
‘30 DÖNÜMLÜK ARAZİ KAMULAŞTIRILDI’
AK Parti Gümüşhane Milletvekili Celalettin Köse, Kelkit İlçesi, Sadak Köyü sınırlarında bulunan Satala Antik Kazısı, Kültür ve Turizm Bakanlığınca sağlanan izin ve ödenekle 2017 yılından bu yana Bartın Üniversitesi, Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şahin Yıldırım’ın başkanlığında yürütüldüğünü belirterek “Satala Antik Kenti Kazıları, 2020 yılında Cumhurbaşkanlığı Kararlı Kazı statüsüne alınmış olup 2021 yılından itibaren de Türk Tarih Kurumu tarafından desteklenen 12 Aylık Kazı Projesi’nde yer alan antik kentlerden birisi olmuştur. 2023 yılı itibarıyla kazıların 7. sezonu tamamlanmıştır. Bu geçtiğimiz 7 yıl içerisinde kazının fiziki alt yapısını oluşturmak amacıyla, kazı alanının dışında bir kazı evi ile ona bağlı depo ve laboratuvarlar oluşturulmuştur. Kazı yapılacak alanların belirlenmesine yardımcı olmak suretiyle Roma İmparatorluk Dönemi Lejyon kalesi içerisinde bulunan yaklaşık 50 dönümlük bir alanda arkeojeofizik çalışması gerçekleştirilmiş ve bu araştırmanın sonucunda yaklaşık 30 dönümlük bir arazi kamulaştırılmıştır. Kamulaştırma çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte ilk kazılar 2018 yılında gerçekleştirilmiştir” ifadelerini kullandı.
ROMA LEJYONLARININ KALICI ANA KAMPINI OLUŞTURAN LEJYON KALESİDİR’
Milletvekili Köse, “Satala’daki Roma İmparatorluk Dönemi’ne tarihlendirilen en önemli yapı kalıntısı, Roma lejyonlarının kalıcı ana kampını oluşturan lejyon kalesidir. Anadolu’da bulunan Roma lejyon kalelerinden kazılacak durumda bulunan tek örnektir ve bu yüzden kazıların çok önemli bir bölümü kale içinde ve çevresinde yürütülmüştür. Kazılar sırasında Roma Dönemi'ne tarihlendirilen lejyon kalesine ait savunma duvarları ile çok sayıda Doğu Roma Dönemlerine tarihlendirilen askeri yapı kalıntısı gün yüzüne çıkarıldı. Bunların yanı sıra Doğu Roma Dönemi'ne tarihlendirilen büyük bir bazilika-hamam kompleksi de bulunmuş ve kısmen restore edilmiştir” dedi.
Sadak Köyü Gölbaşı mevkiinde bulunan süvari kalesinde 2022 ve 2023 yıllarında yürütülen kazı çalışmaları sırasında Roma İmparatorluk Dönemi’ne tarihlendirilen bir nekropol alanı da ortaya çıkarıldığını belirten Milletvekili Köse, “Bu nekropol askeri bir mezarlıktır. Mezarlarda bulunan metal silahlara ait kalıntılar bu nekropolün Roma İmparatorluk Dönemi lejyonlarına ait bir mezarlık olduğunu göstermektedir. Sasani Kralı I. Shapur, MS 255-256 yıllarında Roma İmparatorluğu’nun doğu sınırına saldırmış başta Satala, Zeugma, Samosata ve Melitene gibi birçok lejyon kentini ele geçirmiştir. Bu nekropolde gömülü olan asker mezarlarında bulunan sikkelerin tarihleri bu savaşın tarihi ile uyuşmaktadır. Bu mezarlık Anadolu’da bulunan ve Roma lejyonerlerine ait olan ilk mezarlıktır ve bu bakımdan oldukça önemlidir. Lejyon kalesinde yürütülen kazı çalışmalarının yanı sıra Satala ve yakın çevresinde kazı ekibi tarafından gerçekleştirilen kazı ve araştırmaların sonuçlarına göre kentteki ilk yerleşim, Geç Kalkolitik Dönem’den itibaren başlamaktadır. Geç Kalkolitik’in yanı sıra Karaz (Kura-Aras), Urartu, Pers, Hellenistik ve Roma Dönemleri’ne tarihlendirilen çok sayıda mimari kalıntı ve eser de yerleşim de ortaya çıkarılmıştır. Eserler, faaliyete geçtiğinde Bayburt Müzesinde sergilenecektir” diye konuştu.
‘2024 YILINDA KAZILAR SÜREKLİ YAPILMAYA BAŞLAYACAK
’ Milletvekili Köse, “2023 yılı itibarıyla Satala’ya gelen yerli yabancı ziyaretçi sayısında gerek kazıların gerekse de kazı haberlerinin ulusal-uluslararası medyada görünürlüğünün artmasıyla birlikte büyük bir artış olmuş, bu yüzden de ziyaretçilere yönelik çalışmalara da hız verilmiştir. Bu amaçla kazı yapılan alanlardaki bilgilendirme tabelaları daha kapsamlı olan yenileriyle değiştirilmiş ve turizm altyapısına yönelik çalışmalara da yer verilmeye başlanmıştır. Bu amaçla Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı ile altyapı çalışmalarına başlanılmıştır. Bakanlığımızca Satala antik kent kazılarına 2023 yılında 570.000.00 TL ödenek aktarılmıştır. Yıl boyunca 12 aylık kazılar kapsamında antik kentte sürdürülen çalışmalara 2024 yılından itibaren ivme kazandırılarak daha geniş kapsamlı ve daha yüksek bütçe ile uzun süreli kazı çalışmaları yapılacaktır. Hedefimiz Salata Antik Kentini turizme kazandırmaktır ” diye konuştu.
‘ZİYARETÇİ KARŞILAMA MERKEZİNDE ESERLER SERGİLENECEK
’ AK Parti İl Başkanı Mehmet Emin Erdoğdu ise, 2023 yılı kazı sezonunun sonunda günümüze kadar yapılan kazılar sonucunda ortaya çıkarılmış mimari yapıların belgelenmesine yönelik çalışmalara ağırlık verildiğini belirterek, “Bu kapsamda 2024 yılında da lazer tarama ve kapsamlı rölöve çalışmalarına devam edilecektir. 2024 yılında Satala’ya gelen ziyaretçilerin ihtiyaçlarına yönelik alt yapı faaliyetlerine ağırlık verilecektir. Bu amaçla köyde bulunan eski sağlık ocağı binasının bir ziyaretçi karşılama merkezi olarak dönüştürülmesi çalışması bulunmaktadır. Köy içerisinde dağınık durumda olan çeşitli yazıt, mimari yapı elemanı vb. taşların önemli bir bölümü kazı ekibi tarafından kazı evi deposuna götürülmüştü. Gerek kazı evi depolarında bulunan bloklar gerekse de köy içerisinde bulunan bloklar yapılması planlanan bu ziyaretçi karşılama merkezinde sergilenecek ve ayrıca ziyaretçilere antik kentle ilgili detaylı bilgi burada verilecektir” ifadelerini kullandı.
‘BAZİLİKA-HAMAM KOMPLEKSİNİN ZİYARETE AÇILMASI DA PLANLANAN ÇALIŞMALAR ARASINDA’
Başkan Erdoğdu, “Ayrıca antik kentte kazılar sırasında ortaya çıkarılmış büyük ölçekli bir yapı olan, Roma ve Doğu Roma Dönemlerinde eklentiler yapılan bazilika-hamam kompleksinin kazılarının tamamlanması ve bir üst örtüyle üzerinin kapatılarak ziyarete açılması da planlanan çalışmalar arasındadır. Diğer bir üst örtü projesi de Gölbaşı mevkiinde bulunan doğal su kaynağını içinde barındıran antik havuzdur. Romalılar tarafından bir havuzla suyu toplanan bu antik havuz, kentin en ilgi çekici yapıları arasındadır. Bu havuzun üzerine de uygun bir proje hazırlanması planlanmaktadır” dedi
İmsak | 04:53 | ||
Güneş | 06:17 | ||
Öğle | 12:15 | ||
İkindi | 15:28 | ||
Akşam | 18:04 | ||
Yatsı | 19:22 |