banner333

banner309

Lames Şenliğinin 11’incisi Gümüşhane Zigana’da

Gümüşhane 13.08.2019, 11:06
Lames Şenliğinin 11’incisi Gümüşhane Zigana’da
banner400

Zigana Doğa Okulu tarafından Gümüşhane’nin kültürel miraslarından olan lames için yıl Lames Bilim Kültür ve Sanat Şenliği düzenleniyor ve şenliğin 11’incisi bu yıl 17 Ağustos tarihinde Zigana Köyü’nde gerçekleşecek.  ZDO Başkanı Savaş Aydın,  lamesin unutulmaya başladığını vurgulayarak, “Bu özelliklerin unutulmaması için yapılması gereken  çalışmalar, Lames  kültürü ve geleneğinin Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi'ne dahil edilmesiyle” uluslar arası bir önem kazanacaktır. Gümüşhane Ekoturizmle kalkınacak onun için bu tür şenliklere ihtiyacımız var.” diye dikkat çekti.

Zigana Doğa Okulu’nun düzenlediği ve geleneksel hale gelen Lames Bilim Kültür ve Sanat Şenliği’nin 11’incisi 17 Ağustos tarihinde Gümüşhane Zigana Köyü’nde gerçekleşecek. Gümüşhane’nin olmazsa olmazı lames (gözlemesi ve lezzetleri) şenlik kapsamında katılımcılara ikram edilecek.

Zigana Doğa Okulu (ZDO) tarafından Gümüşhane’nin kültürel miraslarından olan lames her yıl Lames Bilim Kültür ve Sanat Şenliği düzenleniyor ve şenliğin 11’incisi bu yıl 17 Ağustos tarihinde Zigana Köyü’nde gerçekleşecek. Bu yılki şenliğe Torul Kaymakamlığı, Torul Belediyesi, Zigana Köyü Muhtarlığı, Zigana Köyü Derneği, Zigana Coğrafyası Derneği, Türk Kadınlar Birliği Gümüşhane Şubesi Başkanlığı, Türkiye Muhtarlar Derneği Torul Şubesi Torullular Derneği katkı sağlayacak.

ZDO Başkanı Savaş Aydın şenliğin somut olmayan kültürel varlıkların korunmasına hizmet ettiğini ve Lamesin yeni bir turizm ürünü olarak piyasaya sunulması gerektiğini belirtti ve  “Zigana Köyüne sağladığı kazanımlara bakıldığında motivasyon, rekabet avantajı, imaj, yeni konuklar yaratma gibi başlıklar ön plana çıkmaktadır. ‘Lames Şenliği’ gibi farklı fikirler ortaya çıktığında çok heyecanlanıyoruz. Şenlik köy açısından şimdilik manevi anlamda beklentileri karşılasa da,  maddi anlamda Lamesin para kazanılan bir ürün olması zaman alacak” ifadelerini kullandı.

‘LAMES SOMUT OLMAYAN KÜLTÜREL MİRAS’

Aydın, lamesin somut olmayan kültürel miras olduğunu vurgulayarak, “Lames kuşaktan kuşağa korunarak aktarılmasında turizm önemli bir araç konumundadır. Lames  kültürü ve geleneği toplumumuzda geçmişten günümüze kadar ayrı bir öneme sahip olmuştur. Lamesin yapımında ve sunumunda  kullanılan malzemeler ve bu törenlerdeki ritüeller, sosyal yaşamın ayrılmaz bir parçası haline gelmesi, sohbetlerin ve eğlencenin temelinde yer alması gibi birçok özellik Lamesin  önemini vurgular niteliktedir” dedi. Aydın, lamesin unutulmaya başladığını vurgulayarak, “Bu özelliklerin unutulmaması için yapılması gereken  çalışmalar, Lames  kültürü ve geleneğinin Somut Olmayan Kültürel Mirasının Temsili Listesi'ne dahil edilmesiyle daha da önemli hale gelecek” diye dikkat çekti.

GELENEKLERE SAHİP ÇIKIYORUZ’

Aydın şenlikle beraber geleneklere sahip çıkma bilincinin gelişeceğine vurgu yaparak, “Köyün çehresi değişiyor. Gelenler köyü tanımıyor tanımayınca sevmiyor, sevmeyince de sahiplenmiyor, sahiplenmeyince de her şey çürümeye ve yok olmaya yüz tutuyor. Bunlar olunca insanlar bir şeyin değerini öğrenip sahiplenmeye çalışıyorlar. Yani bu çok önemli, en azından bilmeye de bir katkı. Biz o açıdan işimizin misyon ve sosyal sorumluluk açısından çok önemli olduğuna da inanıyoruz” diye konuştu.

‘HAYAT TECRÜBELERİ ANLATILACAK’

Aydın, “Gümüşhaneli yetişkin gençlerimizi (75 yaş üstü ) buluşturmak onların ellerinden öpmek istiyoruz. Memleketleri için düşüncelerini önerilerini hayattaki bilge tecrübelerini bizlerle paylaşmalarını bekliyoruz. Onun için yetişkin geçlerimize sahnemizde de yer veriyoruz.  Bu nedenle Türkiye’nin neresinde olursa olsun Gümüşhane ye gelip Lames Şenliğine katılmak isteyen tüm Gümüşhaneli yetişkin geçlerimiz ağırlamak istiyoruz. Katılmak istediği halde  olanağı olmayanlara yardımcı olmak amacıyla  her  türlü lojistik desteği de sağlamayı planladık” dedi.

‘YETİŞKİN GENÇLERE ÖZEL YER AYRILDI’

Bu yılki şenlikte yaşlılara özel bir yer ayrıldığını vurgulayan Aydın, “Türk Kadınlar Birliği Gümüşhane Şubesi Başkanlığı ile birlikte etkinliğe Türkiye’ de ve yurt dışında yaşayan yetişkin gençlerimiz yanında misafir edeceğiz. Gümüşhane - Gündüz Yaşlı Bakım Evi ve Engelsiz Yaşam Evi, Bayburt Memnune Evsen Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi, Trabzon Huzurevi Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyon Merkezi, Erzincan 100. Yıl Atatürk Huzurevinde kalanlar ve coğrafyamızdaki özel yaşlı bakım merkezlerinde kanlarda  da konuklarımız olacak” diye konuştu. Aydın,  Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Orhan Koç’un engelli ve yaşlı hizmetleri hakkında Türkiye’deki gelişmeleri aktaracağını da ekledi.

SERGİ ve DEFİLE DÜZENLENECEK

Şenlik kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı Çimon Yapım Sanatçısı Emrah Kaya’ya ait “Kuzey Doğu Anadolu Coğrafyasında Kaybolmuş/  Kaybolmaya Yüz Tutmuş Türk Halk Çalgıları Müzik Aletleri” özel koleksiyonu sergilenecek.  Tasarımcı Ayşegül Öznur Parlak tarafından Gümüşhane’nin yöresel çiçekleriyle yapılan “Bin Dağın Çiçeği” elbisesi  ile defile gerçekleşecek. Şenlikte fotoğraf ve resim sergileri de olacak ve sergiye Ressam Hatice Korkmaz, Fotoğraf Sanatçıları Mustafa Zengin, Yavuz Orhan ve Cevat Dakılır katkı sunacak.

EKOTURİZM ANLATILACAK

Ekoturizmin de konuşulacağı şenlikte Karadeniz Üniversitesi Orman Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Turna Zigana’nın turizm potansiyeli hakkında sunum yapacak. Şenlikte kitap sunumları da olacak. Araştırmacı- Gazeteci- Yazar Adnan Güngör Üçüncüoğlu, Yazar Nil Aytekin kurulan stantlarda kitaplarını anlatacak.  Tiyatro Sanatçısı Emel Aygören Şen, Kemence Sanatçısı Nurettin Balcı, Halis Parlak, Halk Ozanı Yakup Demir şenlik kapsamında sahne alacak. Devlet Sanatçısı merhum Tenor Ömer Yılmaz, “Sarı Gelin Türküsü ile anılacak.

LAMESİN TARİHİ

Lamesin tarihi hakkında şu bilgiler yer alıyor: “Yörede anlatılanlara göre Trabzon ve bölgeye ait ilk yazılı kaynak Anabasistir. Anabasis MÖ 401 yılında Roma Komutanı Ksenephon’un 10 bin asker ve yardımcıları ile birlikte Yunanistan’a ulaşmak için geçtiği yollardan birisi de Zigana Köyü’dür. Orda savaş dönüşü Zigana Köyü’ne  uğrayarak, köy yağmalamış ve köylü bu nedenle aç kalmıştır.  Onbinler köyden ayrılınca, köylüler bu durumu kutlamak için ellerinde kalan son unlardan  lames yapıp kutlamaya katılanlara dağıtmışlardır. Böylece Lames şenlikleri doğmuştur.”

LAMES TARİFİ

Lames gözlemesinde kullanılan malzemeler ve tarifi şöyle: “4 su bardağı un, 1,5 su bardağı ılık su, tuz. İç malzeme: 200 gr. tereyağı, 1 kg. ıspanak (pancar), 3 adet kuru soğan, tuz ve karabiber.

    1. Unu hamur yoğurma kabına alıp, ortasını havuz gibi açın
    2. Bir tutam tuz ekleyin, ılık suyu azar azar ilave ederek yoğurun
    3. Kulak memesi kıvamında bir hamur yapın
    4. Hamurdan yumurta büyüklüğünde bezeler yapıp, üzerini nemli bezle örtün ve dinlendirmeye koyun
    5. Doğranmış ıspanakları (veya pancar, pazı) temizleyip, ince ince doğrayıp, yıkayın
    6. Tuzlu kaynar suda 2 dakika haşlayıp süzün
    7. Soğanları kıyın ve tereyağıda kavurun
    8. Ispanağı ilave edip, tuz, karabiber (arzuya göre pul biber) serpin ve kavurmaya devam edin
    9. 7-8 dakika sonra altını söndürüp, soğumaya bırakın
    10. Hamur bezelerini unlanmış tezgahta oklava ile yemek tabağı büyüklüğünde ince ince (0. 5 cm) açın
    11. İçine hazırladığınız harçtan, 2 yemek kaşığı kadar ilave edip, ikiye katlayıp, D harfi şeklini verin
    12. Kenarlarını parmak uçlarınızla hafifçe bastırıp kapatın
    13. Sac üzerinde veya teflon tavada yağsız olarak iki taraflı pişirin
    14. Sacdan veya tavadan alıp her iki tarafına da tereyağı sürüp, sıcak olarak servis yapın

www.ziganadogaokulu.org

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 03:56
Güneş 05:29
Öğle 12:26
İkindi 16:11
Akşam 19:13
Yatsı 20:39