banner333

banner309

Gümüşhane ve Artvin Üniversiteleri, Maden Sahaları için İş Birliği Yapacak

Gümüşhane Üniversitesi Madencilik İhtisaslaşma Koordinatörlüğü ve Artvin Çoruh Üniversitesi Tıbbi Aromatik Bitkiler İhtisaslaşma Koordinatörlüğü, maden sahaları için iş birliği projesi oluşturma kapsamında iki günlük bir program düzenledi.

Gümüşhane Üniversitesi 13.12.2023, 08:51
Gümüşhane ve Artvin Üniversiteleri, Maden Sahaları için İş Birliği Yapacak
banner400

Gümüşhane Üniversitesi Madencilik İhtisaslaşma Koordinatörlüğü ve Artvin Çoruh Üniversitesi Tıbbi Aromatik Bitkiler İhtisaslaşma Koordinatörlüğü, maden sahaları için iş birliği projesi oluşturma kapsamında iki günlük bir program düzenledi.

Program kapsamında, her iki koordinatörlüğün proje ekibi, Artvin Murgul ETİ Bakır İşletmesi'ni ziyaret etti. Ziyarette, ETİ Bakır Murgul işletmesi İdari Mali İşler Müdürü Sedat S. Yılmaz ve İşletme Müdürü Oğuz Ekiz, maden sahasında yürütülen çalışmalar ve işletme hakkında bilgiler paylaştı. Saha gezisi kapsamında, Prof. Dr. Bülent Sağlam ve Öğr. Gör. Dr. Mustafa Aybar'ın ETİ Bakır Murgul İşletmesi'nin pasa sahasında yürütmekte oldukları araştırma projesinin sonuçları yerinde incelendi ve proje çalışmaları hakkında bilgilendirmeler yapıldı.

İkinci ziyaret ise Gümüşhane organize sanayiindeki Gümüştaş Madencilik Tic. A.Ş.'ne yapıldı. Zenginleştirme tesisi ile atık havuzunda incelemeler yapan ekip, Gümüştaş'ta yapılan değerlendirme toplantısında İşletme Müdürü Uğur Ölgen, İnşaat Mühendisi Mustafa Yaşar Yazgan ve Maden Mühendisi Burak Bünyamin Canlı tarafından tesis ve atık havuzu hakkında bilgiler aldı.

Bu ziyaretler sonucunda, maden pasa ve atık sahalarının rehabilite edilmesi ile ilgili iş birliği projesi geliştirilmesi konuları değerlendirildi. Gerekli çalışmalar başlatılmasına karar verildi.

Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Halil İbrahim Zeybek, gerçekleştirilen ziyaret hakkında yaptığı açıklamada, maden kaynaklarının, gelişmiş ve sürdürülebilir bir toplumun inşası için kritik öneme sahip olduğunu dile getirdi. Zeybek, "Madenler; inşaat, enerji, teknoloji ve birçok diğer endüstri dalında kullanılan hammaddeleri sağlamaktadır. Ancak, maden faaliyetleri sonucunda ortaya çıkan maden atıkları da önemli bir konudur. Bu atıkların doğru bir şekilde yönetilmemesi, çevresel etkilerin yanı sıra insan sağlığına da zarar verebilir. Bu nedenle, maden atıklarının etkili bir şekilde işlenmesi ve bertaraf edilmesi, çevresel sürdürülebilirliğin temel bir unsuru haline gelmiştir.

Artvin Çoruh Üniversitesi Tıbbi Aromatik Bitkiler İhtisaslaşma Koordinatörlüğü ve Üniversitemiz Madencilik İhtisaslaşma Koordinatörlüğü arasında gerçekleştirilen bu iş birliği projesi, sadece iki üniversite arasındaki değil, aynı zamanda sektörümüzdeki yenilikleri ve iş birliği potansiyelini de temsil etmektedir. Bu anlamda, sadece ekonomik kazanç değil, aynı zamanda gelecek nesillere daha iyi bir dünya bırakma sorumluluğumuzun da bilincinde olmalıyız. Özellikle Madencilik ve tıbbi aromatik bitkilerin bir araya geldiği bu projenin bilim dünyasına ve endüstriye önemli katkılarda bulunacağına inanıyorum. Sadece akademik bir birlikteliği değil, aynı zamanda sektörel kalkınmayı da destekleyen bir model oluşturuyor.

Bu vesileyle de nazik ziyaretlerinden dolayı Artvin Çoruh Üniversitesi Tıbbi Aromatik Bitkiler İhtisaslaşma Koordinatörlüğü ekibine teşekkür ediyorum. Sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda bu tür iş birliklerinin artarak devam etmesini umuyor, projede yer alan herkese başarılar diliyorum." dedi.

İş birliği projesi kapsamında, maden pasa ve atık sahalarında bulunan değerli minerallerin ve tıbbi aromatik bitkilerin geri kazanılması ve değerlendirilmesi için çalışmalar yapılacak. Proje, bölgenin ekonomik ve çevresel kalkınmasına katkıda bulunması bekleniyor.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 06 Mayıs 2024
İmsak 03:28
Güneş 05:08
Öğle 12:24
İkindi 16:16
Akşam 19:30
Yatsı 21:03