banner333

banner309

30.09.2011, 14:22

GÜMÜŞHANE TÜM KİŞİ VE KURULUŞLARIN ÜZERİNDE MİDİR?

Demokrasinin tam olarak işlediği bir toplumda her şey birey içindir. Bireylerin mağdur edildiği, haklarının elinden alındığı bir toplumun sağlıklı işlemesi zorlaşır. Kaos ve düzensizlik hakim olur. Herkesin hakkının, hukukunun korunduğu bir toplum mutlu bir toplumdur. Tüm kurum ve kuruluşların varlık nedeni de bireylerin hakkını ve hukukunu gözetmektir. Eğer, hak ve hukuk gözetilmiyorsa o yerde keyfilik hüküm sürer.
Maden şirketinin toplu halde işten çıkarması, ne kadar hukuka ve ne kadar keyfiliğe dayalı, tam olarak bilmiyorum, ama eğer işten çıkarmalar keyfi karar sonucu ise, bilelim ki bu bir başlangıçtır. Ama tabi burada bir çelişkiyi de dile getirmek gerek. Eğer, aynı şekilde Koza Maden şirketi aynı uygulamayı yapacak olsaydı, yer yerinden oynardı. Daha farklı tepkiler verilir ve ses daha gür çıkardı.
Şimdiye kadar koza maden şirketi toplumu bilgilendirme, toplumla ilişkiler noktasında şeffaf, demokrat olarak yürüttüğü bilgilendirme faaliyetini, ÇED toplantısında sekteye uğrattı. Aynı şeffaflığı “ÇED” toplantısında göstermediğini gözlemledim. Ama bu demek değildir ki tümüyle bir yanlışlık söz konusu.
Elbette ki kozanın kimliği, keyfiliğe müsaade etmeyecek kadar kurumsal. Tatbikî bu, diğer konularda insanların haklı sorularını, haklı endişelerini, haklı olarak Gümüşhane’ye ne verdiklerine dair soruları sormalarını engellemez.
Ancak dün, çimenler otelde yapılan basın açıklaması gösteriyor ki keyfilik söz konusu iş çıkarmalarda. Herhangi başka bir maden firması sözgelimi koza maden bunu yapacak olsaydı daha farklı tepkiler olacakken bu olay küçümsenmemeli. Basın açıklamasında dikkat çeken şu hususta göz ardı edilmemeli diye düşüyorum. O da şu; maden şirketlerinin diğer şehirlerde sosyal katkı payı olarak somut yatırımlarının olduğu ve okul gibi kalıcı yatırımları gerçekleştirdikleri vurgusu.
Elbette küçük küçük katkıları saymazsak kalıcı olarak Gümüşhane’ye yatırım yapılmadığı gibi bir izlenim var kamuoyunda. Bence bu algının değişmesi ancak maden şirketlerinin ve HES’lerin kalıcı yatırımlarla bu şehre katkı sunmalarıdır. Eğer, bu gerçekleşmediği takdirde toplum algısında yer edinen Gümüşhane’ye hiçbir şey yapılmadı algısı giderek artacaktır kuşkusuz.
Şu algınında bu şehirde değişmesi gerekir kanımca; iyi niyetle bir iş yapılıyorsa bu işin ardında farklı nedenler aramamak. Bu algınında değişmesi gerek. Buda ancak bizlerin, Gümüşhane’nin faydasına olabilecek işlerde yer aldığımızda, tek amacın Gümüşhane’ye katkı vermek olduğuna titizlikle özen göstermek.
Son kertede dün, 30 sivil toplum örgütü tarafından yapılan basın açıklaması, bence Gümüşhane’nin ihtiyaç duyduğu sivil örgütlenmenin hak arayışı noktasındaki önemli bir aşamasıydı.
***
Acaba, Gümüşhane, tüm kişi ve kuruluşların üzerinde midir?
 
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Mayıs 2024
İmsak 03:07
Güneş 04:54
Öğle 12:24
İkindi 16:19
Akşam 19:43
Yatsı 21:23