banner333

banner309

04.10.2011, 16:29

GÜMÜŞHANE DÜŞÜNCE KULÜBÜ

Bana, Gümüşhane’nin en aktif sivil toplum örgütü hangisidir denecek olsa, hemen ilk anda GÜDAK’tır derim. Hemen hemen her hafta gezi hikayelerini ve bol resimlerini bir defa değil birkaç defa döne döne okuyoruz. Yanlış anlaşılmasın bu durumu yerdiğim için söylemiyorum, ama ortada bir garipliğin olduğunu belirtmek istiyorum. Her toplumun tuzu kuruları vardır ve bu hayatın doğal bir gerçekliğidir. Ben, tuzu kurulara kem gözle bakmam. Bu toplum adına ne tür faaliyetler içinde olduğuna bakarım.
Gariplik şu ki; dağları, taşları gezen ve bunu iyi örgütleyebilen GÜDAK var, ama Gümüşhane’nin sosyolojik, tarihi ve modern şehirciliği üzerine düşünebilen, adına her ne denirse densin genel Gümüşhane meseleleri etrafında bir araya gelebilecek insanları yok.
Bu hazin bir durum!
Dağcıları olan ve bir araya gelmeyi başarabilen sivil toplum örgütü varda, Gümüşhane’nin önemli ve acil sorunları karşısında proje geliştiren, yanlış yapılan işler karşısında tavır koyabilen, sade suya tirit ya da renksiz ve kokusuz açıklamalar ile değil, madenlerinin geleceği hakkında, çarpık kentleşme hakkında, yeni belediye binası hakkında, giderek kasabalaşmamız hakkında vs. ile ilgili ciddi bir sivil toplum kuruluşumuzun yok.
Bu acı bir durum!
Daha önce Süleymaniye zemini üzerinde Gümüşhane adına konuşabilen, düşünebilen, önemli konular hakkında fikirler serdeden “düşünen insanlar kulübünü” hayata geçirmeye dönük umutlarım vardı. Ama bir umut olarak sadece yazılarda kaldı.
Tarihi zeminden beslenen, geçmişe takılı kalmayan ama geleceği tümden kutsamayan, zamanın ruhunu iyi okuyabilen Gümüşhaneli düşünürlerin, “düşünce kulübü” çatısı altında toplanmaları, yaşanılan olumsuzluklar karşısında çözümdür. Buda ancak demokratik sivil toplum örgütlenmesi çerçevesinde olabilir.
Düşünüyorsak, yanlışlara karşı vicdani bir sesimiz varsa, yaşadığımız topraklara karşı bir sorumluluk duyuyorsak “düşünce kulübü” etrafında birleşmemiz bir elzemdir. Tabi ki bu bir fikirdir ve bir düşüncedir. İler ki günlerde “düşünce kulübü” nedir? Amacı ve ilkeleri nelerdir? Daha detaylı bu köşeden somutlaştırılacaktır.
 
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Mayıs 2024
İmsak 03:07
Güneş 04:54
Öğle 12:24
İkindi 16:19
Akşam 19:43
Yatsı 21:23