banner333

banner309

TEMA'dan Karamustafa'da Atık (Siyanür) Barajı Yükseltiliyor İddiası

TEMA'dan Karamustafa'da Atık (Siyanür) Barajı Yükseltiliyor İddiası

Dernek 15.09.2015, 08:57 15.09.2015, 09:00
TEMA'dan Karamustafa'da Atık (Siyanür) Barajı Yükseltiliyor İddiası
banner400
 ATIK (SİYANÜR) BARAJINDA İZİNSİZ VE DENETİMSİZ YÜKSELTME - 14.09.2015

İlimiz Karamustafa köyünde faaliyet gösteren Maden İşletmesi geçtiğimiz günlerde dolmak üzere olan atık depolama barajı gövdesine ve çevresine dolgu yaparak atık barajının yükseltilmesini sağlamıştır. Devam eden üretimi aksamasın diye vadi halkını ve Gümüşhane’yi hiçe sayarak yapılan bu çalışma ne tekniğe ne de iş ahlakına uymamaktadır. İşin en dikkat çekici kısmı ise ilgili kurum olan Gümüşhane Çevre ve Şehircilik İl müdürlüğünün yapılan bu yükseltmeden haberi olmamasıdır.

Atık barajında yapılan bu yükseltme işlemi gövde üzerinin hafriyatla doldurulması ve su yalıtımını sağlayan membranların serilmesi şeklinde gerçekleşmiştir. Birkaç gün içerisinde dolgu ve yalıtım şeklinde yapılan bu imalatlar kesinlikle tekniğe uygun değildir. Yapılan yükseltme ile baraj gövdesi proje kotuna getirilmiş olsa dahi kesinlikle denetim altında gerçekleşmesi gerekmektedir. Endişe etmemize neden olan bu çalışmada; Yapılan yükseltme işlemi ile ulaşılan kot ÇED raporunda belirtilen kota göre uygun mudur? Dolgu sırasında sıkıştırma testleri yapılmışımdır ve herhangi bir denetim mekanizması tarafından denetlenmişimidir? Yapılan yalıtım imalatı tekniğine uygun olarak yapılmış mıdır?

Bu soruların cevabının Çevre Şehircilik İl Müdürlüğünden alınması gerekmektedir. Bizim Çevre Şehircilik İl Müdürlüğü ile yaptığımız görüşmelerde böyle bir imalattan haberleri olmadığını sözlü olarak beyan etmişlerdir.
Bu durum karşısında ilgili mercilere gerekli şikâyetler tarafımızca yapılmıştır. Fakat izinsiz ve denetimsiz yapılan bu yükseltme işleminin uygun olmadığının tespiti yapıldığı takdirde kazanan kim olacaktır. Karamustafa deresi halkı bu riskten nasıl kurtulacaktır. Sağlığı tehdit altında olan Gümüşhane halkına bu durumun açıklamasını kim yapacaktır.

Bu denli sorumsuzca hareket eden işletmenin ilgililer tarafından derhal incelemeye alınması ve gerekirse işletme faaliyetlerinin durdurularak vadi halkının ve Gümüşhane’nin bu riskten kurtulması için çalışma başlatılması gerekmektedir.

TEMA Vakfı Gümüşhane Temsilciliği olarak başta Gümüşhane Valiliği olmak üzere ilgili bütün kurumları bahse konu bu durum karşısında göreve davet ediyoruz. Kurumlarımızın bu kamuoyu bilgilendirmesini ihbar kabul ederek çalışmalarını sürdürmelerini arzuluyor ve Gümüşhane halkını şehrimizde geri dönüşümü imkânsız tahribatlar oluşmasına neden olan madencilik çalışmalarına karşı daha duyarlı olmaya davet ediyoruz. İlimizde devam eden vahşi madencilik faaliyetleri ile mücadele etmek için Sivil Toplum Kuruluşlarımızın desteklerini talep ediyoruz.


Saygılarımızla...

Yusuf ORAL TEMA Vakfı
Gümüşhane Temsilcisi

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 03:45
Güneş 05:21
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:19
Yatsı 20:48