banner333

banner309

16.04.2013, 09:33

YAKIN TARİHİN DÖNÜM NOKTALARI

Türkiye’nin yakın tarihte bir kabuk değiştirdiği, kendine güven kazandığı, bölgesinde söz sahibi olmaya başladığı,ekonomik olarak güçlendiği,gelir düzeyinin arttığı   tezini tamamen veya kısmen kabul ediyor isek,aşağıdaki tarihlerin sizler için önemli olduğunu düşünüyorum.Bütün yazılanlara hayır dersek ve tezi kabul etmezsek o zaman bu tarihlerin sizler için anlamı sadece “eh işte” geçmişi hatırlamak adına güzel bir nostalji yolculuğu kabul edebilirsiniz.Her ikisinede hüsnü niyetle saygı duyarız.

     YIL 1988: NEUCHATEL XAMAX – GALATASARAY MAÇI

Galatasaray Avrupa Şampiyonlar Kupasında İsviçre’nin Nöşetal  Samaks takımıyla karşılaşmış İsviçre’de oynanan maçta ilk maçı 3-0 kaybetmiş rövanş maçını İstanbulda oynarken herkes Galatasarayın turu geçeceğine inanıyor ve  50 bin taraftar Ali Sami Yen stadını İsviçrelilerin deyimiyle cehenneme çevirmişlerdi. İlk yarısı 1-0 biten maçın ikinci yarısında  maç 3-3 olmuş, Tanju çolak orta sahadan aldığı bir topu ceza sahası yakınlarından rakip kaleye doğru öyle bir vuruyor ki top rakip kaleye doğru giderken bir yandan hız kazanıyor,bir yandan faso alıyor,dönerek havada geniş bir kavis yaptıktan sonra kalecinin uzanamayacağı bir köşeden rakip filelerle buluşuyor maç 4-0 olunca,İstanbul ayağa kalkıyordu.Bu kalkış sadece İstanbul’da değil, Türkiye’de de , değil, bütün dünyada Türkiye’nin yerinden doğrulması anlamına geliyordu. Maç 5-0 bittiğinde ise artık Türkiye başka bir coşku ırmağında sabahlara kadar uyumuyor,günlerce ve defalarca maçın kahramanlarına övgüler yağdırıyordu.

   Bu ayağa kalkış sonrasında  yine  aynı takımız 2000 yılında UEFA kupasında finalde Danimarka’nın Kopenhag kentinde karşılaştığı  İngiltere’nin Arsenal takımı ile  0-0 biten maçı  penaltı atışları sonrasında 4-1 kazanarak Avrupa şampiyonu oluyordu. Bu özgüven devam ediyor yine 2002 yılında katıldığımız Dünya Kupasında Milli Takımımız  Güney Korede dünya 3. oluyordu.1988 kadar katıldığımız uluslar arası yarışma ve sportif karşılaşma sonrasında gazete manşetleri şöyleydi:”Yenildik ama ezilmedik”, “Elimizden geleni yaptık”, “İyi oynadık ama  yetmedi” şeklinde iken 1988 sonrası artık maçlara asla korkarak çıkmadık.

 

5 NİSAN 2000 :

   Bu tarihi belki çok kişi hatırlar, ama bu tarihin bir dönüm noktası olduğu konusunda şahsen ısrarcıyım.Şöyle ki;Mecliste anayasanın 69,86,ve 101 maddeleri üzerinde değişiklik önerisi o zamanın koalisyon hükümetinin milletvekilleri tarafından destek bulmuyor yani red ediliyordu. Neydi bu değişiklik ve neden tarihi bir dönüm noktasıdır:Bu yasa değişikliği ile 7 yıllık görev süresi dolan 9. Cumhurbaşkanının görev süresi uzatılacak ve bir 7 yıl daha görev yapması sağlanacaktı.Atatürk’ten sonra bütün cumhurbaşkanları 7 yıl görev yapmış ve yalnızca bir kez seçilmişken,bu yasa ile 9. Cumhurbaşkanına bir 7 yıl daha seçilme şansı veriyordu.Yasa geçseydi ne olurdu,geçmeyince Türkiye ne kazandı?.Yasa geçseydi 1960 yılından beri tekdüze hale gelmiş siyasi çekişmeler, statüko ve buna sebep olan siyasi aktörler bu süreci 7, belki onlarca yıl daha sürdüreceklerdi.Yasa geçmeyince10. Cumhurbaşkanı A.N Sezer  bütün partilerin ortak teklifi ile seçilmiş, sonarsında ise herkesin bildiği statükodan kurtulmuş  yakın tarih yaşanmıştır.

 

1 MART  2003

 Irakta nükleer silah var yalanı ile bu ülkeyi işgale kalkışan ABD ve koalisyon kuvvetleri bu emellerini en kolay gerçekleştirecekleri güzergah olarak Türkiye’yi seçmişler bunun üzerine  TBMM yabancı askerlerin Türkiye üzerinden Irak’a geçişine izin  verecek teskereyi görüşmüş ve ret etmiştir.Sonrasında ABD ve çok uluslu koalisyon güçleri Irak’ı güneyden ışgal etmişler, demokrasi getireceğiz dedikleri ülkede 1 milyon insanın ölümüne sebep olup Şii ve Sünni çatışmasını kalıcı hale getirip birde özerk bir Kürt bölgesi oluşturup ülkeden 2012 yılında çekilmişlerdir.Bu teskerenin TBMM de ret edilmesi ABD ile aramızı açsa da Ortadoğu’da akan kanın vebalinden bizi kurtarmış ve sonrasında gelişen olaylarla bizi bölgede sevilen ve kabul gören bir ülke haline getirmiştir.

  Yakın gelecekte güzel dönüm noktaları görmek ümidi ile;

Yorumlar (2)
gerçekler 11 yıl önce
Değerli hocam bu yazılanlardan özellikle birisi varki ona dönüm noktası değil dönence demek daha goğru.O vekillerden allah razı gelsin. kalemine sağlık..
Şahmettin kaya 11 yıl önce
Geçmişten ders alarak, geleceğe daha emin adımlar ile devam etmemize ışık tutanlara teşekkür etmeliyiz.Unutma sonrasında hatırlama olurmuş.Unutmadığımıza göre yazmaya devam etmelisiniz sn.Ekmen
2
az bulutlu
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 04:39
Güneş 06:05
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:49
Yatsı 20:09