banner333

banner309

Gümüşhane’nin Gökdere Köyü’nde 180-190 Milyon Yıllık Fosiller Bulundu

Gümüşhane Merkez Gökdere Köyü Kocamantaş mevkiinde tarihi yapısı nedeniyle dünyanın en eski fosillerine ev sahipliği yapmış olabileceği belirtildi.

Turizm 30.04.2023, 12:06
Gümüşhane’nin Gökdere Köyü’nde 180-190 Milyon Yıllık Fosiller Bulundu
banner400

Gümüşhane Merkez Gökdere Köyü Kocamantaş mevkiinde tarihi yapısı nedeniyle dünyanın en eski fosillerine ev sahipliği yapmış olabileceği belirtildi.

Macaristan Doğa Tarihi Müzesi ve Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesinden Vörös, Attila & Kandemir, Raif tarafından 2011 yılında yapılan akademik çalışmada Fanerozoyik Üst Zaman dilimi içerisinde Mesazoyik Zamanında Jura Sisteminin Erken Devresinde Pliensbahiyen Çağında Yaşamış yani yaklaşık 181 -191 milyon yıl önce yaşamış canlıların fosillerine rastlanıldı.

Bu bölgede ammonitico rosso, brachiopods kavkısı ve gasdropods fosil bulguları gözlenmiş olup Jeolojik Miras Derneği (JEMİRKO) tarafından da bölge tescillendi.

Gökdere Köyünden Sondoğan Şahin ile yaptığımız Röportajda “ köyün yaşlıları tarafından bu fosillerin delikli taş, kocaman taş vs. isimlerle anıldığını söyleyerek bu fosillerin yapılan ve yapılacak çalışmalar neticesinde karaların oluşumu ve faunası hakkında bize çok değerli bilgiler vereceği gerçeği gözardı edilmemelidir.” Dedi.

Bölgenin Sit alanı ilan edilmesi için gerekli kurumlara başvuru yaptıklarını dile getiren Şahin  “Bölgenin Doğal Sit alanı kategorisinde değerlendirilmesi gerekmektedir. Doğal sit, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Yüksek Kurulunun 728 Sayılı İlke Kararında yer alan tanımlamaya göre; “jeolojik devirlerle, tarih öncesi ve tarihi devirlere ait olup, ender bulunmaları veya özellikleri ve güzellikleri bakımından korunması gerekli, yer altında, yer üstünde ya da su altında bulunan korunması gerekli alanlardır”. İlke kararında yer alan tanımlamada ortaya konulduğu üzere, doğal sit alanı ilan edilen bölgelerde korunmak istenen değerler, insan elinin ve emeğinin ürünü olmayan, özellikleri ve güzellikleri gereği korunması gerekli görülen doğal oluşumlar olarak karşımıza çıkar.” Dedi.

Bölgenin özelliklerinin çeşitli makalelere konu olduğunu söyleyen Şahin “Kültür ve tabiat varlığı taşınmazların korunması, milli kültür ve insanlık açısından önemlidir. Taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının korunması gereği hem ulusal hukuk kuralları tarafından hem de uluslararası sözleşmeler tarafından hüküm altına alınmıştır. Taşınmaz kültür ve tabiat varlıklarının korunmasıyla bir yandan milli kültürün oluşumu sürecinde yaşananlara ışık tutan değerler korunurken, diğer yandan insanlığın ortak geçmişinin ve mirasının ortaya koyduğu eserlerin yaşatılması sağlanır. “ dedi. 



 

Yorumlar (3)
ramazan FIRAT 12 ay önce
böyle bir şey ülkemiz açısından çok önemli olduğunu düşünüyorum. Gümüşhane halkı tarihi varlığına sahip çıkmalı.
Mehmet Aydın 9 ay önce
Bu muhteşem bir kesif bakanlık el atması gerek acilen
Selcuk 7 ay önce
Köyümüzde bu tarz taşlardan çok var
2
az bulutlu
Namaz Vakti 08 Mayıs 2024
İmsak 03:25
Güneş 05:06
Öğle 12:24
İkindi 16:16
Akşam 19:32
Yatsı 21:06