banner333

banner309

29.02.2012, 09:45

ŞEHİRLER VE ÜNİVERSİTELER

         Kuruluşundan bu yana hızla gelişen Gümüşhane Üniversitesini  en yetkili ağızdan dinleme fırsatı bulunca bu kuruluşumuz hakkındaki bilgileri ve kanaatlerimizi halkımızla paylaşmak bizim için kaçınılmaz bir görev oldu.İletişim fakültesi tarafından organize edilen bir programda, ilimizdeki basın mensuplarının ve köşe yazarların davet edildiği bir kahvaltıda  Üniversite Rektörü, hem üniversiteyi tanıttı,hemde sorulan soruları içtenlikle cevaplandırdı.Konu  bu haliyle basında halkla paylaşıldı ancak bizlerde gözlemlerimizi ve ayrıntıları paylaşmadan geçmeyelim.

     İlk önce belirtelim: Gümüşhane Üniversitesi,şehrin toplam nüfusunun  dörtte biri kadar öğrenci barındırıyor. Bu rakam fevkalade bir  potansiyel.En dikkat çeken tarafı ise   öğretim görevlilerinin ve akademisyenlerin sayısı Gümüşhane merkezde görev yapan ilk ve orta öğretimdeki öğretmen sayısına eşit.Bu sayıyı duyunca üniversitenin gerçek potansiyeli ortaya çıkıyor.Geçtiğimiz yıl içerisinde  uluslar arası düzeyde 80 bilimsel makale ve 200 bilimsel bildiriye imza atmışlar.Fiziksel  mekan  açısından onlarca yeni mekan yapılmış, çevre peyzaj mimarisi estetik açıdan başarılı bir görüntüye kavuşturulmuş. Öğrencilerin kullanacağı  sosyal ve spor alanları imkanlar ölçüsünde karşılanmış. Bunların yanında akademisyenlerin ve öğretim elemanlarının lojman ihtiyacının tamamen karşılanamaması yönetim açısından çözülmesi gereken sorunların başında yer alıyor.

        Şehirlerin gelişiminde önemli bir yere sahip üniversiteleri doğru okumak ve anlamak gerekir.Onların kuruluş  amacını doğru okumadan çıktılarını doğru değerlendiremeyiz.Onları okumak iki türlü olmalıdır; birincisi: Fiziki görüntüleri ile cazibe merkezi olabiliyorlar mı? İkincisi: Ürünleri yada çıktıları toplumun ihtiyaçlarını karşılayacak kalitede mi ve alıcısı var mı? Birinci değerlendirme yalnızca maddi kaynaklarla sağlanabilir ancak ikinci değerlendirmede başarılı sonuçlar alınabilmesi için hem maddi destek gereklidir hemde bilimsel zeka  rasyonel  kullanılmalıdır ki,  farklı ve istenilen ürün ortaya çıksın ve o üniversiteye olan talep artsın yani markalaşsın. Buradan da anlaşılacağı üzere fiziksel mekanların iyileştirilmesi üniversitelere olan talebin artmasında tek başına yeterli değildir. Böyle olmakla birlikte büyük üniversitelerin  40- 50 yılda ancak kazandıkları “ iyi üniversite” unvanını bir iki yılda da kazanmak mümkün değildir.Sabırlı olunmalı ve doğru adımlar atılmalıdır.

      Toplantıda  gündeme geldiği üzere üniversitedeki öğrenci sayısının fazla oluşu ilimizin ekonomisine direkt etki etse  dahi  üniversite asıl etkisini şehrin sosyal ekonomik ve kültürel alandaki dinamiklerini harekete geçirmede yol göstermede öncü ve yönlendirici olmada gösterecektir. Maden şehri  olarak anılmaya başlayan  ilimize,  Jeoloji Mühendisliğinin bilimsel tezleri ve incelemeleri,  organik tarımın yaygınlaştırılmasında  bu alanda eğitim veren  Kelkit ve Şiran meslek yüksekokulun tezleri ve incelemeleri,kültürel alanda ilimizin tanıtılmasında  iletişim fakültesinin bilimsel tez ve incelemeleri ve benzer çalışmalar  toplumun bu alanlardaki  bilgi ve anlayışını değiştirecek ve kalkınma asıl o zaman olacaktır.

      Üniversitemizin gelişmesinde ve bugünkü duruma gelmesinde emeği geçenleri Gümüşhane halkı adına kutlarız.Bununla birlikte üniversite kadar  hatta daha fazla olarak ilk ve orta öğretiminde önemli olduğunun  toplum tarafından birlikte değerlendirilmesinin gerekliliğini  vurgulamak isterim.Zira ne zaman üniversite sözü açılsa söz Fevzipaşa İlköğretim Okuluna gelmekte ve  bu okulumuzla ilgili değişik tasarruflar konuşulmaktadır. Gümüşhane’nin en hızlı nüfusunun arttığı semt olan üniversite bölgesindeki bu okulumuzda okuyan öğrencilerimizi ve velilerini  unutmayalım.Özellikle unutmayalım ki temel eğitimi olmayan ilin üniversitesi tek başına gelişmez.Bu konuda bizlerin(Milli Eğitim Müdürlüğünün ) hassasiyetini göz ardı etmediklerini belirten  ve  bizlere misafirliğimiz süresince gösterdiği yakın ilgiden dolayı üniversite rektörüne ve ekibine  teşekkürlerimizi arz eder nice başarılar dileriz. 

 


Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 03:58
Güneş 05:31
Öğle 12:26
İkindi 16:11
Akşam 19:12
Yatsı 20:38