Yapılan bilimsel çalışmalardan elde edilen verilere göre dünya üzerinde en çok görülen ve ölüm oranlarına en çok katkıda bulunan sağlık sorunu kalp hastalıklarıdır. Bu nedenle önerilen kalp hastalıkları gelişmeden kalp sağlığını korumak, kalp hastalıklarının gelişmesi halinde ise etkili şekilde tedavi etmek ve tedavi sonrası rehabilitasyonu gerçekleştirmektir. Macit Bitargil alanının önde gelen isimlerinden biridir. Kalp sağlığı konusunda pek çok araştırmaya imza atan Macit Bitargil başarılı tedavileriyle hastalarının kalp sağlığının iyileştirilmesi konusunda önemli katkı sağlamaktadır.
Periferik arter hastalıkları İstanbul ilinde farklı merkezlerde tedavi edildiği gibi varis hastalıkları İstanbul ve diğer illerimizde en çok tedavi talebi olan hastalıkların başında gelmektedir. Genel olarak bacak toplardamarlarında ortaya çıkan genişleme varis hastalığı olarak adlandırılmaktadır. Bir hastalık olan varis ciddiye alınmalı ve tedavisi geciktirilmemelidir. Günümüzde pek çok hasta estetik kaygılarla varis tedavisini tercih etmekle birlikte aslında varisin mutlaka tedavi edilmesi gereken bir sağlık sorunu olduğu gerçeği göz ardı edilmemelidir.
Vücutta bulunan damarların görevi kan dolaşımını sağlamaktır. Atardamarlar vücutta bulunan organlara ve dokulara temiz kan taşıma görevini üstlenmekle birlikte kirli kanı kalbe geri gönderme görevi ise toplardamarlara ait bulunmaktadır. Damarlarda bulunan kapakçıklar kan kalbe doğru çıkarken kanın geriye kaçmasını önlemektedir. Kapakçıklarda bulunan mekanizma sayesinde kirli kanın geri akması önlenmektedir. Bu sistemin bozulması durumunda basınç artışı sonucu bu damarlarda varis oluşmaktadır. Varisin kadınlarda görülmesi sıklığının erkeklere oranla daha fazla olduğu bilinmektedir.
Varis her ne kadar pek çok kişi tarafından estetik bir sorun olarak değerlendirilse de varis oluşması sonucunda bacaklarda ödem ve çap artışları, cilt renginde değişiklikler ve yara açılmaları gibi problemlere yaşanması mümkündür. Bu durum kişilerin yaşam kalitesinin önemli ölçüde düşmesine yol açabilmektedir.
Varis Nasıl Oluşur?
Varis oluşumu birçok farklı nedenden kaynaklanabilir. Bunlar arasında ilk sıralarda gebelik, şişmanlık, dar giysiler giyilmesi, kabızlık, doğum kontrol hapları, uzun süreler boyunca ayakta kalmak, bazı meslek gruplarında çalışılıyor olması, yaşlılık, genetik etkenler ve hormon tedavileri sayılabilir.
Toplardamar kapakçığındaki yetmezliğe bağlı olarak oluşan varis durumunda kan sürekli geriye kaçarak göllenmektedir. Bu durumda damarda basınç artışı ve şişlik meydana gelmektedir. Zaman içinde ise damarda genişleme arttığı gibi kıvrılmalar da görülmektedir. Varis toplardamarın herhangi bir seviyesinde ortaya çıkabilir. Toplardamara pıhtı attığı durumlarda da tıkanan damarın gerisinde kan göllenir, damar genişler ve varis oluşması söz konusu olabilir.
Varis Belirtileri Nelerdir?
Varisler dolaşım sistemi rahatsızlıklarından biridir. Farklı nedenlerle ortaya çıkmakla birlikte neden oldukları olumsuz etkiler genellikle benzerdir. Şikayetler kişi özelinde değişebilmesine karşın hastanın hem psikolojik durumunu hem de yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemeleri riski bulunur. Hastaların doktora başvurmalarına neden olan belirtiler genellikle; bacaklarda mavi mor şişlikler, gece krampları, ağrı, bacaklarda şişlik ve uyuşukluk, bacaklarda ağırlık hissi ve kaşıntı olarak sıralanabilir.
Şikayetler çoğu zaman sabah saatlerinde minimum düzeyde olsa da uzun süre ayakta durmaya bağlı olarak ya da akşam saatlerinde artmaya başlar. Şikayetlerin azaltılması noktasında egzersiz ve bacakların yukarı kaldırılması fayda sağlayabilir.
Varis Neden Olur?
Varis oluşumu pek çok farklı nedenden kaynaklanabilir. Yapılan araştırmalara göre yaş varis oluşumu riskini artırmaktadır. Ayrıca kadınlarda varis görülme sıklığı daha fazla olmaktadır. Hamilelik döneminde, varis gelişmesine karşı yatkınlığın arttığı bilinmektedir.
Obezite toplardamar kan basıncının artmasına etki ederek varis oluşumuna zemin hazırlamaktadır. Vücut kitle indeksinin 30’un üzerinde olması varis riskini artıran önemli bir faktör olarak kabul edilmektedir. Ayrıca genetik etkenler de varis oluşumunda etkili olan unsurlar arasında yer almaktadır.
Varisler genellikle toplardamar yetmezliğine bağlı olarak gelişmektedir. Sağlıklı bireylerde bacak toplar damalarının kan akışı ayak bileklerinden kalbe doğru olmaktadır. Bacaklardaki kanın yukarıdan aşağıya doğru geri kaçması toplardamar kan basıncının yükselmesine ve varis oluşumuna neden olmaktadır. Toplardamar yetmezliğine neden olan iki temel sebep bulunmaktadır: kapakçık yetmezliği ve Derin Ven Trombozu.
Varis Tanısı Nasıl Koyulur?
Varis hastalarda genellikle baldırlarda ağırlık hissi ya da dolgunluk, ağrı, şişlik, kaşıntı ve gece krampları gibi yakınmalara sebep olmaktadır. Bu tür şikayetler bulunması halinde doktora başvurulduğunda hastanın tıbbi öyküsü alınmakta, muayene edilmektedir. Bacak toplardamar ultrasonografi yapılarak sonuçları değerlendirildikten sonra tanı koyulmaktadır.
Varis kişinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkileyebilmekte ve hafife alınmaması gereken bir sağlık sorunu olma özelliği taşımaktadır. Varis tedavisinin farklı yöntemlerle uygulanması mümkün olmaktadır. Bu noktada önemli olan her hasta özelinde detaylı değerlendirme yapıldıktan sonra uygulanacak yöntemin belirlenmesi olarak kabul edilmektedir.
Varis tedavisinde skleroterapi, endovenöz girişimler ve cerrahi tedaviden faydalanılmaktadır. Hangi yöntemin uygulanacağı varisin boyutuna ve yaygınlığına göre hasta özelinde belirlenmektedir.
İğne tedavisi olarak da bilinen skleroterapi daha çok telenjiektazi olarak da adlandırılan örümcek ağı şeklindeki mavi damarlarda ya da küçük varislerde etki sağlayan bir yöntemdir. Çok ince uçlu iğnelerle damara ilaç enjekte edilir. Bazı durumlarda aynı ilacın köpük haline getirilerek kullanılması da söz konusu olabilir.
İmsak | 05:31 | ||
Güneş | 06:58 | ||
Öğle | 12:11 | ||
İkindi | 14:50 | ||
Akşam | 17:15 | ||
Yatsı | 18:36 |