banner333

banner309

Gümüşhane Devlet Hastanesi’nde ilk Defa Boyun Diseksiyonu Ameliyatı Yapıldı.

Gümüşhane Devlet Hastanesi’nde ilk defa boyun diseksiyonu ameliyatı yapıldı.

Sağlık 11.06.2021, 10:26
Gümüşhane Devlet Hastanesi’nde ilk Defa Boyun Diseksiyonu Ameliyatı Yapıldı.
banner400

Operasyonu gerçekleştiren Gümüşhane Devlet Hastanesi Doktorlarından Kulak, Burun, Boğaz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Ali Can Sungur şu açıklamalarda bulundu ”Polikliniğimize dudakta yara şikayeti ile başvuran iki hastamızdan alınan Biyopsilerde dudak epitelinden kaynaklanan skuamöz hücreli karsinom adı verilen kanser tespit ettik.

 Erken evrede yakaladığımız bu hastalık nedeniyle hastalarımıza ameliyat önerdik. Hastalarımızın ameliyatı kabul etmesi sonrası, ameliyat hazırlıklarımızı bir hafta içinde tamamladık. Dudak epitelinden kaynaklanan kanserli doku büyüdükçe kanserli hücreler lenf damarları yoluyla boyuna yayılabilmektedir ve boyun lenf düğümlerinde gizli hastalık (okkült metastaz) şeklinde kalabilmektedir.

 Bu yüzden dudaktaki yaranın cerrahi olarak çıkarılması haricinde iki hastamıza da aynı seansta boyundaki lenf düğümlerinin cerrahi olarak temizlenmesi adını verdiğimiz “boyun diseksiyonu” ameliyatını da gerçekleştirdik.” Dedi.

Op. Dr. Ali Can Sungur”  Operasyonun hemen sonrasında herhangi bir yoğun bakım süreci olmadan servisimizde iki hastamızı da takip ettik. Bu ameliyatla iki hastamızı da dudak kanserinden büyük oranda şifa ile kurtardığımızı düşünüyoruz.

 Boyun ameliyatı ile de nüks ihtimalini oldukça düşürmüş olduk. Hem bu tarz bir kanser ameliyatını Gümüşhane’de ilk olarak uyguladığımız için, hem de vatandaşlarımıza tüm dünyada uygulanan standart kanser cerrahisi tedavisini sunabildiğimiz için oldukça mutluyuz.” ifadelerini kullandı.

Baş ve Botun Kanserlerinden korunma yollarından da bahseden Op. Dr. Ali Can Sungur şu ifadelere yer verdi.

“Baş boyun kanserlerinden korunma”

Dudak kanseri, baş boyun bölgesinin en sık görülen kanserlerinden biridir. Bu kansere en sık yol açan etkenler sigara kullanımı, alkol kullanımı ve güneşten gelen UV ışınlarına fazla maruz kalmaktır. Bu kanserler erken evrede sıklıkla tanınabilmektedir ve tedavisi cerrahi olarak yapılabilmektedir. Ağız içi veya dudakta geçmeyen yara şikayetleri olan hastalarımız varsa, en kısa zamanda polikliniğimize muayene amacıyla başvurmalıdır dedi.

“Daha iyisini yapmak istiyoruz”

Bu ameliyatla uzun süredir şehrimizde yapılmayan bir operasyonu gerçekleştirmiş olduk. Sıradaki hedefimiz büyük tükrük bezi ve tiroid ameliyatlarını gerçekleştirerek vatandaşlarımızın kendi şehrinde güvenle sağlık hizmeti almasını sağlamaktır. Bu operasyonlarda gerekli olan sinir monitörü cihazının alımı için gerekli girişimleri başlatarak şehrimizde baş boyun ameliyatlarının çeşitliliğini artırmaya çalışacağız.

“Teşekkür”

Ameliyat ve hasta takibi süreçleri büyük bir ekibin ortak çalışmasıyla olmaktadır. Ameliyathanede bizimle beraber çalışan anestezi uzmanı doktor arkadaşlarıma, operasyon sırasında beni asiste eden kalp damar cerrahımız Dr.Gülşah hanıma, ameliyathane hemşirelerimize, anestezi teknisyeni arkadaşlarıma, servis hemşirelerimize ve yardımcı personele teşekkür ederim.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Mart 2024
İmsak 04:56
Güneş 06:20
Öğle 12:35
İkindi 15:58
Akşam 18:40
Yatsı 19:59