banner333

banner309

29.08.2012, 17:31

PİYASADA Kİ ALTIN OYUNLARI

 
Her bir tüketici için yatırım kaynağı olan altın madeni günümüzde ülke paralarının değerini yok etmeye başladı. Bunun için artık ülke bankaları döviz tasarrufu yapmak yerine altın tasarrufuna yönelmektedir. 

Ülkemizin önemli kurumlarından biri olan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu  (BDDK) nun, bankalara altın ve altın menşeili madenlerin alınıp satılmasını yapabilir şeklindeki tasarısı ile yastık altındaki altın tasarruflarını sahiplenmek istiyor. Aslında nazikçe veya akademik tabirle kayıt altına almak amaçlandığı söylenilebilir.  Gerçek olan ise halkın elinde olan altında da devletin gözünün olmasıdır.

Üretim ile sağlanamayan gelirin yerini, halkın tasarrufları ve halka yüklenen vergiler aracılığıyla sağlanmaya çalışılmaktadır. Sağlam temelleri oturtmadan tek taraflı yapılan değişimler ileride yeni sorunlar ortaya çıkaracaktır. Maalesef ki her yapılan yüzeysel yeni değişimler akabinde yeni sorunları ortaya çıkarıyor. 

Aslında dolaylıda olarak hükümet ve maliye stratejisi ile piyasadaki mevcut altını bankalarda toplayarak, merkez bankası rezervlerine pay çıkarmaktır. Tamam Merkez Bankası bizim bankamız pay çıkaralım ama halkın ve esnafın da düşünülmesi gerekir. Bankacılık sektörü gücüne güç katarken küçük kuyumcu esnaf belki de kepenk kapatmak zorunda kalacak. Ayrıca bankalar halka kuyumcuların sunacağı hizmeti sunabilecek mi? Diğer bir taraftan bakıldığında kuyumculuk sektörünü daha fazla kayıt dışına yöneltecektir.

Pekala bu durum düşünülmedi mi? Tabi ki düşünülmüş olması gerekir. Sanırım kısa zamanda da yeni bir denetçi sınıfı daha ortaya çıkar. Böylece istihdam alanı meydana gelir. Üretimsiz istihdam alanı için çalışan memurun maaşları ise tekrar halkın boynuna vergi yükü olarak döner veya halkın elindeki tasarruflarına başvurulur.Önemli olan denetçi meslek grubu ortaya çıkarmak değil önemli olan denetimine gerek olmayan sistemi kurmaktır. 

Altın tasarrufunun tek elde Merkez Bankasında toplanması daha mantıklıdır. Merkez Bankası özel bankalardan bu rezervleri alırken de maliyete katlanacaktır. Bunun için olması gereken kuyumcu esnaftan Merkez Bankasının toplu olarak altın satın alması daha mantıklıdır. Çünkü ülkemizde yabancı banka sayısı da gün geçtikçe artmaya başladı. Buda şunu ifade eder ki Türkiye’de ki altının yurt dışına çıkma işlemi daha da kolaylaşabilir. Burada ki önemli nokta Merkez Bankası ile kuyumcu esnaf arasına özel bankaları aracı yapmanın hiçbir anlamı yoktur.    




 
Yorumlar (1)
Birol Gürses 12 yıl önce
öncelikle yazdıklarından dolayı seni kutlar, başarılar dilerim. İnsanlara faydalı olabilecek fikir ve görüşlerini bilimsel çerçeve dahilinde hiç çekinmeden yazmalısın ki, ülkemiz çevresinde olan bitenlerin tamamının maddesel çıkarlar için yaşandığını, sizin gibi genç ve akademisyen beyinlerin dile getirmesi gerekir düşüncesiyle, tekrar başarılar dilerim.
2
az bulutlu
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 03:49
Güneş 05:23
Öğle 12:25
İkindi 16:12
Akşam 19:17
Yatsı 20:45