banner333

banner309

08.02.2013, 13:44 1682

MAAŞ

 Bu yazıma bir fıkrayla başlamak istiyorum. Bir gün 3 ülkenin Başbakanları bir araya gelmişler aralarında sohbet ediyorlarmış. Konu çalışanların maaşlarıymış.

‘Amerikan Devlet Başkanı demiş ki benim ülkemde bir aile 1000 Dolarla çok rahat geçinir .Ama biz çalışanımıza 2000 dolar veriyoruz. 1000 dolarını zorunlu ihtiyaçlarına harcarlar geri kalan 1000 doları ne yaparlar bilmem.

Japon Devlet başkanıda kendi ülkesini anlatmış. Bizde de bir aile 1000 Japon Yeni ile geçinir ama bizlerde çalışanımıza 1500 Yen veriyoruz. 1000 Yenini zorunlu ihtiyaçlarına harcarlar geriye kalan 500 Yen ile ne yaparlar bilmem demiş.

Sıra bizim Başbakana gelmiş ve Bizim Başbakan da demiş ki benim ülkemde bir aile 1500 TL ile ancak geçinebilir. Ama biz 750 TL veriyoruz. Zorunlu ihtiyaçlarını karşılamak için geriye kalan 750 TL yi nereden alıyorlar bilemem.’

Fıkra demeyin. Gelin Gümüşhane de asgari ücretli bir işçi olalım ve bir hesap yapalım. Gümüşhane’de bir evin en düşük kirası 300 TL. Oda kolay kolay bulamasın bu fiyata. Bulsan da gecekondu semtlerin de ancak. E tabi diyeceksiniz ki asgari ücretlinin de şehir merkezinde ne işi var. Neyse biz hesaba devam edelim. Kirayı ödedik ama elektrik su parası duruyor. Normal bir aileye ortalama 70 TL elektrik, 30 TL de su faturası gelir. Etti sana 400 TL. Evi bulduk. Elektriğini suyunu ödedik. Ama daha mutfağa girmedik. 1 ekmeğin 1.5 TL olduğunu düşünürsek ve 3 çocuklu bir aile günde 3 ekmek yese oda ayda eder 90 TL. Toplamda ne etti 490 TL. Daha ekmekten başka bir şey girmedi eve. Sabah kahvaltıda yemek için en ucuz zeytinden, peynirden ve reçelden 5 kişi ayda 2 şer kilo tüketse. Zeytinin kg fiyatını 6 TL den Peynirinkini 3 TL den ve reçelinkini de 3 TL den düşünürsek 24 TL de bunlar eder. Etti mi toplamda 514 TL. Geriye kaldı 236 TL. Okula giden her çocuğa günlük 2 TL harçlık versen 3 çocuk 20 günde eder 120 TL. Oldu mu sana 634 TL. Bu aile öğlen yemeği de yemesi gerekiyor doğal olarak. 5 kişinin günlük öğle yemeği masrafı toplam 4 TL olsa oda ayda eder 120 TL. Etti 754 TL. Varın bundan gerisini siz hesaplayın. Ben bu ailemizi öğlene kadar getirdim, öğleden sonrasını da siz hesaplayın.

Daha bu aile akşam yemeği yemedi. Aylık tüplerini almadı. Üzerlerine elbise ve ayakkabı namına hiçbir şey almadılar. Okulda Müdürlerin ya da okul aile birliklerinin istediği paraları vermediler. Çocuklarına defter kalem almadılar. Kışlık yakacakları yok. Hastaneye gidince eczaneye ödenen muayene parasını ve ilaçların yüzdeliklerini vermediler. Ve daha sayamadığım onlarca ihtiyaçlarının hiçbirini yapamadılar. Allah hepsine kolaylık versin.

Yorumlar (7)
köksal yiğit 12 yıl önce
sonrada ayağını yorganına göre uzat derler nasıl geçinsin asgari bir ücretle bir aile insanlar artık bir birine savaş açar hale gelecek tek sebebei kişisel ihtiyaçlarını karşılayamamamaları ve geçim sıkıntısı
ismail CAN 12 yıl önce
Malesef Bunları dile getirebilecek cok fazla cesaretli insanlarımız yok.sizi tebrik ediyorum.
Şiranlı 12 yıl önce
Bu fıkra değil muallesef gerçek. Hemşerim bu yazıyı kalme aldığın için seni tebrik ediyorum. Asgari ücret gerçekden çok komik bir miktar.Allah sonumuzu hayretsin
MEHMET ZENGİN 12 yıl önce
Keşke bu fıkraya gülebilsek sevgili dostum.Ama malesef acı gerçekler bunlar.sizi tebrik ediyorum.ayrıca gümüşhanede 300 tl ye ev yok.
musa harmancı 12 yıl önce
Siz gümüşhaneyi ya bilmiyorsunuz yada siyaset yapıyorsunuz siyasette yapacaksan mertçe yapmaklazım laf olsun torba dolsun diye değil ücretlerin düşük oluşu doğru çok doğru ama kira üzerinden gümüşhaneyi karalaman ayıp benim dairelerimde 270 300 tl yeni yaptım kim demiş yazıktır öğrenci ağzıyla konuşmayın.
İhsan YİĞİT 12 yıl önce
Değerli Musa bey ben de zaten yazımda en düşük kiranın 300 tl olduğundan ama çok bulunmadığından bahsettim.Siyaset yapmıyorum ve öğrenci ağzıyla konuşmuyorum.Eğitimini aldığım gazeteciliği objektif bir biçimde bir köşede yazarak yapmaya çalışıyorum.Bütün yazılarımı okursanız siyaset yapmadığımı anlayacaksınız.Doğrudur gümüşhanede 300 e de ev var 1000 tl yede ev var ama.Ekseriyeti 400 ile 700 arasında kiraların.
murat başar 12 yıl önce
MUSA HARMANCI KARDEŞİM GERÇEKLER ORTADA ÜSTÜNE ALINMANA GEREK YOK.HADİ BU KARDEŞİM YALAN SÖYLÜYOR AŞAĞIDAKİ LİNKTEKİ KARDEŞİMİZDE Mİ YALAN SÖYLÜYOR.KALDİ Kİ ORADA ANLATILMAK İSTENEN KİRALARIN ÇOKLUĞU DEĞİL ASGARİ ÜCRETİN AZLIĞI.

http://www.haber29.net/gumushaneye-sitem-makale,805.html
3
hafif yağmur
Namaz Vakti 08 Temmuz 2025
İmsak 06:06
Güneş 07:37
Öğle 12:28
İkindi 14:48
Akşam 17:09
Yatsı 18:35