Gümüşhane’de Turizm Haftası kutlanıyor
Gümüşhane’de 15-22 Nisan Turizm Haftası kutlamaları kapsamında bir dizi etkinlik gerçekleştirildi.

Gümüşhane Belediyesi önünden Atatürk Parkı’na kadar süren kortej yürüyüşüyle başlayan etkinlikte Atatürk Parkı’nda program düzenlendi.
Protokol konuşmalarının ardından halk oyunları ekiplerinin gösterilerini sergilemesinin ardından kentin turizm destinasyonlarını gösteren fotoğraf sergisinin açılışı Vali Aydın Baruş ve beraberindeki protokol üyeleri tarafından gerçekleştirilerek sergi gezildi.
Buradaki programda son olarak Gümüşhane Üniversitesi Turizm Fakültesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Bölümü öğrencileri tarafından hazırlanan ve Gümüşhane’nin yöresel lezzetlerine farklı bir bakış açısı kazandıran yemekler tanıtıldı.
“Gümüşhane’de turizmde istediğimiz noktada değiliz”
Programda konuşan Gümüşhane Valisi Aydın Baruş, “Bu yıl 15-22 Nisan tarihleri arasında kutlanan Turizm Haftası'nın Gümüşhane'mize, ülkemize hayırlı, uğurlu olmasını diliyorum. Turizm sektörü ülkemiz açısından son derece önemli ve ciddi derecede ekonomik ve sosyal gelişmeyi sağlayan ve bu anlamda da istihdama önemli derecede katkı sağlayan bir sektör. Gümüşhane'de maalesef turizmde istediğimiz noktada değiliz. 6 turizm işletme belgeli tesisimizde 526 yatak kapasitemiz var. 3 basit konaklama belgeli tesisimizde 70 yatağımız var. Ayrıca İl Özel İdaresi konaklama belgeli yatağa sahip. Toplamda 12 tesiste 686 yatağımız var. 2024 rakamlarıyla Gümüşhane'de konaklayan yerli ziyaretçi sayısı 52 bin 214. Gümüşhane'de konaklayan yabancı turist sayısı sadece 816. Toplamda 53 bin 30 konaklamamız var. Bu rakamlar mevcut potansiyelimizi ve sahip olduğumuz değeri gerektiği gibi kullanamadığımızı gösteriyor. Gümüşhane gerçekten eşsiz, tarihi ve kültürel değerlere sahip. Süleymaniye Mahallesi geleneksel sivil mimari, konakları, camileri, minareleri ve daha önce burada birlikte yaşamış toplumların eseri olan kiliseler, mektepler gibi gerçekten tarihe damga vurmuş, tarihin şahitliğini yapan güzel yapılara sahip. Süleymaniye Mahallemizin koruma amaçlı imar planı çalışmaları Süleymaniye Turizm Merkezi'yle birlikte Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından devam ettiriliyor. Yine orada bulunan tarihi yapılardan birisi olan Sarı Mekteple ilgili proje çalışmalarımızı da bitirdik. Sarı Mektep'in tadilat çalışmalarını devam ettireceğiz ve Gümüşhane turizmine bu yapıyı kazandıracağız inşallah” dedi.
“Kalelerin daha ulaşılabilir hale gelmesi için çalışmalarımız sürüyor”
Gümüşhane’nin sahip olduğu turizm zenginliklerinden bahseden ve bu alanlarla ilgili çalışmaların sürdüğünü ifade eden Vali Baruş, “Gümüşhane'nin tarihi ve kültürel değerleri tabii sadece Süleymaniye Mahallesi’nden ibaret değil. Satala Antik Kent'indeki kazılar Kültür ve Turizm Bakanlığımızın destekleriyle devam ediyor, ziyaretçilerin kullanabileceği bir karşılama merkezinin de projelendirmesi devam ediyor. Yine Santa Harabeleri sivil mimari açısından son derece önemli ve ziyaretçi potansiyeli açısından da zengin bir yer. Bu harabelerin bulunduğu bölgenin de turistler için daha ulaşılabilir hale gelmesi için çaba sarf ediyoruz. Krom Vadisi bizim gerçekten sahip olduğumuz tarihi ve kültürel değerlerin çok zengin olduğu ve İmera Manastırı başta olmak üzere tarihi kiliselerin, manastırların bulunduğu, konakların bulunduğu bir yer. Foster Konağı’nın projelendirilmesi tamamlandı ve bu projeye gerekli desteği sağlamak için de gerekli girişimlerimiz devam ediyor. Gümüşhane kaleler şehri Canca Kalesi, Kov Kalesi ve Keçi Kalesi başta olmak üzere bu kalelerin daha ulaşılabilir olması insanların buraları daha rahat görebilmesi, ziyaret edebilmesi açısından da projelendirme çalışmalarımız sürüyor” dedi.
Vali Baruş, Gümüşhane'nin sadece tarihi yapılarla değil, doğal güzellikleriyle de öne çıkan bir şehir olduğunu söyledi. Örümcek Ormanları, Limni Gölü, Karaca Mağarası, Artabel Gölleri Tabiat Parkı, Kazıkbeli, Erikbeli, Güvende, Taşköprü, Kadırga ve Zigana gibi yaylaların doğa turizmi açısından önemine dikkat çekti.
Karaca Mağarası’nın Limni Gölü Tabiat Parkı ile bağlantısının önemine vurgu yapan Baruş, bu bölgeler arasındaki ulaşımın iyileştirilmesi gerektiğini ve bu konuda ıslah çalışmalarının devam ettiğini belirterek Artabel Gölleri’nde DOKAP kapsamında yaklaşık 18 milyon liralık bir proje yürütüleceğini, bu projenin yol, işaretleme ve karşılama merkezi gibi unsurları kapsadığını söyledi.
Gümüşhane’nin gastronomi kültürüne de değinen Vali Baruş, pestil ve kömenin ilin marka ürünleri arasında yer aldığını, bunun yanında dölek güveci, siron ve diğer geleneksel yemeklerin de tanıtımının yapılmasının önemli olduğunu ifade etti.
Bu lezzetlerin daha iyi sunulabilmesi için Gümüşhane Üniversitesi, turizm meslek lisesi öğrencileri ve eğitmenleriyle yapılan çalışmaların sürdüğünü belirten Baruş, bu alanın turizme katkısının büyük olduğunu dile getirdi.
Turizmde en önemli unsurun zihniyet değişimi olduğunu belirten Vali Baruş, “Buraya gelen ziyaretçilere karşı olan tavır ve onların burada en iyi şekilde ağırlanması, bizim tanıtımımız ve reklamımız açısından en önemli yöntemdir. Ziyaretçilerimizin memnun ayrılması hem tanıtımımızı güçlendirir hem de tekrar ziyaret oranlarını artırır” dedi.
Vali Baruş, konuşmasının sonunda turizmdeki ilerlemenin uzun vadeli çabalarla mümkün olacağını ve bu süreçte herkesin üzerine düşeni yapması gerektiğini vurgulayarak, “Gümüşhane hepimizin yüreğinde taşınan bir sevdadır” ifadeleriyle kötümserliğe yer olmadığını ve şehrin turizmde hak ettiği yere ulaşacağına olan inancını dile getirdi.
Etkinlikler tarihi Süleymaniye Mahallesi'nde hizmete açılan Zeki Kadirbeyoğlu Konağında yapılan yöresel yemek sunumunun ardından sona erdi.
Haberin Kaynağı: Uğur AYDIN
İmsak | 06:06 | ||
Güneş | 07:37 | ||
Öğle | 12:28 | ||
İkindi | 14:48 | ||
Akşam | 17:09 | ||
Yatsı | 18:35 |