banner333

banner309

Ev kalıntısı sanılıyordu Hamam çıktı

Vatandaşlar tarafından define bulmak için tahrip edilen hamam, kültür varlıklar koruma bölge müdürlüğü tarafından tescillendi

Kültür Sanat 20.06.2022, 22:26
Ev kalıntısı sanılıyordu Hamam çıktı
banner400

Gümüşhane’nin Karşıyaka Mahallesi mesire alanında tespit edilen hamam, Trabzon Kültür Varlıkları Koruma Bölge müdürlüğü tarafından taşınmaz kültür varlığı olarak tescillendi. Vatandaşlar defineciler tarafından tahrip edilen hamamın çevre düzenlemesi yapılarak restorasyon yapılarak turizme kazandırılmasını istiyor. 

Karşıyaka Mahallesi mesire bölgesi olarak adlandırılan piknik alanında vatandaşlar, defineciler tarafından tahrip edilmiş yapıtları mahalle muhtarlığına bildirdi.  Mahalle muhtarlığı vatandaşlardan gelen talebi değerlendirerek, Gümüşhane Valiliğine yapıtların incelenmesi için yazılı dilekçeyle başvuruda bulundu. Gümüşhane Valiliği tarafından yapıtların incelemeleri sonucunda hamam kalıntısı olduğu tespit edildi.  Tespit edilen hamam, Trabzon Kültür Varlıkları Koruma Bölge müdürlüğü tarafından taşınmaz kültür varlığı olarak tescillendi. Vatandaşlar, 150-200 yıllık olduğu tahmin edilen ve defineciler tarafından tahrip edilen hamamın restore edilerek turizme kazandırılmasını istiyor. 

‘GÜNÜMÜZE KADAR GELEN NADİR BİR YAPIDIR’

Hamamın Gümüşhane genelinde çoksa rastlanılan bir yapıt olmadığın belirten Tarihçi/Yazar Serhat Doğan, “Karşıyaka Mesire alan olarak bilinen bölgede bir hamam kalıntısı mevcut. Umumi bir hamam değil, burası bir şahıs hamamıdır. Gümüşhane genelinde çokça rastlanılan bir yapıt değil. Günümüze kadar gelen nadir bir yapıdır. Buna benzer bir yapıtı Gümüşhane’nin Çamlı köyünde de vardı. İkinci defa ise mesire bölgesinde karşılaştık. Bu tarz yapıtlar genellikle Osmanlı döneminde zengin ailelerin kendi yerleşkeleri için kullandığı bir yapıdır. Özellikle ev, fırın alanı, avlu ve hamamdan oluşan bir konak kültürünün günümüze kadar uzanan bir yansımasının kalıntıları mevcuttur” ifadelerini kullandı.

‘BİR EVİN HAMAMI VARSA, O BÖLGEDE ZENGİNLİĞİN GÖSTERGESİ OLARAK SAYILIRDI’

Doğan, “Burası Süleymaniye mahallesine yakınlığı sebebiyle 18’inci ve 19’uncu yüzyıllarında yerleşime açık bir alandı. Bugünde geriye sadece kalıntıları kaldı. Bu kalıntılardan yola çıkarak bazı tarihi bilgileri doğrulama imkanına kavuşuyoruz. Öncelikle bu alanda bir yerleşim yeri olduğu görülüyor. Bununla birlikte bu bölgede yaşayan insanların maddi durumlarıyla alakalı tespitlerde bulunabiliriz. Çünkü hamam 150 yıl önce herkesin ulaşabildiği bir olanak değildi.  Bir evin hamamı varsa, o bölgede zenginliğin göstergesi olarak sayılırdı” dedi.

Hamamın defineciler tarafından tahrip edildiğini kaydeden Doğan, “Hamam zamanla definecilerin define bulurum umuduyla tahrip edilmiş. Kazılmış, tahrip olmuş ve içinde bazı bölmeler yıkılmış. Hamam bulunduğu bölgede mahalle muhtarlığı konuyla ilgilenmiş ve anıtlar kuruluna buranın tescil edilmesi için bir başvuru yapmış. İlgili kişilerde gelerek hamamı incelemiş ve anıtlar kurulunun kararıyla bölgeyi sit alanı ilan ederek mevcut yapıt koruma altına alınmış. Gümüşhane’de birçok tarihi miras için beklediğimiz bir çalışmadır. Tahrip edilen oldukça çokça yapıt var. Bu yapıtlarında tescil edilerek koruma altına alınması gerekiyordu. Tarihi mirasımızı korumamız gerekiyor.  Bu kalıntılar bize geçmişle ilgili bilgiler veriyor” diye konuştu.

Karşıyaka Mahalle Muhtarı Arzu Ay, Hamamın vatandaşların talebi doğrultusunda Gümüşhane Valiliğine yazılan dilekçe neticesinde tescillendiğini belirterek, “Mahallemizin piknik alanı olan mesire alanında eskiden kalma evler vardı. Ancak biz tam olarak ne olduklarını bilmiyorduk. Çocukluğumuz döneminde bu evlerin kimlere ait olduğunu hep merak ettik. Birileri bırakıp gittiğini düşünüyorduk. Piknik yapmak için alana gelen vatandaşların bu yapıtların hamama benzediğini söylediler. Bizde Gümüşhane Valiliğine dilekçe yazdık. Gümüşhane Valiliği bu alana yetkili kişileri görevlendirdi. Geçmiş yıllara ait bir hamam olduğu tespit edildi. Bunu yazıyla da bize bildirdiler.  Hamam Trabzon Kültür Varlıkları Koruma Bölge müdürlüğü tarafından tescillendi ve koruma altına alındı” diye konuştu,

‘HAMAMIN RESTORE EDİLMESİNİ İSTİYORUZ’

Muhtar Ay, “Mesire alanında bulunan Hamam koruma altına alındı. Ancak biz yapıtın bilinmesini istiyoruz. Tescillediği muhtarlığımıza yazıyla belirtildi. Biz hamamın olduğu alanın çevre düzenlenmesini yapılmasını ve hamamın restore edilmesini istiyoruz” dedi.

Kaynak: Gümüşkoza Gazetesi
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 04:38
Güneş 06:04
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:50
Yatsı 20:11