banner333

banner309

14.09.2011, 16:44

HAZİN BİR TABLO

Neredeyse her on beş dakikada bir Trabzon’a yolcu seferleri yapılmaktadır. Bu demektir ki Trabzon’a her gün binlerce insan gidiyor oraları gezip görüp, geri dönüyor. Hani Almanya’ya işçi olarak gidip te Almanca öğrenmeden dönenler gibi bizlerde tıpkı eski kuşak Almancılar gibi Trabzon’a gidip geliyoruz. Hiç mi etkilenmiyoruz, hiç mi kıskanmıyoruz, hiç mi biraz olsun oradan bir şeyler almıyoruz! Eminim! Trabzon’a her giden Gümüşhaneli meydan parkına uğruyordur. Daha düne kadar meydan parkının araçlarla tıka basa dolu olduğu biliniyordu. Ama şimdi tamamen trafiğe kapatılarak “modern şehir dizaynı planı” uygulanarak devasa bir “kent meydanına” dönüştürüldü.
 
Gümüşhanelilerin gözlerine batmaz mı bu kent meydanı. Her Trabzon’a gidişimde yeni ve farklı bir görüntü ile karşılaşıyorum ve neden bu yenilikler Gümüşhane’de olmuyor diye, düşündüğüm çok olmuştur. Eksik olan nedir? Yetişmiş insan eksikliğimiz mi var? Bence evet yetişmiş insanımız yok ve olanlarda makamları işgal ederek günü ve makamları devam ettirmenin telaşasın dalar. Gerçi bir şeyler yapmaya çalışacak olsalar da bunlarda ne medeni bir cesaret ne özgüven ve nede yetenek var.
 
Böyle olunca da değişimin, dönüşümün olması mümkün gözükmüyor. Çünkü değişimin ve dönüşümün öncüsü olabilecek özgüveni güçlü yöneticilerimiz yok.
 
Şu soruyu neden hiç kimse sormaz? Bizim Trabzon’dan neyimiz eksik ve neden bu geri kalmışlığımızı kendine dert edinen olmaz. 
***
Yüzyıllık bir fırsat doğuyor önümüze ve kentin geleceğini, kaderini, biçimini, planını etkileyecek bir boş alan doğuyor ama küçük hesaplarımız yüzünden taşralı, kasaba bakış açısı ile Trabzon’un yaptığının tam tersi olarak betonlaştırmakta bir beis görmüyoruz.
 
İnsanın şöyle haykırası geliyor; ey halkım! Neden 10 kişinin dükkân hayaline çocuklarının, yaşadığın kentin geleceği adına ses çıkarmıyorsun. Bugün Atatürk ve Cumhuriyet caddeleri araba istilasından yaşanmaz bir halde geldi. Yeni yapılacak belediye binası ( belediye binası yapılıyor demek yanıltmadır. Buraya yapılacak şey belediye binası değil 10 kişiye on dükkândır. Çünkü belediye hizmet binası şuan ki yerinde gayet iyidir ve fazla fazla yetiyor. Ayrıca belediye hizmet binası yapılacak çok daha alternatif yerler söz konusu.)
***
Hani handiyse Trabzon’un arka bahçesi olduk gibi. Bunu kabullendik galiba. Buda demek oluyor ki, ne diye Trabzon’u örnek alalım ki, oluruz “arka bahçesi” olur biter. Ne hazin bir manzaradır ki, gezmek için Trabzon’a gideriz de kendi memleketimizi daha yaşanılır hale getirmeyiz. Emin olun! Yeşil alanları betonlaştırmanın son durağı, yıkılan belediye alanının tekrar betonlaştırılması olacaktır ve bundan böyle bu betonlaştırma yolu daha hızlı yol açılacaktır.
 
 
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 16 Mayıs 2024
İmsak 03:12
Güneş 04:58
Öğle 12:23
İkindi 16:18
Akşam 19:39
Yatsı 21:17