banner333

banner309

Gümüşhaneli Profesörden Kenevir Serzenişi

Giresun Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi akademisyenlerinden Gümüşhaneli hemşehrimiz Prof. Dr. Bayram Kaya, çok sayıda sektörde kullanılan ve oldukça kritik bir ürün olan kenevirle ilgili serzenişte bulundu.

Gurbet 22.07.2020, 16:04
Gümüşhaneli Profesörden Kenevir Serzenişi
banner400

Giresun Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi akademisyenlerinden Gümüşhaneli hemşehrimiz Prof. Dr. Bayram Kaya, çok sayıda sektörde kullanılan ve oldukça kritik bir ürün olan kenevirle ilgili serzenişte bulundu.

Endüstriyel kenevir üretimi ve sanayisinin kurulmasına yönelik sosyal medya hesabından açıklama yapan Şiran ilçesine bağlı Evren köyünden olan Kaya, ulusal kenevir kongresinin toplanması ve Ulusal Kenevir Araştırma Enstitüsünün mutlaka kurulması gerektiğini kaydetti.

Kenevir ekimi izninin Ordu ve Trabzon’a verildiğini, Gümüşhane ve Giresun’un atlanarak buraların üvey kalmasını anlamlandıramayan Prof.Dr. Kaya, “Bu illerin politikacıları, belediye başkanları kenevir ve keten tarımı Giresun ve Gümüşhane’nin kalkınma stratejilerine uygundur. Kullanım alanları: yelken ve gemi halatı, inşaat malzemesi yapımı, kağıt üretimi ve ağacın 3 kenevir kağıdının 8 kez dönüşümü vardır. Sanayide otomobil kaportası yapımında, tekstil sanayinde, ilaç sanayinde, biobenzin yapımında, yaprakları besleyici hayvan yemi, tohumu bol proteinli ve Türkiye kenevir ürünlerini ithal etmekte. Üstelik oksijen deposu, plastik ürünlerinin ve birçok orman ürünlerinin yüzde 100 alternatifi. Yılda en az iki defa ürün alınır. Bakımı kolay, katma değeri yüksek, üstelik zararlı tarımsal ilaçlara ihtiyaç göstermez. Kontrollü ekimi ve işlenmesi Giresun ve Gümüşhane’nin kalkınma stratejisine uygundur. Haşhaş gibi ABD’nin emriyle yasaklanmıştır” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın kalkınmadaki önemini anlayıp kenevir ekim iznini 15 ile verdiğini hatırlatan Kaya, Giresun ve Gümüşhane’nin de bu illere dahil edilmesi gerektiğinin altını çizdi.

Kendi çocukluğu döneminde ekildiğini, şerit ipleri, halatlar ve telis çuvalları yapıldığını kaydeden Kaya sözlerini şöyle sonlandırdı: “Çünkü hem sağlam hem de haşereye karşı doğal korunaklıydı. Böceklenme ve diğer zararlılar için buğdaylar kışlık zahire telis yani kenevir çuvallarında saklanırdı. Otomobil endüstrisinin en büyük girdisidir. Büyük oranda istihdam sağlayıcıdır. Topraklar birleştirilip kenevir edilmeli ve sanayisi kurulmalıdır, teknolojisi geliştirilmelidir. Emperyalist baskılar kırılıp bu sanayi başlatılmalıdır. Emperyal işbirlikçiler ve gerçek yurtseverler o zaman görülür. Kenevir ekim alanlarının bulunduğu bölgeler bol oksijen ürettiği için Covid-19 gibi virüsleri önleyicidir. Yok mu memleketimizde bu makus talihi kıracak iş adamları, yerel yöneticiler ve politikacılar?”

Kaynak: www.gumushane.gen.tr
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 03:47
Güneş 05:22
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:18
Yatsı 20:46