banner333

banner309

Doğan Katırcıoğlu Ödülü Hemşerimiz Musa Kesler’in oldu

İstanbul Gazeteciler Derneği’nin bu yıl ilk kez verdiği Doğan Katırcıoğlu Ödülü, “İlaç skandalı davasının düşmesi önlenemedi!” haberiyle Milliyet gazetesi muhabiri Gümüşhaneli Musa Kesler’e verildi.

Gurbet 27.05.2013, 08:40
Doğan Katırcıoğlu Ödülü Hemşerimiz Musa Kesler’in oldu
banner400

Polis-adliye gazeteciliğinin duayenlerinden olan Doğan Katırcıoğlu anısına bu yıl ilk kez verilen ödülü, Milliyet Gazetesi Muhabiri Musa Kesler ve Takvim Gazetesi Haber Müdürü Mevlüt Yüksel paylaştı. Milliyet gazetesinde uzun yıllardır polis adliye muhabirliği yapan Köseli hemşerimiz Musa Kesler, Roche davasının zaman aşımından düşmesini konu alan “İlaç skandalı davasının düşmesi önlenemedi!” başlıklı haberiyle ödüle layık görüldü. Ödüller, 5Haziran’da Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Lokali’nde düzenlenecek törenle sahiplerine verilecek.

Haberin yayınlanmasıyla Sağlık ve Adalet Bakanlığına 2 ayrı gensoru önergesi verilmişti.


Ödül getiren haber;

 

İlaç skandalı davasının düşmesi önlenemedi!

18 sanığın devleti yaklaşık 8 milyon TL zarara uğrattıkları gerekçesiyle yargılandıkları dava, görevsizlik kararı verilen dosyanın gerekli mahkemeye gönderilmek yerine ağır ceza mahkemesinde bekletilmesi üzerine düştü.

Türkiye’nin en büyük ilaç yolsuzluğu olarak gündeme gelen ve “Roche skandalı” olarak bilinen 18 sanıklı dava geçen hafta zaman aşımından sessiz sedasız düştü.

 

Türkiye’nin en büyük ilaç yolsuzluğu olarak gündeme gelen ve “Roche skandalı” olarak bilinen soruşturma, 2004’te başlamıştı. Hazırlanan iddianamede Roche firması yönetileri ve bazı bürokratların, yüksek fiyatla ilaç satarak devleti yaklaşık 8 milyon TL zarara uğrattıkları suçlaması yer almış, Roche eski Genel Müdürü Faruk Yöneyman, Roche firması yöneticileri ve bazı bürokratların da aralarında bulunduğu 18 kişi hakkında “çete üyesi olmak”, “görevi kötüye kullanmak” ve “ihaleye fesat karıştırmak” suçlarından 6 ile 26 yıl arasında hapis cezaları talep edilmişti.

 

Dosya gitmedi!

İlk duruşması 10 Haziran 2006’da İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davada 28 Mart 2008’de karar çıktı. 18 sanık hakkında “çıkar amaçlı örgüt kurmak” suçundan beraat kararı verildi. Mahkeme, “ihaleye fesat karıştırmak ve görevi kötüye kullanmak” suçlarına ilişkin ise görevsizlik kararı vererek, dosyayı İstanbul Asliye Ceza mahkemelerine gönderdi.

Ancak dosya, dağıtım yapacak ilgili birime gönderilmedi, 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde bekledi. Bu süreçte, daha önce 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nin “çete” suçlaması yönünden verdiği beraat kararı, Yargıtay 8. Ceza Dairesi tarafından deliller eksik incelendiği gerekçesiyle bozuldu. Yargıtay’ın bozma kararının ardından dava yeniden başladı. Bu süreçte 10. Ağır Ceza Mahkemesi heyetinde değişiklik oldu. Aralık 2012’de Mahkeme Başkanı Zafer Başkurt’un yerine Ömer Dikenbaşkan olarak atandı. Diken, Roche davasının “örgüt kurmak” suçlamasıyla devam eden davasına ilk kez çıktığında, dosyanın Asliye Ceza mahkemelerine gönderilmediğini fark etti. Diken, 24 Ağustos 2011’de bir yazı yazarak dosyayı ilgili birime gönderdi. Dosya 21 Eylül 2011’de İstanbul 17. Asliye Ceza Mahkemesi’ne ulaştı. İstanbul 17. Asliye Ceza Mahkemesi, 13 Mart 2012’de, 7,5 yıllık zaman aşımı süresinin dolmasıyla, davanın düşmesine karar verdi.

“Çıkar amaçlı suç örgütü kurmak ve bu örgüt adına faaliyette bulunmak” suçlamasıyla İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam eden dava da 9 Nisan’da zaman aşımından düştü.

 

‘Hakkımı helal etmiyorum’

İddianameyi hazırlayan dönemin Özel Yetkili Savcısı Nazmi Okumuş, davanın zaman aşımından düşmesinin ardından “Biz kamu hakkını korumaya çalıştık. Davanın zaman aşımından düşmesinde kimin eksiği, hatası varsa hakkımı helal etmiyorum” dedi. 

 

Ödül getiren haberin linki ;

http://gundem.milliyet.com.tr/ilac-skandali-davasinin-dusmesi-onlenemedi-/gundem/gundemdetay/24.04.2013/1697553/default.htm

Kaynak: Haber29.NET
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 03:45
Güneş 05:21
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:19
Yatsı 20:48