banner333

banner309

Gümüş İşlemeciliği Kadınların Elinde Hayat Buluyor

Gümüşhane Halk Eğitim Merkezi’nde Gümüşhaneli genç kızlar ve kadınlar tarafından telkâri sanatı ile bin bir emek ve sabır harcanarak işlenen gümüş kolye, küpe, künye vb. takılar satışa sunuluyor.

Gündem 21.01.2024, 08:35
Gümüş İşlemeciliği Kadınların Elinde Hayat Buluyor
banner400

Gümüş işlemeciliği ile ilgili açıklamalarda bulunan Gümüşhane Halk Eğitim Merkezi hocası Mutlu Demir, bu tür kurslar ile öğrencilere fayda sağlamaya çalıştıklarını kaydederek, “11 yıldır burada görev yapıyorum. Öğrencilerimize Telkâri gümüş işlemeciliği öğretmekteyiz. Zaman zaman açtığımız çeşitli kurslarla, desteklenen projelerle yapıyoruz. Yaptığımız ürünler telkâri bazında çalışıyoruz. Kolye, küpe, yüzük, şahmeran tarzı ürünler üretiyoruz. Öğrencilerimize faydalı olmaya çalışıyoruz. Bir kursiyer bu işi azim ve el yeteneği birleşirse 6 ay gibi kısa süre içerisinde öğrenip kendi işyerini açabilir. Ürün gamların gerdanlık, küpe, yüzük, bileklik, hızma olduğunu, son olarak döküm işi yapmaya başladıklarını, yeni modeller çalışarak çeşitleri zenginleştirmeye çalışıyoruz” açıklamasında bulundu.


 “Gümüş İşlemeciliği Sabır Gerektiren İş”
 Halk Eğitim Atölyesinde kurslara yaklaşık 3 yıldır devam eden ve şimdilerde iste ustalığa doğru adım atan Aysun Metintaş, “Gümüş işlemeciliği zevkli ve güzel bir iş. İlk başta çok zorlanıyordum ve bu iş gerçekten sabır gerektiren bir iş. Gelmek isteyenlere tavsiye ederim. Ama gelenler hemen yılıp bırakacaksalar başlamasınlar. Çünkü o zevki tatmadan bıraktıkları zaman akılları kalabilir. Yaptığımız ürünlerin gramına göre maddi olarak bir karşılığı oluyor” dedi.

Kursta küpeler, kolyeler, takımlar yaptığını ifade eden Metintaş, “Öğrendiklerimiz ve yaptıklarımız çok hoşuma gidiyor ama dışarıda bir iş yeri açarak çalışmayı düşünmedim. Önce boş vakit geçirmek için geldim ama yaptıklarımız hoşumuza gittikçe daha güzel şeyler üretmek istedik. İşyeri açmak hem imkân meselesi hem de maddi bir olay. Tek başıma yapacağımı sanmıyorum” ifadesini kullandı.

Haber :Damla Atmaca

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 27 Temmuz 2024
İmsak 03:22
Güneş 05:08
Öğle 12:34
İkindi 16:28
Akşam 19:49
Yatsı 21:27