banner333

banner309

Sınır Birlikleri Geliyor

Başbakan Erdoğan, yeni terörle mücadele yöntemini açıkladı. Hudut birliklerinde 5 bin 100 kişilik ekibin Mart ayında eğitimi bitiyor. Nisan'da bölgede göreve başlayacaklar.

Güncel 26.09.2011, 10:28
Sınır Birlikleri Geliyor
banner400
 Başbakan Erdoğan, terörle mücadelenin kararlılıkla süreceğini vurguladı ve ekledi: Hudut birliklerinde 5 bin 100 kişilik ekibin Mart ayında eğitimi bitiyor. Nisan'da göreve başlayacaklar.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Kurulu’na katılmak üzere gittiği New York dönüşünde uçakta gazetecilere konuştu.

Dış politikanın sıcak gündemini ve terör saldırılarını değerlendirdi. Terör örgütü PKK’ya yönelik mücadelenin silah bırakana kadar süreceğini bu yapılırken hak ve özgürlükler alanında reformlara da devam edileceğini belirten Başbakan Erdoğan’ın gündeme ilişkin sorulara verdiği cevaplar şu şekilde:

PKK ÇOK ZAYİAT VERDİ İNTİKAM ALMAYA ÇALIŞIYOR

PKK eylemleri son günlerde artarak sürüyor. Nasıl değerlendiriyorsunuz?

Bana öyle geliyor ki, bizim sınır ötesi operasyonlarımızda çok zayiat verdiler. Panik içinde, intikam alma gayreti içindeler. Bu operasyonları durduramayız. Talabani’ye de söyledim. “Ancak PKK silah bırakırsa, operasyonlar biter” dedim. Talabani ve Barzani, Türkiye’den gidenlere bunu anlatıyorlar. İkisi de terörden yaka silkiyor. Onlara da söyledim, “Ya siz bitirin, ya müşterek hareket edelim ya da biz bitiririz” dedim.

İran Cumhurbaşkanı Ahmedinejad’la görüşmeniz de PKK’ya karşı mücadele gündeme geldi mi?

Türkiye aslında ortak bir terör örgütü ile mücadele ediyor, Oradaki ismi farklı, bizdeki isimi farklı ama terör örgütü aynı. Kandil, İran’ın sınırı oluş sebebi ile de orayla ilgili özellikle hava ve kara harekatının müşterek yapıldığı bir bölge. Buna yönelik olarak bizim de İran ile müşterek yapabileceğimiz bundan sonra operasyonlar var, yaptıklarımız var. Bu konudaki çalışmaları ilgili birimlerimiz karşılıklı olarak yürütecekler. Şu anda da yürütülüyor. Bu çalışmalardaki kararlılığı her iki taraf da teyit etmiştir. Bunda herhangi bir erteleme söz konusu değildir. Tabii ki bunun, üzülerek söylüyorum, bedeli olacaktır. Örneğin son gelişmeler inanıyorum ki sınır ötesi operasyonların çok önemli bir netice doğurduğundan kaynaklanıyor.

Bundan sonra terör sorununun tek çözüm yolu savaştan mı geçecek?

Terörle mücadeleden vazgeçmeyiz. Hudut birlikleri kurulduğu zaman çok daha rahatlayacağız. Mart, Nisan gibi 5 bin 100 kişilik ilk grubun eğitimi tamamlanacak. Bunlar sözleşmeli görevleri süresince aynı yerde görev yapacaklar. Araziyi, halkı tanıyacaklar. Dolayısıyla etkin mücadele olacak. Şehirlerde de özel harekatçıların sayısını artırıyoruz. Buna karşılık, terör örgütüyle mücadele sürerken, siyasi alanda da müzakerelerimiz sürecek.

BAYRAM DEĞİL SEYRAN DEĞİL İSRAİL’İN AKDENİZ’DE İŞİ NE

Güney Kıbrıs’la sondaj krizinden sonra, donanma Akdeniz’e açıldı. Ne olacak?

Akdeniz bir Türk gölüydü. Ama son zamanlarda oralara çıkmadığımız içindir ki bazıları meydanı boş buldu. Bayram değil, seyran değil. İsrail’in oralarda işi ne? İsrail petrol aramada uzman bir ülke değil ki... KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Ban Ki Moon’a çok adil bir öneri götürdü. BM Genel Sekreteri bir özel temsilci atasın. Güney ve Kuzey’den temsilci atansın. Kuzey ve Güney bir de Amerikan şirketi, petrol ve hidro karbon bulunursa eğer, sağlanan geliri BM’nin denetimindeki bir fona yatırsınlar. Bu fon adil paylaştırılsın ve kesinlikle silahlanmada kullanılmasın.

Şam’a ilk yaptırım uluslararası medya

SETA’da yaptığınız konuşmada Hatay’daki mülteci kampını ziyaretinizin ardından Suriye’ye yönelik yaptırımları açıklayacağınızı söylediniz. Neler bunlar?

Hali hazırda uyguladığımız bir yaptırım yok. Silah sevkiyatının durdurulması dışındaki seçenekleri değerlendireceğiz. Bu konuda zaten hassasiyetimiz vardı. Yaptırımlar konusu çok daha farklı. En önemli adım, Hatay’daki kampın medyaya açılması olacak. Burayı dünyaya açarsak, buradaki insanların gerçekleri dünyaya anlatması söz konusu. Suriye de bundan endişe ediyor.

Son dönemde artan PKK terörünün arkasında Suriye’nin parmağı var mı?

Şu ana kadar olduğu veya olacağı kanaatinde değilim. Geçmişte bu konuda çok iyi çalıştık. Yakaladıkları teröristleri bize teslim ettiler. Bundan sonra ne olacağı bilinmiyor. PKK oraya sığınır ve oradan saldırılar olursa bu Suriye için de endişe kaynağı.

Haftaya İstanbul’da bürolarını açacaklar

Suriye’de bir mezhep çatışması riskinden bahsettiniz. Açar mısınız?

Esad’la görüşmemde de, “Bir mezhep çatışmasından korktuğumu” söyledim. Kendisi de “ben de endişeleniyorum” dedi. Kendisine, “Sen Nusayri’sin eşin ise Sünni. O zaman bunu bir fırsat olarak kullan” dedim. Ancak sonuç çıkmadı. Sürekli yalan söyledi. “Kaç siyasi tutuklu var” diye sordum. “83 tane. İsterseniz isim listesini yollayayım” dedi. Halbuki binlerce siyasi tutuklu olduğunu öğrendim. Kendisine söyledim. “OHAL’i kaldırdım” diyor ama samimi değil. Lazkiye’yi vuruyor. Siyasi partilerin serbest bırakılması da söz konusu olmadı...

Bugüne kadar Mısır ve Libya muhalefetine Türkiye’de örgütlenme şansı verdiniz. Suriye muhalefeti için de aynısı olacak mı?

Evet. Bir hafta içerisinde Türkiye’de ofis açacaklar. Örgütlenmelerine izin vereceğimizi görüşmemizde Esad’a da söyledim. Demokratik bir ülkeyiz, engelleyemeyiz dedim.

Esad bu cesareti İran’dan alıyor

Tunus, Mısır ve Libya’dan sonra Suriye’de ne olur? Suriye bu ülkelerden hangisine benziyor? Hangisiyle durumu daha yakın?

Tunus’ta sadece Zeynel Abidin Bin Ali meselesi vardı. Halk gösteriler yaptı. Bin Ali kaçtı. Mısır da Tahrir gençliği organize hareket etti. Mübarek gitti. Libya’da ise, kabileler bölündü. Kaddafi şu an 3 ile sıkıştı. Suriye bu ülkelerden farklı. Silah gücü Esad’ın elinde. Bir de emrinde hareket eden illegal grup Şebia var. Suriye’de nüfusun yüzde 10’u Nusayri, yüzde 60’ı Sünni. Esad’ın Nusayriler’in desteğini alabileceğini bile sanmıyorum.

Ahmedinejad’la görüştünüz, Suriye’nin geleceği konusunda görüş ayrılığı var mı?

İran şu anda daha iyi bir noktada. Ahmedinecad’a, Suriye’nin kendilerinden cesaret aldığını söyledim. O da “Halkına silah doğrultmamasını belki 20 defa söyledim. Beklemiyordu. Bana da kırıldı” diye aktardı.

Kürt annelerimiz 4 kızın ölümünün ardından tülbenti nereye serecek?

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Esenboğa Havalimanı’nda ABD ziyaretine ilişkin düzenlediği basın toplantısının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Terörle mücadele konusunda kararlılıklarının süreceğine vurgu yapan Erdoğan, şöyle konuştu: “Eğer bu sınır ötesi operasyonlarda önemli neticeler ortaya çıkmamış olsaydı öyle zannediyorum ki bu süreç belki daha sakin geçebilirdi, ama bunu da yapmak durumundayız ve yapacağız da. Bir şeyi çok açık net ortaya koymam lazım. Öncelikle Kürt kökenli annelere seslenmek istiyorum, ardından tüm annelere seslenmek istiyorum; Siirt’te olan hadise sıradan bir hadise değildir ve gerçek yüzlerini ortaya koyması bakımından çok önemli bir hadisedir. O, PKK’nın gerçek yüzünü ortaya koyması bakımından çok önemli. PKK, karşısındaki kadına da kıza da böyledir, kendi içindeki kadına kıza da böyledir. 4 tane kızımızı şehit ettiler. İfade edilen mermi rakamı ne, 200’e yakın mermi. Böyle bir vahşet olur mu? Başındaki tülbenti ortaya koyan Kürt annesi kardeşlerime sesleniyorum; peki şimdi bu tülbentlerinizi nereye sereceksiniz, bu 4 kızımız kimin kızları. Buyurun işte Siirt. Benim damadı olduğum şehir. Orada Kürt kardeşlerim var, Arap kardeşlerim var. İşte buyurun bunlar işte Kürt kardeşlerimiz. ‘Biz onları polis zannettik’ diyor. Bu size haklılık mı kazandırıyor? Oradaki polis kolejine yaptığınız saldırı size haklılık mı kazandırıyor? Çok açık net söylüyoruz, biz terörle mücadele ederiz, siyasi iradeyle de müzakere ederiz. Bizim anlayışımız budur. Terörle mücadele sonuna kadar, ama siyasette de müzakere. Siyasete gelen bizimle konuşabilir, ama gelmeyen bizimle konuşamaz.”

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 10 Aralık 2024
İmsak 05:57
Güneş 07:27
Öğle 12:20
İkindi 14:42
Akşam 17:02
Yatsı 18:28