banner333

banner309

27.10.2011, 14:45

GÜMÜŞHNE’DE BİR DEPREM OLSA!

 
Gümüşhane için, bir deprem anında karşılaşabileceğimiz felaket karşısında, ne tür önlemler alındı? Ya da ne kadar hazırlıklıyız bir deprem anına? Bana öyle geliyor ki kendimize hiç yakın görmüyoruz, deprem vakıasını. Olsa da diyoruz, zemin zaten taş. Sanırım kendimize güvenimiz tam. Ne var ki son zamanlarda bahçe içlerine ve “harşit kıyılarına” yapılan yapılar zemin açısından ne kadar güvenli?
 
Yapı ruhsatları verilirken, zemin etüdü ne kadar dikkate alınıp değerlendiriliyor? Ya da bir toprak kayması veya bir sel afeti durumu göz önünde bulunduruluyor mu, ruhsat alınma aşamasında? Şimdiye kadar ne böyle bir tartışma duydum ve nede buna ilişkin bir endişe. Bazı soruların sorulması zordur, ama hayat, sorulmayan o zor sorularla bizleri imtihan edebilir.
 
Bugün Gümüşhane’de bulunan okullar, acaba bir deprem anında ki sallantıya ne kadar dayanıklı? Bu yönde çalışma oldu mu? Bu soruyu, deprem olmadan boşaltılan okulların ne kadar tehlikeli ve güvenilir olmadığını bildiğiniz için sordum. Peki ya doğal bir afet olan deprem kapımızı çaldığında (çalmaması temennimiz.) okullarımız ne kadar dayanıklı? Bence her şeyden önce okullar tekrar gözden geçirilmeli, kanımca. Zira henüz yeni okulların boşaltılması bile başlı başına bir fecaat iken, diğer okullarında aynı titizlikle incelenmesi gerektir.
 
Yerleşim yeri olarak dağlık bir alana sahibiz. Güney tarafımız dağlık ve taş. Vadinin içi ise, sulak bahçe arazilerine kondurulan konutlarla doldu. Yerleşim planı tasarlandığında ilk düşünülecek şey, güney tarafına yani Hasanbey mahallesi dediğimiz bölgeye şehrin yaslanması olmalıydı, demi? İmar planına tam ters bir mantıkla şehrin yaslanması ve kurulması gereken asıl bölge gecekondulaşmaya terk edilerek, zemini sulak vadinin içine sıkışmış bir şehir meydana getirdik.
 
Bu şunu gösteriyor, bu şehir, ilk kurulduğunda köy mantığı üzerine bahçe evlerden oluşmaktaydı. Zamanla çarpık modernleşmenin de katkısıyla ne modernleşilebilindi ve nede köy mantığından kurtulabilindi. Bugün geldiği nokta ise, köylülükten kurtulalım denirken çarpık modernleşmeye yakalandık.
 
Türkiye daha önce Marmara depreminde o meşum soruyu sordu, İstanbul için biteviye soruluyor, şimdi Van’da o ses yankılanıyor, o an gelmeden, o soruyu biz Gümüşhaneliler olarak ne zaman soracağız?
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Mayıs 2024
İmsak 03:08
Güneş 04:55
Öğle 12:24
İkindi 16:19
Akşam 19:42
Yatsı 21:22