banner333

banner309

Gümüşhane'de Organ Konferansı Düzenlendi

Gümüşhane Üniversitesi ve Gümüşhane E Tipi Kapalı Cezaevinde “Organ Bağışı” ile alakalı konferans düzenlendi

Gümüşhane 13.11.2013, 08:27 13.11.2013, 08:32
Gümüşhane'de Organ Konferansı Düzenlendi
banner400

 Gümüşhane Üniversitesi ve Gümüşhane E Tipi Kapalı Cezaevinde “Organ Bağışı” ile alakalı konferans düzenlendi 



Gümüşhane İl Sağlık Müdürlüğü ve Gümüşhane İli Kamu Hastaneler Birliği Genel Sekreterliği tarafından “3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası” kapsamında “Organ bağışı” konferansı düzenlendi. 


Konferanslar gün içerisinde Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Meslek Yüksekokulu ile Gümüşhane E Tipi Kapalı Cezaevinde gerçekleştirildi. 

Konferanslara konuşmacı olarak İl Sağlık Müdürü Dr.Emre Boşnak, Gümüşhane Devlet Hastanesi Yöneticisi ve Başhekimi Op.Dr. Yavuz Çakıroğlu ile Devlet Hastanesi Hekimlerinden Uz.Dr.Erdinç Avşar katıldı. 


“Bir Bağış, Bir Hayattır", "Kurtarılmış Her Organ, Kurtarılan Bir Hayattır" slogan ve anlayışından yola çıkılarak verilen konferanslarda organ bağışı ve nakli, beyin ölümü, kimlerin organ verebileceği, doku ve organ bağış kartı'nın verilişi, dinimizce organ bağışının red nedenleri, organ bağışının yasal işlemleri" gibi birçok konuda bilgiler verildi. 


Hayata Bırakılacak En Büyük Miras Organlardır 



Hastane Yöneticisi ve Başhekimi Op.Dr.Yavuz Çakıroğlu hayata bırakabilecek en büyük mirasın organlar olduğunu, dünyanın ve insanların bu mirastan yoksun bırakılmaması gerektiğini söyledi. 


Geçen yıl, organ nakli bekleyen 65 bin hastadan 7 binin uygun organ bulunamadığı için hayatını kaybettiğine dikkati çeken Çakıroğlu, şöyle konuştu: "Bugün bize çok uzak gelen organ naklinin bir gün bizim içinde lazım olabileceğini unutmamalıyız. Organ bağış kartı alarak gönüllü bağışçı olabilirsiniz. Bu kart sembolik karttır ve esas olan aile onayıdır. Bu sebeple organ bağışı yaptığınızda ailenizi mutlaka bu durumdan haberdar edin. Organlarınızı bağışlamış olmanız başınıza gelebilecek herhangi bir kazada tedavi edilmeyeceğiniz anlamına gelmiyor. Tıpta bizim ilk ilkemiz zarar vermemektir. Konu bir toplumun canını kurtarmak bile olsa bir kişinin dahi canı feda edilemez. Bu yüzden kişinin iyi olabilmesi için elden gelen her şey yapılır. Ne zamanki artık tıp çaresiz kalır. Beyin ölümü yani ölüm gerçekleşir ondan sonra aile onayı ile organlar alınabilir." 



Vatandaşlarımız “Organ Bağışı” Konusunda Bilgi Kirliliği Yaşıyor 


Beyin ölümü gerçekleşen bir hastanın geri gelmesinin mümkün olmadığını ifade eden Çakıroğlu, "Vatandaşlarımız özellikle internet kanalıyla yanlış bilgilere sahip olabiliyor. Şu bilinmelidir ki beyin ölümü gerçekleşmiş bir canlı geri dönmez. Yurtdışında organ nakillerinin yüzde 80'i kadavralardan gerçekleşirken Türkiye'de ise yüzde 80'i canlıdan canlıya gerçekleşiyor. Ne kadar duyarlı bir toplum olduğumuz açıkçası belli. Beyin ölümü gerçekleşen hastalarda yaşam destek ünitesiyle organları ve dokuları canlı tutmaya çalışıyoruz. Sonraki aşamada ise hasta yakınlarının organları bağışlamasını umut ediyoruz. Ancak halkımız maalesef kendi hastasının organını bağışlamayı hiç sevmiyor. Fakat hastası zorda kaldığı zamanda almayı seviyor .İlimizde 59 diyaliz hastasının bulunduğunu ve bunların haftada 3 kez diyalize girdiğini,insanların duyarlı hale gelip organlarını bağışlamaları durumunda hastalarımızın bu sıkıntılardan kurtularak sağlıklı bir şekilde yaşamaları mümkündür." şeklinde konuştu. 


Organ Bağışı Konusunda İl Sağlık Müdürlüğü ile Kamu Hastane Birliklerinin ortak çalışmaları devam edecek 


İl Sağlık Müdürü Dr. Emre Boşnak ise konuyla ilgili yaptığı açıklamada tedavisi sadece organ ve doku nakli ile mümkün olan hastalıkların dünyada olduğu gibi Türkiye’de de önemli sağlık sorunlarından birisi olduğunu belirterek, bu bağlamda Türkiye Organ ve Doku Nakli Bilgi Sisteminin kurulduğunu söyledi. Organların çıkarılmasından, hastalara nakline kadarki sürecin tüm aşamalarında organizasyonu sağlayan Ulusal Koordinasyon Sisteminin dünyada başarı ile uygulanan nadir sistemlerden birisi olduğunu ifade ederek, “Organların transportunda da Bakanlığımız tarafından gereken tüm imkânlar seferber edilmektedir. 2 bin 832 kara ambulansı, 3 uçak ve 17 helikopterle faaliyet gösteren Hava Ambulans Sistemi, bir yandan asli görevini yaparken diğer yandan da organların ve nakil ekiplerinin transportunun sağlanmasına destek vermektedir.” dedi. Organ bağışı konusunda vatandaşlardaki ön yargıları değiştirebilmek ve bilinçli bir toplum oluşturabilmek amacıyla İl Sağlık Müdürlüğü ve Gümüşhane Kamu Hastaneleri Birlikleri olarak faaliyetlerin devam ettiğini kaydeden Boşnak, bu tür faaliyetlerin yalnızca bir haftada değil tüm yıl boyunca devam edeceğinin de altını çizdi."

Kaynak: Haber29.NET
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 20 Nisan 2024
İmsak 03:56
Güneş 05:29
Öğle 12:26
İkindi 16:11
Akşam 19:13
Yatsı 20:39