banner333

banner309

Gümüşhane Bilim ve Sanat Merkezi TÜBİTAK Bölge Birincisi Oldu.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından düzenlenen 48. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Bölge Yarışmasında Gümüşhane Bilim ve Sanat Merkezi damgasını vurdu.

Gümüşhane 03.04.2017, 13:06 03.04.2017, 13:13
Gümüşhane Bilim ve Sanat Merkezi TÜBİTAK Bölge Birincisi Oldu.
banner400

Gümüşhane BİLSEM’den TÜBİTAK Bölge Birinciliği

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından düzenlenen 48. Lise Öğrencileri Araştırma Projeleri Bölge Yarışmasında Gümüşhane Bilim ve Sanat Merkezi damgasını vurdu.

TÜBİTAK tarafından düzenlenen proje yarışmasında, ortaöğretim öğrencilerinin hazırladığı 2 bin 372 proje arasından ön elemeyi geçerek bölge finaline katılmaya hak kazanan 100 projenin, sergi açılışı Erzurum’da yapıldı.

Erzurum Teknik Üniversitesi (ETÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen programda, Erzurum bölgesine bağlı 10 ilden 175 öğrencinin 12 alanda hazırladığı projeler sergilendi.

Yarışmada “Teknolojik Tasarım” alanında Gümüşhane Bilim ve Sanat Merkezi öğrencisi Elif Akçay, öğretmeni Deniz Güngör’ün danışmanlığında “Optik Araçlarda Görüntüyü Netleştirmeyi; Mercek Sistemleri Kullanmak Yerine, İnsan Gözünün Çalışmasını Taklit Ederek Gerçekleştirme” adlı projesi ile bölge birincisi oldu.

Bölge birinci olan Elif Akçay, “Geçmişten günümüze hem uzağa hem yakına odaklanabilen kameralar yapabilmek için büyük çaba sarf edilmiştir. Başlangıçta basit çekimler yapabilen bir ila üç mercekli objektifler kullanılırken, bir çiçeğin üstündeki çiğ tanesi veya o çiçeğe konmuş bir arının fotoğrafını daha iyi bir şekilde çekebilmek için günümüzde yedi ila on mercekli objektifler kullanılmaktadır. İnsanlar; uzaktaki bir cisme bakarken, birden yanındaki bir cisme baktığında bulanık bir görüntü meydana gelir. Bu bulanık görüntü, akomodasyon mekanizması devreye girerek 0,35 saniye gibi kısa bir sürede biz fark etmeden netleşir. Bu projede fotoğraf makineleri ve kameraların lenslerini hareket ettirerek yaptığı bu netleştirmeyi, öküz gözü örneği üzerinde çalışarak sadece çok küçük kuvvetler uygulayarak yapmayı hedefledik. Bu sayede çok uzun lenslere ihtiyaç kalmayacak fotoğraf makineleri ve kameralar çok daha küçük olabilecektir. Göz hekimlerinin tavsiyeleri üzerine insan gözüne en yakın gözlerden öküz gözü ile bu çalışmayı yapmaya karar verdik. Yaptığımız bu çalışma, lens sistemleri kullanılarak elde edilen netleştirme yerine, çok daha kolay ve maliyeti daha az olan göz çalışma prensiplerini esas alan bir sistem geliştirilebileceğini gösterdi. Sonuç olarak bu çalışmanın devamında gerçek göz yerine, saydam elastik mercekler kullanılarak ve bu mercekler motorlu mekanizmalara bağlanılarak kamera ve fotoğraf makinelerine entegrasyonu sağlanabilir.’’

Proje Ankara’da yapılacak olan Türkiye Finallerinde ilimizi temsil etme hakkı kazandı.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Nisan 2024
İmsak 03:58
Güneş 05:31
Öğle 12:26
İkindi 16:11
Akşam 19:12
Yatsı 20:38