banner333

banner309

Atilla Kesler'den "Tarımda Kalkınma Projesi" Önerisi

Gümüşhane Sanayici ve İş Adamları Derneği (GÜSİAD) Başkan Yardımcısı Atilla Kesler, “Tarımda Kalkınma Projesi” önerisini paylaştı.

Gümüşhane 09.05.2020, 23:11 09.05.2020, 23:47
Atilla Kesler'den "Tarımda Kalkınma Projesi" Önerisi
banner400

Gümüşhane Sanayici ve İş Adamları Derneği (GÜSİAD) Başkan Yardımcısı Atilla Kesler, “Tarımda Kalkınma Projesi” önerisini paylaştı. Proje özellikle miras yoluyla sonraki kuşaklarda daha küçük parsellere bölünen özel mülkiyetli  araziler için bir ümit olabilecek. Projenin tarımda gelişmiş ülkelerde başarılı örnekleri bulunduğunu söyleyen Kesler; "Eğer köylüler, Tarım Kooperatifleri, Sivil Toplum Kuruluşları, yerel yönetimler ve en önemlisi devlet bu projeyi yaygınlaştırırsa Anadolu’un uçsuz bucaksız topraklarını bölgenin verimli tarım cennetine dönüştürebiliriz. Gayri Safi Milli Hasılası düşük şehirlerimiz  için katma değerli ekonomi yaratabilecek bir proje olmakla birlikte, bunun yanında arazileri boş yatan köylerimizin, muhtarlar aracılığı her bölgeye yayılan bir tarım projesine dönüştürebiliriz." diye konuştu.

Proje ile CİMER'e başvuruda bulunduklarını ve yanıt beklediklerini ifade eden Atilla Keser proje detaylarını da paylaştı.

Projede hedeflenenlerden birisi tarım arazilerinin toplulaştırılması. Bunun gerçekleşmesi için iki durumun yerine getirilmesi gerekiyor: Arazilerin kurumsal zirai şirketlere, mülk sahiplerince kiraya verilmesi ve toplulaştırmaların minimum 250 dönümlük parseller olacak şekilde yapılması gerekiyor.

Kurumsal zirai şirketlere, mülk sahiplerince kiraya verilince; üretimin toprak ve iklim şartlarına göre  modern teknik ve standartlarla yapılması, dönüm başına verimlilik ve kalitenin artırılması, ihracat ve nakliye sorunlarının kurumsal olarak çözümünün sağlanılacağı planlanıyor.

Toplulaştırma minumum 250 parsel olacak şekilde yapıldığındaysa; ara yolların kalkması ile toplam zirai alanın % 20 büyümesi, parsellerin bir cephesine yol , diğer cephesine sulama kanalı yapılması, aynı bölgedeki kişilerin tarlalarının birleştirilmesi amaçlanmaktadır.

"Tarımda Kalkınma Projesi" önerisi kapsamında yapılan öneriler ise şu şekilde:

  • Toplulaştırma Mevzuatının çözümleri kapsayacak şekilde yeniden düzenlenmesi,
  • Tarım arazi davalarının süratle çözüleceği özel ihtisas mahkemelerinin kurulması,
  • Bölgeden yetişmiş finansal gücü olan firmalar teşvik edilmeli,
  • Devlet,Belediye ve STK toplulaştırmadan kazanılacakları mülk sahiplerine seminer çalıştay vs yolu ile anlatmalı,
  • Mülk sahiplerine Başarılı örneklerin gösterileceği gösterileceği geziler düzenlenmeli,
  • TOKİ’nin Toplulaştırılan bölgede toplu Konut projeleri planlaması,
  • Projenin mülk sahiplerine yatırımcılara ve devletimize kazanç sağlayacağı muhalefet partilerine anlatılmalı ,destekleri ve konu ile ilgili kurulacak komisyonlarda uyumlu çalışmaları sağlanması, yetenekli işçi ve teknik elaman yetiştirilmesi :
  • Mahallinde uygulamalı ziraat liseleri açılmalı. Almanya’da başarı ile uygulanan konu ile ilgili eğitim sistemi  örnek alınmalı,
  • Ziraat lisesini bitirenlerin 2 yıllık myo ve ziraat fakültesine girme hakkı olmalı.
  • Toplulaştırılan projelerde 3 yıl çalışan yarı ücretle bedelli askerlik yapmalı.

Projenin bir örneğinin ise şu anda Yozgat'ın Kabalı köyünde uygulanması ve Yozgat'ta büyük bir başarıya imza atması projenin hayata geçtiği zaman tarıma sağlayacağı katkıyı gözler önüne seriyor.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 03:45
Güneş 05:21
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:19
Yatsı 20:48