banner333

banner309

Şiran’da Bir Günde 97 Ünite Kan Bağışı Yapıldı.

Doğu Karadeniz Bölgesi'ndeki illeri dolaşacak olan Türk Kızılay’ı gezici kan toplama aracı Şiran ilçemizde faaliyet yürüttü.

Şiran 17.05.2016, 08:38 17.05.2016, 08:39
Şiran’da Bir Günde 97 Ünite Kan Bağışı Yapıldı.
banner400

Hükümet Caddesi, Atatürk Meydanı PTT önünde sabahın erken saatlerinde kurulan gezici kan toplama merkezi Şiranlıların kan bağışlarını kabul etti. “Kan Ver Hayat Kurtar” ve “Kan Acil Bir İhtiyaç Değil, Sürekli Bir İhtiyaçtır” sloganlarıyla yola çıkan ve halkın yoğun ilgi gösterdiği kan toplama tırı, Şiran’da tüm gün boyu faaliyetini sürdürdü.

Akşam saat 20.00’te sona eren kan toplama organizasyonunda toplamda 123 müracaat oldu. Müracaatlardan 26’sı kan değerleri düşük olduğundan geri çevrilirken, toplamda gün boyu gerçekleşen organizasyonda 97 ünite kan toplandı.

 

Konuyla ilgili konuşan gezici aracın sorumlusu Dr. Turgay Cengiz yaptığı açıklamada;

“2005’den 2015’e Kızılay’a yapılan kan bağış oranı %566 arttı. Bu artış Kızılay’ın çalışmaları, kamu spotunun yanında fikir önderlerinin, aydın kişilerin kan bağışlarının ve halkın Kızılay ile omuz omuza çalışması sayesinde oldu.

 

Kızılay’ı yalnız bırakmayan herkese teşekkürü bir borç biliriz. 14 Mayıs’ta Gümüşhane kan bağış merkezi olarak Şiran halk ekibi düzenledik. Şiran nüfusu düşünüldüğünde çok iyi bir rakamda kan bağısı yapıldı. Şiran halkının bu duyarlılığı bizleri çok mutlu etti. 14 Mayıs çiftçiler günü olduğu için çiftçi kardeşlerimizde bizleri yalnız bırakmadılar. Tüm çiftçilerimizin çiftçiler gününü kutlar kan bağışlarından dolayı teşekkür ederiz.

 

Her kan bağısında Hepatit B, Hepatit C,  Sifilis, AIDS terslerine bakılıyor. Kan bağışçısı bu konuda kendini terslerden geçirmiş oluyor. Eğer terslerde bir hastalık çıkar ise kan bağışçısının kendisine ulaşıp hastalığı hakkında bilgi veriliyor.

 

Kan bağışından önce kişinin kan yoğunluğuna bakılıyor. Özellikle Şiran bölgesinde hemoglobin değerlerinin çok yüksek olmasından dolayı kişide kaşıntı, baş ağrısı, kas ağrısı gibi şikâyetler yapabiliyor. Bu sebeple kan bağışlayan kişilerin vücutlarında rahatlama olduğu ifade ediliyor.

 

Kemik iliği kanı üretir, dalak öldürür. Yaklaşık iki ay içerisinde damarlardaki tüm kan yenilenir. Bu sebeple verilen kan zaten yenilenecek bir kan olduğundan kan vermenin bir zararı yoktur.” Dedi.

 

Türk Kızılay Şiran Şubesi Kurucu Üyesi ve Muhasip Üyesi Özcan Kaşıkçı, organizasyonda emeği geçenlere teşekkür etti. Kaşıkçı; “Başta Şiran Belediye Başkanı olmak üzere Şiran Kaymakamına, Şiran Devlet Hastanesi tüm personeline, Milli Eğitim Müdürlüğüne, Tapu Müdürlüğüne, Askerlik Şubesi personeline, Aile Toplum Merkezi tüm personellerine, Pancar Bölge Şefliği, Sivil Toplum Örgütlerine, Esnaf ve Vatandaşlara teşekkür ederim” dedi. 

 

Türk Kızılay Kan toplama aracının Şiran’dan hareket ederek Giresun ilinde faaliyet göstereceği öğrenildi.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 03:45
Güneş 05:21
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:19
Yatsı 20:48