banner333

banner309

Boşanma Davası Açacakların Dikkat Etmesi Gerekenler

Yaşam 21.12.2022, 08:51
Boşanma Davası Açacakların Dikkat Etmesi Gerekenler
banner400

Boşanma davası, zaten halihazırda evlilik birliği yıkılan vatandaşlarımızın yaşamakta olduğu acıların ve psikolojik travmaların yanında, bir de taraflara maddi ve manevi külfetler getiren hukuk davalarıdır. Ülkemizde her yıl yüzbinlerce boşanma yaşanmakta, bununla ters orantılı olarak da evlenme sayıları düşüş göstermektedir. 2000’li yılların başından itibaren yılda 90.000 civarı seyreden boşanma sayısı, günümüze gelindiğinde yılda 150.000 seviyelerini aşmış ve TÜİK verilerine göre 2021 yılında 174.085 olmuştur. Uzmanlar tarafından bu durumun, ilerleyen yıllarda ülkemizdeki genç nüfusun azalmasına ve üretim kapasitesinin de bu nedenle zarar görmesine sebebiyet verebilecek nitelikte olabileceği iddia edilmektedir.

Bununla birlikte, boşanma davaları yalnızca birbirini seven iki hayat arkadaşının ayrılmasından ziyade: yoksulluk nafakası, iştirak nafakası, tedbir nafakası, maddi ve manevi tazminat, düğün takılarının iadesi ve boşanma davası kesinleştikten sonra açılacak olan mal paylaşımı davası bir bütün olarak düşünülecek olursa, çok daha kapsamlı ve gerçek duruma yakın bir tablo ile karşı karşıya kalınacaktır. Boşanmak, en az evlenmek kadar ve hatta çoğu zaman evlenmekten dahi daha zor ve masraflı bir süreç olmaktadır. Bu nedenle “boşanma davası nasıl açılır” sorusunu soranlar, öncelikle boşanma davası açma kararlarını ayakları yere basan bir şekilde gözden geçirmeli, neyi göze almaları gerektiğini bilmeli ve nasıl bir yol izlemeleri gerektiğini, kendi yaşanmışlıklarını da dikkate alarak değerlendirmelidir. Çünkü her boşanma davası, durumun gereklerine ve detay hususlara göre bir diğerinden farklı sonuçlar doğurabilmektedir.
 

Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Boşanma davası, çekişmeli boşanma davası veya anlaşmalı boşanma davası şeklinde açılabilmektedir. Taraflar arasında anlaşmalı boşanma yoluyla boşanma sağlanması mümkünse, tarafların anlaşmalı boşanmaları ciddi bir zaman kaybının önüne geçecektir. Tabii bu süreçte taraflar, çekişmeli boşanma davasına da hazırlık yapmalı ve delilleri ile tanıklarını güvenceye almalıdır. Çünkü taraflar arasında anlaşma sağlanamaması halinde izlenilebilecek tek yol, çekişmeli boşanma davası açılması suretiyle boşanmanın çekişmeli olarak gerçekleştirilmesi olacaktır. Boşanma davası, aile mahkemesine veya aile mahkemesi bulunmayan yerlerde aile mahkemesi sıfatıyla davaya bakacak olan asliye hukuk mahkemesine boşanma dava dilekçesinin sunulması ve gerekli yargılama masraflarının mahkemeye yatırılması ile gerçekleştirilmektedir.
 

Boşanma Davasında Hukuka Uygun Deliller Nelerdir?

Boşanma davasında her somut olaya göre farklılık göstermekle birlikte genellikle: Nüfus kayıtları, mesajlaşma ekran görüntüleri, banka hesap dökümleri, banka dekontları, darp raporu ve diğer hastane kayıtları, emniyette veya savcılıkta verilen soruşturma ifade tutanakları(eğer taraflar arasında ceza yargılamasına da geçilmişse), hukuka uygun olarak elde edilmiş olmak şartıyla ses ve görüntü kayıtları gibi çeşitli deliller kullanılabilmektedir.

Ancak ses ve görüntü kayıtlarının hukuka uygunluğu, hukukçular arasında bile ciddi tartışmalara sebebiyet verebilmektedir. Bu nedenle Yargıtay tarafından konuya ilişkin olarak verilmiş olan emsal kararlar dikkatle incelenmeli ve bu delillerin kullanılıp kullanılmaması hususu ince elenip sık dokunmalıdır.

Kaynak: https://www.delilavukatlik.com/post/bosanma-davasi-nasil-acilir

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 03:47
Güneş 05:22
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:18
Yatsı 20:46