banner333

banner309

Gümüşhane’de ki “Aşağı Yukarı” Ayrımcılığı Siyasetin Gündeminde

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Gümüşhane İl Başkanı Süleyman Çiftçi, yazılı bir basın açıklaması yaparak il genelinde kullanılan “Aşağı-Yukarı” ayrışmasına dair itirazlarını dile getirdi.

Siyaset 25.03.2024, 00:25
Gümüşhane’de ki “Aşağı Yukarı” Ayrımcılığı Siyasetin Gündeminde
banner400

Cumhuriyet Halk Partisi(CHP) Gümüşhane İl Başkanı Süleyman Çiftçi, yazılı bir basın açıklaması yaparak il genelinde kullanılan “Aşağı-Yukarı” ayrışmasına dair itirazlarını dile getirdi.

Geçtiğimiz günlerde Belediye Başkanı Ercan Çimen tarafından Gümüşhane’de ikamet eden Torullulara yönelik düzenlenen iftar yemeğine atıfta bulunan CHP İl Başkanı Çiftçi, “Aşağı-Yukarı” diye bir ayrımın söz konusu olmadığını söyledi. Çiftçi, Gümüşhane’de olan sorunun şehrin dünyadaki örneklerinin aksine batıdan doğuya dengesiz bir şekilde taşınması olduğunu ve Başkan Çimen’in de bu dengesizliği farkında olduğunu kaydetti.

Belediye Başkanı Çimen’in iftar yemeğinde kullandığı; “Biz aşağı yukarı ayrımı yapmıyoruz” sözlerini hatırlatan İl Başkanı Çiftçi, “Hepimizin malumu Gümüşhane coğrafi ve jeopolitik konumu nedeniyle çok kültürlü bir nüfus yapısına sahiptir. Kadim İpek Yolu ile Baharat Yolunun kesiştiği yerde kurulmuş olup,  bu güzergâhlardan yapılan ticareti kontrol altında tutup güvenliği sağlama misyonunu da üstlenmiş ve günümüze kadar getirmiş bir kenttir. Kentimize hayat veren Harşit Çayı boyunca doğu batı istikametindeki bir vadiye kurulan şehrimiz doğuda Bayburt Erzurum, batıda Karadeniz Trabzon kültüründen etkilenmiştir. Belediye başkanının bahsettiği  “aşağı ve yukarı” kavramları da bu durumu kastetmektedir” dedi.

“Realitede Böyle Bir Ayrım Kalmadı”

Günümüzde böyle bir ayrımdan söz edilemeyeceğine vurgu yapan Başkan Çiftçi, “Nesiller boyu birbirinden kız alıp veren, düğünü, derneği, yemeği, folkloru kısacası kültürü ile iç içe geçmiş olan halk arasında artık böyle bir ayrım yoktur. Çok kültürlü homojen bir toplum oluşmuştur. Tam aksine bugün bütün Gümüşhane’yi rahatsız eden durum ise bu kadim kentin dünyadaki örneklerinin aksine çok dengesiz bir biçimde batıdan doğuya taşınmasıdır. Son on yıl içerisinde bir kente şehir olma özelliği kazandıran bütün kamu binaları hiçbir denge gözetilmeden, sağlıklı bir şehir planlaması yapılmadan şehrin doğusuna kaydırıldı” ifadelerini kullandı.

“Kamu Binalarının Dağılımı Dengesiz”

Gümüşhane’de yatırım anlamında bir dengesizlikten söz eden Başkan Çiftçi, “Şehrin doğusuna doğru yapılanlardan; Sanayi çarşısı, Üniversite kampüsü, Üniversite yurtları, Adliye binası, Emniyet müdürlüğü, Jandarma komutanlığı, Cezaevi, Organize sanayi bölgesi, Devlet su işleri, İtfaiye müdürlüğü, Devlet hastanesi ilk etapta aklımıza gelenler. Bu kamuya ait kurumlar belediye başkanımızın ayrım yapmadan “Yukarı” diye tanımladığı bölgeye inşa edildi. “Aşağı” dediği bölgede ise; “İlkokulları saymaz isek çarşıda bir belediye binası var. Bir de içinde valilik makamını barındıran “Hükümet Konağı” var ki söylentilere göre bu binanın da yıkım kararı verilmiş. Ayrıca şehir çıkışında bir Tarım İl müdürlüğü ile bir mezbaha binası var” sözleri ile plansız yapılanmaya dikkat çekti.

“Temiz Bir Tuvaletimiz Yok”

Çarşının her geçen gün sosyal donatı noktasında fakirleştiğine işaret eden Başkan Çiftçi, “Çarşıda eşinizle gezerken rahatça oturup çay içilebilecek bir mekân yok. Çarşı merkezinde hanımlar ihtiyaç duysa girebilecekleri temiz bir tuvalet yok. Şehrin batı çıkışında 14 Bin metrekare bir inşaat çukuru var. Burası otogara ayrılmış ama on senedir bu kentte otogar yok. Belediye on yılda bir otogar yapamadı. Şehirlerarası otobüsler kasaba minibüslerinin duraklarını otogar olarak kullanıyor. Bu tarihi kentte “hamam” yok. Şehirde kalan bir yabancı banyo yapma ihtiyacı duysa eski Gümüşhane’ye gitmek zorunda kalıyor” dedi.

“Başkan Çimen Yarattığı Dengesizliği Farkında”

Belediye Başkanı Ercan Çimen’in söylemlerinin aksine şehirde yarattığı dengesizliği farkında olduğunu dile getiren Çiftçi, “İşi ayrımcılığa dökerek oylarını konsolide edebilmenin yollarını arıyor. Aşağının insanı diye nitelendirdiği toplumu bu şekilde kandıracağını düşünüyor. Seçim yaklaştıkça yardım kolisi, alışveriş çekleri ile bu hataları kapatacağını zannediyor. Aslında “aşağı” ya da “yukarı yok. İmarsız, plansız, ranta dayalı olarak kamu binalarını şehirden çıkarma var” ifadelerini kullandı.

“Çimen’in de, Başer’in de Sorumluluğu Var”

Var olan olumsuz tabloda Belediye Başkanı Ercan Çimen kadar MHP Gümüşhane Belediye Başkan Adayı Vedat Soner Başer’in de sorumlu olduğuna işaret eden Çiftçi, “Bütün bu olumsuz tabloda beş yıl il genel meclisi, beş yıl da belediye meclisi üyeliği yapan  Sayın Vedat Soner Başer’in de imzası ve dahli vardır. Nüfusu hesap edilmeden toplumu bir bölgeye yığmanın getirdiği sosyo-ekonomik zorluklar bu ikilinin eseridir. Şimdi Gümüşhane halkına soruyorum. “aşağı / yukarı” ayrımı yapılmış mıdır, yapılmamış mıdır?” diye sordu.

“Çare Zihniyet Değişimi”

Gümüşhane’nin içerisinde bulunduğu cendereden çıkmasının tek çaresinin zihniyet değişimi olduğunun altını çizen Başkan Çiftçi, “Çözüm; partizanca düşünmeden “Sosyal Demokrat Belediyecilik” anlayışını tekrar Gümüşhane’ye getirmektir. Adaletli, dürüst, herkesi kucaklayan, belediye kaynaklarını çarçur etmeden gerekli yerlere harcayan, insan kaynaklarını yeteneklerine göre en faydalı şekilde kullanacak, torpile, şantaja, kanunsuzluğa boyun eğmeyecek Gümüşhane’nin sorunlarını ve çözüm yollarını bilen, arkasında bagajı, yükü olmayan temiz, dirayetli, bu işi becerebilecek bilgi, vizyon ve yeterliliğe sahip bir başkanı seçerek şehri emin ellere teslim etmektir” dedi.

“Yaşanabilir Bir Kent İçin Bedri Ağaç”

Adaylar arasında bahsi geçen meziyetlere sahip olan kişinin CHP Gümüşhane Belediye Başkan Adayı Bedri Ağaç olduğunu kaydeden Çiftçi, “Eğitimi, iş disiplini, projeleri ve vizyonu sayesinde bu şehir mimari ve kültürel kimliğini yeniden kazandırarak bir üniversiteler kenti, kültür ve yayla turizmi kenti ile ekolojik bir tarım kenti olarak kaliteli bir yaşam sunacak, çocuklarınıza yaşanabilir bir kenti size ancak Bedri Ağaç verebilir. Biz şehrimize bir başkan seçeceğiz. Kentimizi bu başkan yönetecek. Parti başkanları gelip bizi yönetmeyecek. Bu nedenle aday önemlidir. Halkımızı partileri değil de başkan adaylarını değerlendirerek oy kullanmaya, kişileri sahiplenmeyi değil de şehirlerini sahiplenmeye çağırıyorum” sözleri ile destek çağrısında bulundu.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 27 Nisan 2024
İmsak 03:44
Güneş 05:19
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:20
Yatsı 20:49