banner333

banner309

Doç. Dr. Oktay Yıldız’dan AIDS tedavisinde “propolis” şifası

Aralarında Gümüşhaneli hemşerimiz Doç. Dr. Oktay Yıldız'ında bulunduğu Karadeniz Teknik Üniversitesi akademisyenleri tarafından AIDS’e karşı propolisin etkisi ortaya kondu.

Sağlık 08.11.2018, 09:09 08.11.2018, 15:36
Doç. Dr. Oktay Yıldız’dan AIDS tedavisinde “propolis” şifası
banner400

KTÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ali Osman Beldüz koordinatörlüğünde Prof. Dr. Sevgi Kolaylı, Gümüşhaneli hemşerimiz Doç. Dr. Oktay Yıldız, Doç. Dr. Halil İbrahim Güler ve  Doktor Öğretim Üyesi Serap Pektaş'ın oluşturduğu ekip, arıların bitkilerden üreterek kovan içi temizlik ve kovanın yalıtımında kullandıkları, insanların da sağlık için tükettiği propolisin AIDS üzerindeki etkisini araştırdı.

TÜBİTAK'ın da desteği alınarak 3 yılda tamamlanması planlanan araştırmanın ilk sonucuna göre propolisin AIDS tedavisinde kullanımının ümit verici olduğu gözlendi.

6. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi"nde Doç. Dr. Oktay Yıldız tarafından sunulan ve halen devam eden çalışmada, arı ürünleri içerisinde yüksek antioksidan, antimikrobiyal ve antiviral etkisi bilinen propolisin sulu ekstraktlarının AIDS'e karşı etkisi anlatıldı.

Doç. Dr. Oktay Yıldız, çalışmaların başarılı bir şekilde ilerlediğini şöyle dile getirdi:

"HIV virüsünün insan vücuduna girdikten sonra temizlenmesi, vücuttan atılması şu an itibarıyla mümkün gözükmüyor ancak vücuda girdikten sonra bunun çoğalmasını bloke ettiğiniz takdirde kişinin yaşam süresini ve kalitesini en azından uzatabilirsiniz. Bizim çalışmamızda da amacımız bu propolis içerisindeki etken bileşenleri bir sonrası aşamada izole edip bunları fraksiyonlara ayırıp buradaki etken molekül ya da molekül gruplarının neler olduğunu tespit etmek, belki bizden sonra eczacılar ve tıp hekimlerine bu anlamda ileri aşamadaki klinik çalışmalara doğru giden yolda destek olmaktır." Dedi.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 28 Mart 2024
İmsak 04:39
Güneş 06:05
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:49
Yatsı 20:09