banner333

banner309

Adını Madenlerden Alan Gümüşhane, Bu Özelliğini Turizmde Kullanamıyor

Adını madencilik faaliyetlerinden alan Gümüşhane’de, sektörün turizm potansiyeli ile ilgili herhangi bir çalışması söz konusu olmazken konunun paydaşları tarafından dile getirilen talepler yetkililer tarafından göz ardı ediliyor

Kültür Sanat 29.01.2024, 14:55
Adını Madenlerden Alan Gümüşhane, Bu Özelliğini Turizmde Kullanamıyor
banner400

Adını madencilik faaliyetlerinden alan Gümüşhane’de, sektörün turizm potansiyeli ile ilgili herhangi bir çalışması söz konusu olmazken konunun paydaşları tarafından dile getirilen talepler yetkililer tarafından göz ardı ediliyor.


2024 yılı 1. Olağan İl İstihdam ve Mesleki Eğitim Kurulu Toplantısında konuyu maden firmaları üzerinden gündeme taşıyan DOKA Gümüşhane Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Esra Tunç, Gümüşhane'deki madencilerin, sosyal sorumluluk projeleriyle şehrin kalkınmasına ve istihdamın artırılmasına önemli katkılarda bulunabileceğini dile getirerek, örnek olarak da madencilik temalı bir kütüphanenin oluşturulabileceğini söyledi.


Konuyla ilgili değişik platformlarda yapılan turizm toplantılarında uzman isimler tarafından, tarih boyunca medeniyetlerin darphane merkezi olmasına rağmen bunu destekleyecek herhangi bir kültürel varlığın kent merkezinde bulunmaması eleştirilirken, somut kültürel varlıkları olarak değerlendirilen maden ve darphane ekipmanları ile bir maden müzesi oluşturulması isteniyor.

Konunun uzmanlarınca, kente adını veren tarihi maden ocakları ile ilgili herhangi bir çalışmanın yapılmamış olması turizm anlamında zayıf yönler arasında gösterilirken, bu varlıkların kültür turizmi ürünü olarak değerlendirilmesi gerektiğinin altı çiziliyor. Bu kapsamda değerlendirilebilecek Süleymaniye mahallesinde ki onlarca maden ocağının, yaşanabilecek olumsuzluklar nedeniyle kapatılmış olması ise var olan potansiyelin görmezden gelindiğine örnek olarak gösteriliyor.

Yetkililerin madencilik sektörü ile ilgili projelere mesafeli tutumu turizmciler tarafından eleştirilirken, Gümüşhane gibi adını madencilik sektöründen alan bir şehirde hiçbir çalışmanın yapılmamış olması “Gümüşhane adına, ihanet” olarak değerlendiriliyor.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 28 Nisan 2024
İmsak 03:42
Güneş 05:18
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:21
Yatsı 20:51