banner333

banner309

04.04.2012, 19:12

KOMŞU YİNE ŞAŞIRTTI!

 Bir önceki yazımızda Başbakanımızın yapacağı İran ziyareti ile ilgili soru işaretleri ve ihtimaller üzerinde durmuştuk. Bu ziyaretle ilgili olarak: “Başka bir ihtimaldir ki; Türkiye İran'a “Siz bağımsız bir ülkesiniz, İsrail'in olduğu gibi sizinde egemenlik haklarınız var; İsrail nasıl atom bombası yaptıysa sizde yapabilirsiniz ancak bunun için bölgesel dengeleri göz ardı etmeyiniz. Biz izin vermedikçe orta doğuda size kimse vuramaz ancak terör konusunda bizimle işbirliğine gidin ve bizimle  her konuda müttefik olun. Karayılanı yakalayıp serbest bırakmanız ülkemiz açısından hiçte hoş karşılanmamıştır. 

Benzer hadiselerde daha dikkatli olunmalıdır” şeklinde İran  hem desteklenecek hemde bölgedeki egemen aktörün Türkiye olduğu vurgusu  üstüne basarak İranlı yetkililere söylenecektir,şeklindeki tahminimizi ve öngörümüzü paylaşmıştık. 

Gerçektende ziyarette Türkiye tarafı tahmin ettiğimiz gibi davrandı ve İran'a özellikle Suriye konusunda birlikte hareket etmemiz gerektiği üzerinde duruldu.Ancak İran beklediğimiz şekilde  ziyareti dostane  karşılamadı ve herkesi şaşırttı.

İran Dini Lideri, Suriye'yi desteklemeye devam edeceklerini belirterek,Türkiye'nin beklentilerini tamamen boşa çıkardı. Bu destek ifadesinin  çok yalın bir dille söylenmesi diplomatik  dilde “ bizim işimize karışmayın” yada “ sizin telkinlerinizi dikkate alamayız” şeklinde yorumlanabilir. Daha da önemlisi Ortadoğu'da Türkiye'nin Lider devlet edasıyla tavsiyede bulunmuş olmasına karşılık olarak İran : “Biz kendi başımızın çaresine bakacak güçteyiz ve orta doğuda bizde varız”  şeklinde  tavır almıştır denebilir. İran, ABD' nin kendisini vurma ihtimaline karşılık Türkiye ile birlikte hareket ederek bu ihtimali ortadan kaldırma fırsatını riske ederek Türkiye'nin yardım elini tutmamıştır.  Bu durum İran'ın,  Türkiye'nin bölgesel güç olmasından duyduğu rahatsızlığın bir teessürü olmalı. Osmanlı İmparatorluğuna karşı tarihte takındığı tavrın bir benzerini Türk devletine karşıda göstermiş ve huylunun huyundan vazgeçmediğini teyit etmiştir.

İran'ın bu hamlesine karşılık olarak Türkiye İran'dan yaptığı  petrol  ithalatını % 20 oranında düşürdü. Her ne kadar yetkili ağızlardan “Biz Irana saldırılmasına karşıyız açıklamaları yapılsa da; İran'dan yapılan petrol ithalatının  kısılması “Başınızın çaresine bakın,bundan sonra biz yokuz “ anlamına gelir. Bu hamleye karşılık olarak İran doğalgaz kartını ileri sürecek ve  dünya piyasalarının üzerinde bir maliyetle alınan doğalgaz üzerinden Türkiye'yi zora sokmayı deneyecektir.
    
İran'ın Suriye'yi desteklemesinin arka planında Suriye Devlet Başkanında dahil olduğu   ve Suriye'de  %  8 nispetinde bulunan Nuseyri halkının  Şiiliğe yakın durmasıdır. İranın dış politikasında bu duruma sıkça rastlanır. Esat rejiminin ve Nusayrilerin  ÇİN ve RUSYA tarafından  da destekleniyor oluşunun sebebini okuyucuların yorumuna bırakmak isterim.(Nusayriliğin aslında kime daha çok yakın olduklarının bilinmesi açısından)
Yanılmış olmayı çok isterim ama Türkiye'nin İran'ı yalnız bırakması sonrasını,(daha doğrusu İran'ın Türkiye'nin yardımına ihtiyacının olmadığını belirtmesi sonrasını ) tahmin etmek zor değil. ABD önce ekonomik yaptırımlarla İran'ı yıldırmaya çalışacak,İran'ın tavrı değişmeyecek ve sonrasında ikinci bir körfez krizi bizi bekliyor olabilecek.
1980' li yıllarda başlayan İran – Irak savaşında bir haftada İrak'ı yerle bir edeceğini zanneden İran, Irak'la tam 9 yıl savaşmış, 1989 yılında biten ve bir milyon insanın hayatını kaybettiği savaş sonrasında İran'da, Irak'ta bir arpa boyu yol alamamışlardı.Şimdi kafa tuttuğu devlet ise daha güçlü ve İran, Türkiye'nin desteğine ihtiyaç duymuyor. Mevla'm hayırlısını eylesin. Hayır olan Türkiye ile İran'ın birlikte hareket etmeleridir. ABD- İran savaşından hayır gelir mi bilinmez.!
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 25 Nisan 2024
İmsak 03:47
Güneş 05:22
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:18
Yatsı 20:46