banner333

banner309

Kelkit'te Mutlular Ama Vatan Hasreti Olmasa

Ülkelerindeki iç savaştan kaçarak Türkiye'ye sığınan Suriyeli çocuklardan 22'si, Gümüşhane'nin Kelkit ilçesinde eğitimlerine devam ediyor.

Gurbet 26.08.2013, 13:02 30.09.2013, 14:28
Kelkit'te Mutlular Ama Vatan Hasreti Olmasa
banner400
 Kelkit Tahir Efendi Derneğince Şanlıurfa'nın Harran ilçesindeki kamptan alınan yaşları 5 ile 14 arasında değişen 22 Suriyeli çocuk, hayırseverlerin de katkılarıyla dernek tarafından kiralanan binada kalıyor.


Tahir Efendi Derneği Genel Sekreteri Selim Gök, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Suriyelilere yardım amacıyla geçen yıl başlattıkları kampanyada topladıkları gıda ve giysileri kamyon ile Şanlıurfa'nın 
Harran ilçesinde, Suriyeli sığınmacıların kaldığı kampa götürdüklerini belirtti.

Bu yıl başında kamp yetkililerine, 10-15 çocuğu Kelkit ilçesine götürerek her türlü bakımlarını üstlenebileceklerini ilettiklerini anlatan Gök, "Yaklaşık 1,5 ay süren işlemler sonrası 14 çocuğu alarak Kelkit'e getirdik. Çocukların her türlü bakım ve eğitimini üstlendik. Ramazan Bayramı'nda çocukları anne ve kardeşlerini görebilmeleri için Harran'daki kampa götürdük. Dönüşte 8 çocuk daha alarak 22 çocukla Kelkit'e döndük. Hayırsever vatandaşların da yardımlarıyla 22 çocuğun bakımını ve eğitimi sağlıyoruz" dedi.

Suriyeli çocuklara öncelikle Türkçe ile dini ve ilmi eğitim verildiğini ifade eden Gök, "Buradaki eğitimlerini tamamladıktan sonra sınava tabi tutulacaklar. Sınavları SuriyeHaseki Müftülüğünce yapılacak ve başarılı olanlar eğitimlerine Mısır El-Ezher Üniversitesinde devam edecek" diye konuştu.

Gök, çocukların ihtiyaçlarını tamamen hayırseverlerin katkılarıyla yaptıklarını dile getirerek, "Çocuklar kiraladığımız binada kalıyor. Aylık giderimiz 6-7 bin lira. Önümüz kış. Giderimiz daha da artacak. Dernek olarak bu yavrularımıza sahip çıktık. Tüm hayırsever vatandaşların da desteğini bekliyoruz" dedi.

Ailelerini de ülkelerini de özlüyorlar

Dernek tarafından kiralanan binanın altıncı katında kalan Suriyeli kardeşler Hasan Mervan Hüseyin ile Taha Mervan Hüseyin, babalarını bombalı saldırıda kaybettiklerini belirtti.

Abdul Emin Ali ise Suriyeli askerler tarafından açılan ateş sonrası babasına üç kurşu isabet ettiğini ve şehit olduğunu ifade etti.

Babalarından haber alamadıklarını anlatan diğer çocuklar da Kelkit'i çok sevdiklerini ama ailelerini ve ülkelerini özlediklerini söylediler.

Suriyeli hoca dini eğitim veriyor

Çocukların dini eğitimini veren Suriyeli hoca Abdul Fettah İsmail, Suriye'nin Hamakentinde yaşadığını ifade ederek, "Hama küçük bir kent. Buna rağmen helikopterler ve uçaklarla saldırdılar, 20 kişiyi şehit ettiler. İnsanları evlerinde bombaladılar. Evlerimizin bazıları yerle bir oldu. Hama'da kalamazdık. Mecburen ailemizi de alarakTürkiye'ye geldik. Ocak ayında Harran'a, haziranda ise Kelkit'e geldim" diye konuştu.

İsmail, Suriye'de yaşanan kimyasal saldırıya da değinerek, "Suriye'deki bu nizamın yapamayacağı hiçbir şey yoktur. Kimyasal silah kullandı, dünya buna karşı gelmedi. Dünya sessiz kaldı. Binlerce insan şehit oldu. Bunların içinde çocuklar, yaşlılar ve kadınlar var. Savaşan halka değil, savaşmayan halka bomba atıyor" ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Mart 2024
İmsak 04:38
Güneş 06:04
Öğle 12:32
İkindi 16:03
Akşam 18:50
Yatsı 20:11