banner333

banner309

Uzm. Dr. Emre Civelek: “Parkinson Harekete Geçmeden, Siz Harekete Geçin”

Gümüşhane Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Emre Civelek ''11 Nisan Dünya Parkinson Hastalığı Günü'' anlam ve önemine dikkat çekerek Parkinson hastalığı hakkında açıklamalarda bulundu.

Gündem 11.04.2024, 19:08
Uzm. Dr. Emre Civelek: “Parkinson Harekete Geçmeden, Siz Harekete Geçin”
banner400

Gümüşhane Devlet Hastanesi Nöroloji Uzmanı Uzm. Dr. Emre Civelek ''11 Nisan Dünya Parkinson Hastalığı Günü'' anlam ve önemine dikkat çekerek  Parkinson hastalığı hakkında açıklamalarda bulundu.

Parkinson hastalığının yavaş ilerleyerek, beyin hücrelerinde kayıp  meydana getiren bir hastalık olduğunu dile getiren Uzm. Dr. Emre Civelek, “Parkinson hastalığının belirtileri, hareketle ilgili olanlar ve hareketle ilgili olmayanlar ( motor ve motor olmayanlar) şeklinde iki gruba ayırılıyor. Motor semptomları titreme, hareketin yavaşlaması ve kaslarda kasılma, hareket edememe, uzuvlarda kasılma, tutarsız yürüyüş ve kamburluğu kapsar. Motor olmayan semptomlar ise uyku bozuklukları, kabızlık, koku duyusunun kaybı, depresyon, cinsel işlev bozukluğu ve anksiyeteyi içerir” dedi.

Semptomların her yaşta görülebileceğini belirten Civelek, “Parkinson her yaşta görülebilir ancak ortaya çıkma yaşı ortalama 60’tır. Genellikle ortaya çıkan ilk semptomlar bir elin hareketlerinde yavaşlama olması, yürürken kolun savrulması ve daha az yüz ifadesi kullanılması ek olarak yavaş konuşmasıdır” diye konuştu.

Civelek, “Pek çok kişi başlangıçta ilk önceleri hafif düzeyde ve en çok dinlenme halindeyken titremeler yaşar. Parkinson’un dört ana belirtisi vardır. Titreme veya tremor, hareketlerde yavaşlama, kollar, bacaklar veya gövdede katılık, denge sorunları ve muhtemel düşmeler şeklinde seyreder. Parkinson ilerleyici bir hastalıktır ve zaman ilerledikçe semptomlar kötüleşebilir. Doğru tedavi ve takip sayesinde, çoğu hasta normal hayatını uzun yıllar boyunca sürdürebilir. Erken tedavi ile hastalığın gidişatı yavaşlatmak mümkün hale gelir” şeklinde konuştu

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 29 Nisan 2024
İmsak 03:40
Güneş 05:17
Öğle 12:24
İkindi 16:14
Akşam 19:22
Yatsı 20:52