banner333

banner309

Muhtarlıklar Devlete Maddi Külfet Oluşturuyor; Varlığı da Dert, Yokluğu da!

31 Mart yerel seçimleri yaklaşırken, muhtarlık kurumunun varlığı sorgulanmaya başlandı.

Gündem 13.02.2024, 10:02
Muhtarlıklar Devlete Maddi Külfet Oluşturuyor; Varlığı da Dert, Yokluğu da!
banner400

31 Mart yerel seçimleri yaklaşırken, muhtarlık kurumunun varlığı sorgulanmaya başlandı. Sosyal medya platformlarında sıkça tartışılan konu hakkında vatandaşların büyük çoğunluğu köy muhtarlıkların kapatılmaması, mahalle muhtarlıklarının ise işlevlerini kaybettiği için kapatılması gerektiğini öne sürdüler.

Öte yandan muhtarlar adına konuşan Dernek Başkanı Emir Osman Yılmaz ise kapatılmaktan ziyade mahalle muhtarlıklarının yetki ve sorumluluklarına yönelik düzenleme yapılmasını ve mahalle muhtarlarının yetkilerinin artırılması gerektiğini savundu.

Yaşanan tartışma ile ilgili Gümüşkoza’ya özel açıklamalarda bulunan Gümüşhane Merkez Mahalle Muhtarları Dernek Başkanı ve Oltanbey Muhtarı Emir Osman Yılmaz, muhtarlıkların yerel yönetimlerde önemli bir rol oynadığını söyleyerek muhtarlıkların kapatılması yerine yetkilerinin arttırılması gerektiğine dikkat çekti.


Tartışmalara neden olan konu ile ilgili Gümüşkoza mikrofonuna konuşan Gümüşhaneli vatandaşlar ise özellikle şehir merkezlerinde bulunan muhtarlıklara ihtiyaç olmadığını belirtti. Muhtarlıkların eski işlevlerini yitirdiğini ve kapatılması gerektiğini savunan vatandaşlar insanların artık her türlü işlemlerini belediyeler aracılığı ile halledildiğini söyledi.

“Muhtarlık Bir Meslek Değil”

Gümüşhane Merkez Mahalle Muhtarları Dernek Başkanı Emir Osman Yılmaz, muhtarlıkların kapatılmasının devletin insiyatifinde olduğunu söyleyerek, devletin bu konu ile ilgili herhangi bir yaptırım yapmak istiyorsa zaten gerekeni bizzat yapacağını söyledi.

Muhtarlıkların kapatılmasından ziyade belediye binasında bir ofiste bulunmasının doğru olacağına dikkat çeken Yılmaz, “İnsanlar muhtarlığı bir meslek olarak yapmamalı, muhtarlara belediyeden bir ofis tahsis edilmeli bu ofisin kırtasiye vb. giderlerini belediye bütçesinden karşılamalıdır. Muhtarlıkları kapatmak yerine halka daha iyi hizmet için yetkileri arttırılmalı, yönetimde muhtarlarında söz hakkı olmalı” dedi.

Muhtarların maaş almaması gerektiğine de değinen Yılmaz, “Muhtarların maaşı konusunda insanlara katılıyorum muhtarlara asgari ücret vermemeleri gerekiyor, bu iş bir meslek değil” diye konuştu.

“Muhtarların Görev Alanları Kısıtlandı”

30 yıldır Karaer Mahallesinde muhtarlık yapan Mehmet Kurtman ise muhtarlıkların kapatılmasının çözüm olmadığını, aksine güçlendirilmesi gerektiğini savundu. Teknolojinin muhtarlık görevlerini kısıtladığına değinen Kurtman, “Muhtarlar olarak bundan önce ki dönemlerde ikametgâhta söz hakkımız vardı. Mahallemizde kim yaşar kim yaşamaz bilirdik, ancak e-devlet çıktığından bugüne muhtarların görev alanları azaldı. Her türlü işlemler nüfus ve e-devlet üzerinde dönüyor” şeklinde konuştu.

Eski kayıt sistemine geri dönmek istediklerine vurgu yapan Kurtman, “Muhtarlıkların kapatılması bir çözüm değil, Devletimiz bana para vermesin ancak muhtar olarak beni yerel yönetimde söz sahibi etsin. Bizim sadece adımız muhtar diye geçiyor ancak ne bir yetkimiz var ne de bir söz hakkımız. İlk muhtar olduğum zaman ne maaş alırdım ne de SSK yaptırılırdı geldiğimiz dönemde maaş hakkımız SSK hakkımız ve silah taşıma ruhsatımız var ancak bu durum yanlış. Tek istediğimiz yerel yönetimde söz sahibi olmak. Ben belediyeden mahallemin yolunu yaptırmasını istediğimde belediye bana “sen kimsin” diyor. Herhangi bir resmi yetkimiz yok biz mahallemiz için en doğru olanı istiyoruz” dedi.

Muhtarların devlete karşı mali bir yükünün olmadığını da dikkat çeken Kurtman, “Muhtarların kapatılması için maaşlar şart koşulmamalı. Altı yüz tane milletvekili var bunların asistanları ve sekreterleri var. Bir milletvekili dört beş tane farklı yerden maaş alıyor. Öncelikle milletvekillerine asistanlarına sonra muhtarlıklara baksınlar. Ben maaş almasam da gönüllü olarak muhtarlık yapmaya devam ederim” ifadelerini kullandı.

“Köylere Muhtarlar Yerine Kadrolu Memurlar Atansın”

Merkez ilçede bulunan tüm köy ve mahalle muhtarlıklarının kapatılması gerektiğini söyleyen Aytekin Ezber isimli vatandaş, “Muhtarlıklar kapatılsın, köylere de muhtarların yapacağı işleri yapabilecek düzeyde kadrolu memurlar atansın. Merkez de muhtar olmasını istemiyorum. Burada belediyeler var, muhtara ihtiyaç yok. Buralara atanacak bir memur, bunların yapacağı işi yapar. Köy de muhtarlar hiçbir şey yapmıyorlar. Yerine getirebilecekleri bir görevleri yok ki yapsınlar. Muhtarın bir görev yaptığını görmüyorum ben köyde. Mahalle muhtarları da bunlara dahil, hiçbir vasıfları yok” dedi.

“Şehir Merkezinde ki Muhtarlıkları Biran Önce Kaldırılmalı”

Vatandaşın her türlü işini belediyeler aracılığı ile halledebildiğini bu yüzden de şehirde ki muhtarlıklara ihtiyaç olmadığını dile getiren Adem Koç ise, “Köylerde ki muhtarlıklar devam etsin ama şehir merkezlerinde ki muhtarlıklar kaldırılsın. Merkez de bulunan muhtarlıkların hiçbir hükmü yok. Hizmet noktasında da hiçbir faydaları yok. Vatandaş her türlü işini belediyeden olsun, e devletten olsun hallediyor. Muhtarlara ihtiyaç yok. Görevlerini liyakat ile yerine getiren muhtarlar da var ama dediğim gibi şehir merkezinde ki muhtarlıklar biran evvel kaldırılsın” ifadelerine yer verdi.

“Muhtarlar Köyü de Mahalleyi de Temsil Edemiyor”

Selam El Mahti isimli vatandaş da muhtarların devlete yük olmaktan başka herhangi bir sorumluluğunun olmadığını söyleyerek, “Muhtarların topluma da halkımıza da bir faydaları yok. Köy muhtarlarına verilen paralar ile köylerin altyapı başta olmak üzere her türlü sorunları çözülür. Muhtarlara verilen para fuzuli masraftır. Muhtar zaten köyde durmuyor. Devletin memuru geliyor muhtar nerede diye soruyor ama muhtar yok. Yetkili kişiler bu konu ile ilgili bir araştırma yapmalılar. Seçim geldi, köyde oturmayan birisinin muhtar adayı olması o köye hakarettir. Böyle yaparak devlet ile de alay geçiyorlar. Köyde bir sorun çıkıyor muhtar nerede ara ki bulasın. Muhtarın köyden haberi yok. Hükümetin köy temsilcisi deyip maş veriyorlar ama yok öyle bir şey. Köyü de mahallesini de temsil etmiyor ki hükümeti temsil ediyor. Muhtarlara verilen maaş adil değil, bu para ekonomiye adeta bir yüktür” diye konuştu.

“Muhtarlıkların Vatandaşa Hiçbir Katkısı Yok”

Şehirde bulunan muhtarlıkların vatandaşa hiçbir katkısını olmadığı belirten Servet Şenel ise, “Bütün muhtarlıkların değil, sadece şehir merkezinde ve belediyelere ulaşılabilen yerlerde ki muhtarlıkların kaldırılmasından yanayım. Belediyenin encümenleri var ve şehrin işlerini onlar yapıyorlar, bu yüzden muhtarlığa gerek yok. Şehirde ki muhtarlıkların kaldırılmasını istiyoruz. Şehir merkezinde ki köy ve mahalle muhtarlıklarını gereksiz görüyorum. Köy muhtarları bir nebze de olsa vatandaşın işini görüyor ama şehirde duran muhtarların hiçbir şekilde katkısı yok” dedi.

Kaynak: Gümüşkoza Gazetesi
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 19 Mayıs 2024
İmsak 03:08
Güneş 04:55
Öğle 12:24
İkindi 16:19
Akşam 19:42
Yatsı 21:22