banner333

banner309

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Yatırımcıyı Gümüşhane’nin Dışına İtiyor

2018 yılında yayınlanarak yürürlüğe giren Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Gümüşhane Organize Sanayi Bölgesi(OSB)’ne yapılacak yatırımların il dışına kaçmasına neden oluyor.

Gündem 29.02.2024, 23:52
Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi Yatırımcıyı Gümüşhane’nin Dışına İtiyor
banner400

2018 yılında yayınlanarak yürürlüğe giren Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi, Gümüşhane Organize Sanayi Bölgesi(OSB)’ne yapılacak yatırımların il dışına kaçmasına neden oluyor. Her 3 yılda bir güncellenen listeye 2024 yılı içerisinde müdahale edilmediği takdirde Gümüşhane’ye yatırımcı gelmesi hayalden ibaret kalıyor.

Konuyla ilgili 14.05.2018 tarihinde bakanlar kurulunca alınan ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla yayımlanan kararnamede yer alan OSB sınıflandırmasında Gümüşhane Merkez ilçeye, İkinci Kademe Gelişmiş İlçeler kategorisinde yer verildi. Bu kategoride yer alan OSB’lerde, yer tahsis işlemlerinde uygulanan indirim oranı yüzde 60 olurken, Dördüncü ve Beşinci Kademe Gelişmiş İlçeler Kategorisinde yer alan komşu ilçelerde ise yer tahsisi tamamen ücretsiz olarak gerçekleştiriliyor. Bu durum Gümüşhane’de bulunan tek OSB konumundaki Gümüşhane Organize Sanayi Sitesine gelmesi gereken yatırımcıyı farklı ilçelere yönlendiriyor.
Bu uygulama nedeniyle Gümüşhane’de yapmak istediği yatırımı için Bayburt seçeneğini değerlendirmek durumunda kalan Gümüşhaneli iş insanı Rüstem Demirağ, sorunun çözümü için girişimlerde bulunulmasını istedi.

Gümüşhane’de yatırım yapmanın zorluğuna dikkat çeken Rüstem Demirağ, “Gümüşhane OSB’de arsa fiyatlarının yüksekliği ve arazilerin engebeli olması yatırım yapmayı imkânsız hale getiriyor. Bayburt'ta ise OSB'nin altıncı bölgede yer alması ve arsa tahsislerinin ücretsiz olması yatırımcıların ilgisini çekiyor” dedi.

Yapmayı planladığı yatırım üzerinden örnekler veren Demirağ, “TKDK ile ilgili Gümüşhane OSB'de bir yatırım yapmayı planlıyordum. OSB'ye gidip geldik, Metin Bey'le görüştük. Bize birkaç alternatif gösterdiler fakat hepsi dağın, kayanın, yamacının olduğu yerlerdi. 'Al burayı yap' dediler. Bu kadar inşaat maliyetine katlanmak istemediğim için kararsız kalmıştım. TKDK'nın danışmanlık firmasından bir yetkiliyle görüştüm. Gümüşhane'de arsaların problemli olduğunu ve yatırım yapmanın zor olduğunu söyledim. Bana 'Neden Bayburt'u düşünmüyorsunuz?' dedi. Bayburt'un altıncı bölge olduğunu ve daha avantajlı olduğunu belirterek beni Bayburt’a yönlendirdi” diye konuştu.

Bu görüşmenin ardından kısa bir süre sonra Bayburt MÜSİAD Başkanı ve Bayburt Milletvekilinin kendisini aradıklarına, Bayburt'a yatırım yapması halinde her türlü destek sözü verdiklerine vurgu yapan Demirağ, “Gümüşhane’de bu ilgi maalesef yok. Burada 2.5 dönüm yer baktım. İnşaata başlamak için 2 milyon lira harcamak gerekiyor. Bayburt'ta ise 100 bin TL'ye 2.5 dönüm yer alabiliyorsunuz. Gümüşhane OSB'de uygun olan arazi bitmiş. OSB Müdürü, beş katlı bina yüksekliğinde yamaçları gösteriyor. Bu taşları kırıp kenarına da duvar yaparsan ancak inşaata başlayabilirsin” ifadeleri ile bunun imkânsız olduğunu kaydetti.

Bu noktada çözüm olarak Kelkit'te kurulacak OSB’yi dile getiren Demirağ, “ Yol inşaatı ve Pekün Tüneli tamamlandığında Kelkit Gümüşhane'ye 20 dakikalık mesafede olacak. Konuyla ilgili girişimler yapılıyor. Bu girişimlerin hızlandırılması ve her kesimin desteğiyle bir an önce yeni OSB’lerin Gümüşhane’ye kazandırılması gerekiyor. Böyle bir durumda ben de gider Kelkit’te yatırım yaparım” ifadelerini kullandı.

Gümüşhane MÜSİAD Başkanı Cihan Canlı ise,  2018 yılında yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Kararnamesine dikkat çekerek, “ Kararname ile Gümüşhane Merkez İlçede bulunan OSB’den bedelsiz arsa tahsisi yapılamıyor. 2’nci kategoride olduğumuzdan arsa bedelinde yüzde 60 indirimden faydalanabiliyoruz. Merkez İlçe’nin dördüncü veya beşinci kategoriye dâhil edilmesiyle bu dezavantajımız ortadan kaldırılabilir. Bunun için de konuyla ilgili her kesimin aynı noktada birleşmesi ve bu sorunun çözümü için girişimlerde bulunması gerekiyor” dedi.

 Arsa tahsislerinde önceki yıllara göre indirime gidilmesine karşın yeterli cazibenin sağlanamadığına dikkat çeken Canlı, “Geçmiş yıllara göre fiyatlarımız düştü. 2023 yılında metre karesi 226 lira olan arazi tahsisinde indirime giderek 130 lira indirildi. Ancak esas çözüm yakın zamanda tekrardan güncellenecek olan listede Gümüşhane Merkez ilçenin dört veya beşinci gruba dahil edilmesi olacaktır” diye konuştu.

Öte yandan Cumhurbaşkanlığı kararnamesinde; Kelkit, Şiran, Köse ve Torul Dördüncü Kademe Gelişmiş İlçeler Kategorisinde yer alırken Kürtün ise Beşinci Kademe Gelişmiş İlçeler Arasında bulunuyor.
 

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 09 Mayıs 2024
İmsak 03:23
Güneş 05:05
Öğle 12:24
İkindi 16:16
Akşam 19:33
Yatsı 21:07