banner333

banner309

Kinoa Bitkisi İlgi Odağı Olmaya Devam Ediyor

Gümüşhane'de yeni bir ürün olan ve Köse İlçemizde daha önce Demonstrasyon amaçlı ekimi yapılarak olumlu sonuç alınan Kinoa Bitkisi, İl Özel idaresi kaynaklarıyla üreticilerimize tohum desteği yapılarak bu yılda bin 300 dekar alanda ekim gerçekleştirildi.

Gümüşhane 28.04.2017, 09:01
Kinoa Bitkisi İlgi Odağı Olmaya Devam Ediyor
banner400

İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Edip Birşen yaptığı açıklamada, iklim şartları yönünden ilimize oldukça uygun olan Kinoa Bitkisi, protein ve amino asitlerin tamamını içeren tek bitki olma özelliğine sahiptir. Kilogram fiyatı geçen yıl tarladan 8 TL den alıcı bulan kinoadan dekara 600 ila 800 kg arasında ürün alınabilmektedir. Sulama imkanları ve bakımı arttırıldıkça bu rakam 1000 kilograma kadar çıkabilmektedir. Bu yönüyle çiftçilerimizin ekonomisine olumlu anlamda katkı sağlayacak olan kinoa bitkisini Köse ilçemizde 2016 yılında 20 dekar alanda demonstrasyon çalışmaları yapıldığını ve başarılı sonuç alındığını ifade eden Birşen Demonstrasyon çalışmalarımız olumlu sonuç vermesiyle köse ilçemize üreticilerimizin bin 300 dekar alanda ekim çalışmaları yapıldığını söyledi.

Birşen, 2017 yılında İl Özel İdaresi Destekli Projeler kapsamında %100 hibeli 7 üreticimize kinoa tohumu desteği yapılmıştır. Pilav gibi tüketilebilen hem de un haline getirilip çok geniş bir alanda tüketilebilen kinoa aynı zamanda ilaç endüstrisinde de kullanılmaktadır. Buğday tarımı ile pek çok ortak özellikleri mevcuttur. Ekimi buğdayda olduğu gibi klasik hububat mibzeri ile, hasatı da klasik buğday biçerdöveri ile yapılabilmektedir. Beyaz, kırmızı ve siyah olmak üzere 3 çeşit kinoa vardır. Yüksek fiyatlardan alıcı bulan kinoa üreticilere dekarda 4.000 ila 6.000  TL ye varan getiri sağlamaktadır dedi.

Kinoa tarımı ile Kıraç arazileri daha iyi değerlendirebilmek adına, boş kalmasının önüne geçebileceği, alternatif ürün olarak çiftçilerimizin gelir düzeyini artırabileceği, bilimsel olarak da birçok faydasıyla (protein açısından 6-7 kat zengin, tüm aminoasitleri ve vitaminleri içermesi, ca, mg, zn gibi mineralleri içermesi) çiftçilerimize iyi bir gelir getireceği, tarım ve tarıma dayalı ekonomiyi canlandırabileceği, refah düzeyini iyileştirebileceği öngörülmektedir dedi.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 23 Nisan 2024
İmsak 03:51
Güneş 05:25
Öğle 12:25
İkindi 16:12
Akşam 19:16
Yatsı 20:44