banner333

banner309

Kapı ve Pencereler Neden Mavi ?... Öğrenince Çok Şaşıracaksınız !...

Anadolu coğrafyasında ve özellikle tatil yörelerinde bulunan evlerin kapı ve pencerelerinin ve hatta yol kenarlarının maviye boyanmış olduğunu görebilirsiniz. Bu durumun görsel tercihten kaynaklandığını düşünmüş olsanız da gerçek neden daha ilgi çekicidir.

Gümüşhane 29.08.2023, 21:39
Kapı ve Pencereler Neden Mavi ?... Öğrenince Çok Şaşıracaksınız !...
banner400

Anadolu coğrafyasında ve özellikle tatil yörelerinde bulunan evlerin kapı ve pencerelerinin ve hatta yol kenarlarının maviye boyanmış olduğunu görebilirsiniz. Bu durumun görsel tercihten kaynaklandığını düşünmüş olsanız da gerçek neden daha ilgi çekicidir. Bu renk tercihinin nedenini fotoğraf sanatçısı Mustafa Zengin'e sorduk.

Canca Mahallesi Rüfene mevkiinde, eski Türk Mahallesi olarak tasarladığı ve “Hayaller Sokağı” adını verdiği platformda yer alan kapı ve pencereleri maviye boyatan Zengin, bunun haşere ve sürüngenlere karşı alınan bir önlem olduğunu söyledi.

Bu uygulamanın Akdeniz Coğrafyasında bulunan ülkelerde olduğu gibi Türkiye’nin de birçok bölgesinde gözlemlendiğini dile getiren Zengin, “Akdeniz, Ege, Anadolu, İç Anadolu ve Doğu bölgelerimizde kapı ve pencerelerin maviye boyanması çok yaygın bir gelenek. Bu durumun iki sebebi var. Bunlardan birincisi Anadolu'da çok yaygın olan akrep, örümcek ve sürüngenlerden korunmak için kapı ve pencerelerin mavi renge boyanması. Bu hayvanlar mavi rengi ateş olarak algılayıp düşman belledikleri için evlerin içlerine giremediklerine inanılır. Bu inanışı destekleyen bilimsel veriler de vardır. Esasında ateş mavi, turuncu ve kırmızı renkten oluşur. Fakat insan gözü ateşin içindeki mavi rengi ayırt edemez. Oysa bizim aksimize mavi ve yeşil renkler, haşere ve sürüngenlerin en iyi görebildikleri renklerdir. Bu nedenle onlar için mavi ateştir, alevdir ve onları yakacak olan düşmandır” dedi..

Bir diğer sebebin ise nazar ve nazar boncuğu ile yakından alakalı olduğunu kaydeden Zengin, “Ülkemizde mavi rengin nazardan koruduğuna inanılmaktadır. Mavi kapı ve pencereler sayesinde kem gözlerin, o ev veya o evde yaşayanlara değmeyeceği düşünülür. Çin ve Hindistan'da ise mavi kapı ve pencerelerin kötü ruhlardan koruduğuna inanılmaktadır. Bu inanışa göre mavi kapı ve pencereler bir çeşit nazar boncuğu gibi kullanılmaktadır” diye konuştu.

Kaynak: Gümüşkoza Gazetesi
Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 27 Temmuz 2024
İmsak 03:22
Güneş 05:08
Öğle 12:34
İkindi 16:28
Akşam 19:49
Yatsı 21:27