banner333

banner309

İpek Yolunun Beyaz Zivesi ; Zigana

Gümüşhane sınırları içinde yer alan Zigana Dağı, yazın yeşil, kışın beyaz örtüsü, her iki mevsimde geleneksel şenlikleri ve yöresel lezzetleri ile karşılar konuklarını.

Gümüşhane 29.01.2014, 16:06 29.01.2014, 16:07
İpek Yolunun Beyaz Zivesi ; Zigana
banner400

 Yemyeşil yaylaları, berrak dereleri, dumanlı zirveleri, İran'dan Karadenize uzanan tarihi İpek Yolu'nu Trabzon'a bağlayan ünlü geçidi, derin vadileri, dik yamaçlara yaslanmış şirin köyleriyle bir yönünü Karadeniz'e bir yönü Harşit Vadisine bakan muhteşem güzellikleri ile bir doğa harikasıdır. Aynı zamanda 800 yıllık yayla geleneğinin yaşandığı bir kültür vadisidir Zigana.

Ana bölümü Gümüşhane ili sınırları içerisinde kalan Zigana dağı bir yandan Trabzon'a diğer yandan, Harşit Çayı'nın doğusundan denize ulaşır. Ziganalardan doğan su kaynakları kuzeyde Değirmendere'yi, güneyde Harşit Çayı'nı beslemektedir. Bu dağ sırası konuklarına öylesine güzel görüntüler sunar ki, zirvelerine tırmananları, yaylalarında dolaşanları kendine aşık eder.

Zigana Turizm Merkezi; Limni Gölü'ne 9 km, Kadırga Yaylasına 16 km, Erikbeli Yaylasına 20 km, Çakırgöle 49 km, Karaca Mağarasına 30 km, Sümela Manastırına 38 km, antik Santa Harabelerine 63 km, Avrupa'nın en uzun göknar ağaçlarının bulunduğu doğa harikası Örümcek Ormanlarına ise 50 km mesafededir. Zigana'nın üzerindeki en yüksek zirve 3 bin 82 metre rakımlı Deveboynu Tepesidir. Zigana'nın bir diğer yükseltisi ise 2 bin 800 metreyle Ziyaret Tepesidir. Bu iki tepenin arasında, Taşköprü Yaylası'nda konaklayıp, dağın tüm güzelliklerine ulaşmak mümkündür.

Bu arada yaylaya adını veren ve bir zamanlar üzerinden İpek Yolu kervanlarının geçtiği söylenen küçük taş köprüyü de unutmamak gerekiyor. Taşköprü, Deveboynu Tepesi'ne ve bu dağlardaki tek buzul göl olan Çakırgöl'e oldukça yakındır. Daha da önemlisi Yağmurdere, Şaphane, Kayabaşı gibi özgün mimari özelliklerini koruyan köylere ve antik Santa Harabeleri'ne kolayca ulaşılacak bir mesafededir. Sümela manastırı ise zirveye 42 km uzaklıktadır.

 Zigana zirvenin güney yüzünde ormanların içerisinde gizemini saklayan Limni gölü ve tarihi İpek Yolu kenarında otantik yaşamını sürdüren Zigana köyü de görülmeye değerdir. Zigana'nın kuzey yamaçlarında Trabzon'a bağlı sütlacı ile ünlü Hamsiköy ve muhteşem çam ormanları yer almaktadır. Maçka'dan Torul'a kadar yol boyunca ve zirvede Trabzon ve Gümüşhane'nin özgün yemeklerini tatmak için çok sayıda dinlenme ve konaklama tesisi hizmet vermektedir.

Turizm Bakanlığınca 1991 yılında Turizm Merkezi ilan edilen Zigana Dağında turizm alanı 40 bin metrekare olup, 1/ 1000 ölçekli uygulama imar planı mevcuttur. Zigana Dağı Gümüşhane'ye 40 kilometre, Trabzon'a ise 60 kilometre uzaklıktadır. Zigana Dağı Kayak Merkezinde kayak alanları 1900-2500 metre yüksekliğinde olup, kışın ortalama kar kalınlığı bir metreyi bulmaktadır. Alan yaz aylarında çim ile kaplıdır. Kayak Merkezinde, kayak sezonu aralık ayında başlar ve nisan ayı sonuna kadar sürer. 

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 24 Nisan 2024
İmsak 03:49
Güneş 05:23
Öğle 12:25
İkindi 16:12
Akşam 19:17
Yatsı 20:45