banner333

banner309

Gümüşhane Kamuoyu Taşınan Mezarlara Sessiz Kaldı!

Koza Altın'ın siyanür havuzu oluşturmak için Demirkaynak köyünde taşıttığı mezarlar için Gümüşhane kamuoyundan ses çıkmaması şaşırttı.

Gümüşhane 21.12.2012, 10:58
Gümüşhane Kamuoyu Taşınan Mezarlara Sessiz Kaldı!
banner400
KAYIP ŞEHİR: GÜMÜŞHANE

Gümüşhane’deki maden sahasında mezarlar taşındı. Mastra altın madeni sahasına yapılacak ikinci siyanür havuzu için Mastra köylülerinin köy mezarlığı boşaltılarak taşınmaya başladı. Maden sahasının işleticisi firma tuğlardan yeni gıcır gıcır mezarlıkalar yaparak mezar sahiplerine gönderilen ihbarname ile mezarlıkların taşınmasını talep etti.  Köylülerin ise, bir kısmı mezarlarını taşıdı, bir kısmı halen bekliyor.

Akşam sabah onlar da taşınır, zannediyoruz. Haber, gazetemize geldiğinde yayına girdi. Yüzlerce telefon ve mail aldık. Bunları aşamalı olarak yayınlamayı planlıyoruz.
Kendilerine gönderilen ihtarnameler, ihtarnamelerin yayınlanmaması, 3. Şahıslara asla gösterilmemesi, basına verilmemesi tenbihlerine varana kadar bir çok konuda tarafımıza bildirimler yapılmıştır.
 
Herşey bir yana bir ticari kuruluşlun talebi ile mezarlarını taşıyan Türkiye’de ilk ve tek il Gümüşhane dir. Tarihin kayıtlarına bu hadise kara bir iz olarak geçecektir.Hiçbir ata, baba, ana kendi mezarının torunlarının kendinden sonraki kuşakları tarafından menfaat uğruna taşıdığına dair örnek bulamazsınız. Buna rağmen bu konuda, Gümüşhane’de tek bir STK, kamuoyu, kitlesel bir tepki şu ana kadar olmamıştır. Bunun kadar önem arzetmeyen konular için bile birbirleri ile demeç verme yarışına girenlerin sessizliği bizlere düşündürücü gelmektedir. Ancak aldığımız bazı duyumlar, yakın zaman içinde köy alanına doğru şehir merkezinden bir yürüyüş ve tepki olacağı yönündedir.
Konuya ilişkin, milletvekillerinden,valilikten,belediyeden,köy muhtarlığından herhangi bir açıklama, beyan verilmemiştir.Belli ki, maden şirketi konunun devlet ve yerel yönetim ayağını çözmüşe benziyor.Ancak konunun vicdanlarda açtığı yara ve kamuoyunun tepkisi asla unutulmamalıdır.
Mevcut mezarlar içinde tarihi mezarların olması, kültür il müdürlüğünün konuyu sahiplenmesi bakımından da uyarı niteliğindedir.

Göçük olmadıkça mezarlıklar taşınamaz, kaldırılamaz.
Ecdadın, dedelerimizin mezarlıkları ticari kuruluşlar lehine 3-5 kuruş karşılığında değiştirilmez, kaldırılmaz. Bu konuda Mastra köyü muhtarı başta olmak üzere köylülere gereken hatırlatmayı bir kez daha yapıyor, herkesin mezarlarına sahip çıkması konusunda sorumlu gazeteci rolü ile hatırlatmak istiyoruz.

Kaynak: Haber29.NET
Yorumlar (2)
Nilüfer aşkın 11 yıl önce
Vijdanen muhasebe sırası sanırım bizde ..millet olarak ..şuan tek derdimiz keser döner sap dönermi gün gelir hesap dönermi...bu sessizliğimiz acaba gelecek yıllarda bizimde KABRİMİZİ yerinden söktürürmü...?
Nazire Nalçacı 11 yıl önce
Noluyor size ? Size bu toprakları miras olarak bırakan ecdadınıza şükran borcunuza karşılık teşekkürünüz bu mu ?
Ahde vefa nerede ? Vicdanlarınızda promosyonunuz mu oldu ?
Bu yaptığınızı yıllar sonra size de torunlarınız yapacak. Kafanızı yastığa nasıl koyup ta uyuyabiliyorsunuz ?
Ya siz nasıl bir eşrefimahlukatsınız ?
SİZİ ESEFLE KINIYORUM !!!
Adınız tarihe kara bir leke olarak geçecek.
SİZE YAZIKLAR OLSUN !!!
2
az bulutlu
Namaz Vakti 16 Nisan 2024
İmsak 04:04
Güneş 05:35
Öğle 12:27
İkindi 16:10
Akşam 19:09
Yatsı 20:34