banner333

banner309

Engellerini Halk Oyunlarıyla Aşıyorlar

Gümüşhane Altın Şehir Gençlik ve Spor Kulübü "Oynamak Onların da Hakkı" projesiyle zihinsel engelli öğrenciler halk oyunları öğreniyor.

Gümüşhane 10.05.2013, 10:29
Engellerini Halk Oyunlarıyla Aşıyorlar
banner400
 Kulüp başkanı Engin Çelik, gazetecilere yaptığı açıklamada, kentte bugüne kadar engellilere yönelik bir proje yapılmadığını savundu.


Engelli çocukların okul ve aile içinde yaşadıkları sıkıntıları halk oyunlarıyla aşacakları inancıyla bu projeyi başlattıklarını ifade eden Çelik,

"Projemizi kent merkezindeki bir rehabilitasyon merkezi ile ortak hareket ederek hazırladık. Orada eğitim gören öğrencileri kursa aldık. İki öğreticimiz, 0-18 yaş grubunda 20 öğrencimize haftada 4 gün halk oyunları dersi veriyor.Gümüşhane'mizin yöresel oyunlarından güzeller, sorda diki, misket ve kolbastı oyunlarımızla çocuklarımıza neşeli bir ortam sağlıyoruz" dedi.

-"İşitme engelliler davulun tokmağına bakarak oynuyor"-

Kursiyerler arasında 3 işitme engelli olduğunu belirten Çelik, "Bu çocuklar ilk başta el çırparak ne yapmaları gerektiğini anladı. İlerleyen günlerde artık davulun tokmağının her vuruşuna bakarak kendilerini ayarladılar. İşitme engelli öğrencilerimiz 2 ay içerisinde tüm oyunları öğrendi. Duymuyorlar ama sürekli davula, tokmağa bakarak oyunlarını oynuyorlar" ifadelerini kullandı.

Çelik, 6 ay sürecek projenin 4 ayını geride bıraktıklarını kaydederek,

"Çocuklarımız bugün 3-4 oyunu rahatlıkla oynayabiliyor. Haziran ayında kent merkezinde düzenleyeceğimiz etkinlikte çocuklarımız, öğrendiklerini sergileme fırsatı bulacak. Proje bittikten sonra da kursu sürdürmeyi düşünüyoruz" diye konuştu.

-"Çocukların öz güveni arttı"-

Projeyle engelli öğrencilerin öz güvenlerinin arttığını vurgulayan Çelik, şunları söyledi:

"Çocuklarımız ders bitmesine rağmen kalmak istiyorlar. Biz de gerektiğinde taleplerini yerine getirerek derslerimizi uzatıyoruz. Aileleri projeden son derece memnun. Çocuklarının eve gittiklerinde oyun oynadığını, motivasyonlarının daha çok arttığını, Gümüşhane yöresine ait müzikleri söylemeye başladıklarını anlatıyorlar."

Çelik, derneği 2009 yılında kurduklarını ifade ederek, "Bugüne kadar neden böyle bir proje yapmadık diye hayıflanıyoruz. Bazı öğrencilerimiz bize mektup bile yazıyor. O mektupları okuduğum zaman gözlerim doluyor, içim acıyor. Çocuklar bu ortama girmek için can atıyormuş ama bizim gözlerimiz maalesef bugüne kadar görmemiş" dedi. 

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 26 Nisan 2024
İmsak 03:47
Güneş 05:22
Öğle 12:25
İkindi 16:13
Akşam 19:18
Yatsı 20:46