banner333

banner309

Akçay, Gümüşhane’nin sorunlarını TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’nda gündeme taşıdı

Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı İsmail Akçay, Ankara’da düzenlenen TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’na katılarak, Gümüşhane iş dünyasının beklenti ve çözüm önerilerini bakanlara aktardı.

Gümüşhane 25.05.2025, 18:42
Akçay, Gümüşhane’nin sorunlarını TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’nda gündeme taşıdı
banner400


Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odası (GTSO) Başkanı İsmail Akçay, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde düzenlenen TOBB Türkiye Ekonomi Şurası’na katıldı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Cevdet Yılmaz ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek başta olmak üzere birçok bakanın hazır bulunduğu toplantıda Akçay, Gümüşhane’nin ekonomik gelişimi için hazırladığı detaylı raporu sundu.

Yaklaşık 7 saat süren toplantıda söz alan Akçay, ilin kalkınmasının önündeki 6 maddelik engelleri sıralarken çözüm önerilerini de net ifadelerle dile getirdi.

EKONOMİ ŞURASI SORUN VE ÖNERİLER
1. Madde:

Sorun:
TÜİK tarafından açıklanan 2023 ve 2024 verilerine baktığımızda Gümüşhane ilimiz hemen hemen tüm sırlamalarda sonda yer almaktadır. Sosyo-Ekonomik Gelişmişlik (SEGE) sıralamasına göre Gümüşhane İlimiz, 5. Teşvik Bölgesinde değerlendirilmiştir. Bizler 5. Bölge Teşvikleriyle beklenen faydayı sağlayamadık. 2017 yılında çıkarılan Teşvik Programı Gümüşhane’de beklenen faydayı sağlamazken güncelliğini de kaybetmiştir.

Öneri:
Türkiye’mizin Kalkınma hızında büyüyen illerimizle, aramızdaki farkı kapatabilmemiz için Gümüşhane’mize 6. Bölge Teşviklerinin verilmesinin bile yeterli olmayacağını düşünüyoruz. Gümüşhane ölçeğindeki illerimizi hayatta tutabilmek için acilen yeni bir yatırım teşvik sistemi üzerinde çalışılmalıdır. Hükümetimiz tarafından açıklanan ancak kısmı olarak uygulamaya konulan Cazibe Merkezi programının kapsamlı bir şekilde hayat geçirilmesini bekliyoruz. ( Büyük Şehirlerdeki Sanayi tesislerin proje kapsamındaki illere taşınması amacıyla teşvikler verilmesi, ücretsiz arsa tahsisi gibi çağrıların uygulanmasını bekliyoruz. (Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı)

2. Madde:

Sorun:
Gümüşhane ölçeğinde şehirlerimizin gelişmesi için devletimiz tarafından yapılan kamu yatırımların önemi çok büyük. Devletimizin vermiş olduğu teşvik ve destekler ile yapılan kamu yatırımları şehirlerimizin kalkılması için lokomotif görevi görmektedir.

Öneri:
Gümüşhane ilimizin sanayileşmesini hızlandıracak ve lokomotif görevi göreceğine inandığımız bir sektör olan savunma sanayi sektöründe (Savunma sanayisinde üretilen bir silahın, parçasını üretebilecek bir tesis yatırımı yapılmasını talep ediyoruz. (Milli Savunma Bakanlığı)

3.Madde

Sorun: 
Şehrimizde karayolundan başka bir ulaşım ağı yoktur. Ulaşım ağlarındaki gelişmişlik seviyesinin bölge ekonomisini doğrudan etkilediğini göz önüne aldığımızda bu neden şehir ekonomisinin gelişmesini olumsuz açıdan etkilemektedir.

Öneri: 
Gümüşhane üzerinden planlanan Erzincan-Gümüşhane-Trabzon Demiryolu uygulama Projemizin bir an önce hayata geçirilmesini bekliyoruz. (Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı)

4.Madde:

Sorun: 
Uygulanan tarımsal kalkınma programları verimli ve başarılı olmamış, köyden kente göç ile köylerimizde hayvancılık bitme aşamasına gelmiştir.

Öneri: 
Muhtarlara verdiğimiz maaşlar gibi hayvancılık yapılan her köye, sürü yöneticisi (sözleşmeli çoban) verilmeli. Köylerde hayvancılık yeniden başlaması amacıyla bu tür destek kalemleri oluşturulması. (Tarım ve Orman Bakanlığı)

5.Madde:
 

Sorun: 
1/100.000 lik Çevre Düzeni Planı İlimiz coğrafi şartlarına uygun değildir. İlimizde yatırım yapmak isteyen yatırımcının önüne engel olarak çıkmaktadır. 
Karayolları çekme mesafesi Büyükşehirlerde yol çizgisinden 5 metre olarak uygulanabilirken, Gümüşhane de 25 metre olarak uygulanıyor.

Öneri:
İlimiz coğrafi şartları da dikkate alınarak 1/100.000 lik Çevre Düzeni Planı yeniden yapılmalı. Bölünmüş yollarımız yapıldığını göre tek gidiş geliş yollar için konulan işyeri açma şartı olan 25 metre çekme mesafesi yeniden düzenlenmelidir. Büyük şehirlerle aramızdaki haksız rekabetin önlenmesi, fırsat eşitliğinin sağlanması için bizim şehrimizde işyeri uygulanmasında olduğu gibi çekme mesafesinin 5 metre olarak revize edilmesini talep ediyoruz.  (Çevre ve Şehircilik Bakanlığı-Ulaştırma Bakanlığı)

6.Madde

Sorun: 
Odamız Tarafından hazırlanan proje kapsamında, Tarihi İpekyolu (Trabzon-Gümüşhane-Erzurum) yolu üzerinde yapmayı amaçladığımız ve gerekli ön fizibilite raporları tamamlanmış Gümüşhane Yöresel Ürünler İpekyolu Turizm Ticaret Merkezi için gerekli yer tahsisinde sorun yaşamaktayız. 2022 yılında 1.864.000 aracın geçtiği bu yol üzerinde üretime ve istihdama, dolayısıyla il ekonomisine katkı sağlayacak bir tesis yoktur.

Öneri:
Şehrimiz ve bölgemiz için üretim ve istihdamı artıracak, önemli bir ticari merkez olacak Gümüşhane Yöresel Ürünler İpekyolu Turizm Ticaret Merkezinin yapımı için Gümüşhane Merkez İkisu köyü 125 Ada 1 parsel (Hazineye ait alan) ile bitişiğindeki tapulama harici A Parselin (Yıllardır atıl vaziyette duran alanın ticaret merkezi yapılması şartı ile) Gümüşhane Valiliğine veya TOKİ’ye ya da Gümüşhane Ticaret ve Sanayi Odasına tahsis edilmesini talep ediyoruz. TOKİ tarafından yapılacak ve şehirdeki girişimcilerin hizmetine sunulacak bu önemli proje şehrimize ve bölgemize büyük bir değer katacaktır. (Çevre ve Şehircilik Bakanlığı)

Yorumlar (0)
3
hafif yağmur
Namaz Vakti 26 Mayıs 2025
İmsak 06:06
Güneş 07:37
Öğle 12:28
İkindi 14:48
Akşam 17:09
Yatsı 18:35
GazetelerTümü