banner333

banner309

Gümüşhane Üniversitesinde helal gıda paneli düzenlendi

Gümüşhane Üniversitesi Gıda Mühendisleri Odası Öğrenci Temsilciliğinin düzenlemiş olduğu "Helal Gıdalar ve Helal Katkı Maddeleri" paneline GİMDES (Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Derneği) üyesi Yüksek Kimyager Murat Sayın konuşmacı olarak katıldı.

Eğitim 20.03.2015, 08:26 20.03.2015, 08:28
Gümüşhane Üniversitesinde helal gıda paneli düzenlendi
banner400
Gümüşhane Üniversitesi Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Çok Amaçlı Salon'da gerçekleştirilen panele Gümüşhane Üniversitesi rektör yardımcıları İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Celalettin Vatandaş, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Muhsin Kalkışım,  Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Murat Küçük ile öğretim üyeleri ve öğrenciler katıldı.
Düzenlenen panelde son günlerin en çok tartışılan konulardan biri olan "Helal Gıdalar ve Helal Katkı Maddeleri"  hakkında bilgiler verildi. Son yıllarda insanların acımasız üretim ve tüketim kültürü arasında sıkışıp kalan helal gıda kavramının İslam dinini kabul edip, İslam dinine göre yaşayanlar için giderek daha fazla önem kazandığına dikkat çeken Murat Sayın, hem temiz hem helal gıda tüketimini daha çok önemsemeye başladıklarını ve yerli yabancı firmaların helal sertifika veren kuruluşlara ilgisinin arttığını dile getirdi.
Neden helal sertifikalamaya ihtiyaç var?

Panelde helal sertifikalamaya ihtiyacın giderek arttığını belirten Sayın, "Müs­lü­man bir ül­ke­de he­lal ser­ti­fi­ka­la­ma­ya ger­çek­ten ih­ti­yaç var. Çün­kü ül­ke­miz­de kul­la­nı­lan kat­kı mad­de­le­ri­nin çoğu it­hal­dir. Ge­nel­de gayr-i müs­lim­le­rin üret­ti­ği bu kat­kı­lar Tür­ki­ye­’ye gi­rer­ken Ta­rım ve Hay­van­cı­lık Ba­kan­lı­ğı ta­ra­fın­dan ana­liz­ler ya­pı­la­rak in­ce­le­nir ve Türk Gı­da Ko­dek­si­’ne uy­gun­sa ül­ke­ye gi­ri­şi­ne izin ve­ri­lir. Bu Ko­deks ise ma­ale­sef; ha­ram, ne­cis, mek­ruh gi­bi İs­la­mi ta­nım­lan­dır­ma­la­rı içer­me­di­ği, sa­de­ce sağ­lık­la il­gi­li ba­zı kri­ter­le­ri içer­di­ği için bu kat­kı­lar, İs­la­mi nok­ta­da şüp­he­li ola­rak Tür­ki­ye­’ye gir­mek­te­dir. Do­la­yı­sıy­la şüp­he­li olan bu kat­kı­lar­la ya­pı­lan tüm üre­tim­ler de İs­la­mi nok­ta­da şüp­he­li ol­mak­ta­dır. Hat­ta kat­kı kul­la­nıl­ma ih­ti­ma­li olan üre­tim­ler de şüp­he­li­dir.

Türkiye’de GİMDES ve TSE ile birlikte birkaç tane yetkili kurum var ve dünya genelinde ise bu rakam 400’ün üzerinde, GİMDES (Gıda ve İhtiyaç Maddeleri Denetleme ve Sertifikalandırma Derneği) olarak bu işi çok önemsiyoruz her müracaat eden gıda firmasına da sertifika vermiyoruz. Ancak gerekli şartları sağlamaları durumunda belirli kurallar çerçevesinde sertifika verebiliyoruz." dedi. Sayın, helal sertifikası alabilen firma ve markaların düzenli olarak kontrol altında tutulduklarını, şüpheli durumlarda verilen lisansın iptal edildiğinin altını çizdi. Sayın ayrıca kola, sakız, cips, bisküvi, çikolata gibi gençleri tehdit eden gıdaların üretiminde kullanılan katkı maddelerinin zararları üzerinde durdu.
Panelde soru-cevapların alınmasından sonra kürsüye çıkan Rektör Yardımcısı Edebiyat Fakültesi Dekanı M. Muhsin Kalkışım, yaptığı konuşmadan dolayı Murat Sayın'a teşekkür ederek plaket takdiminde bulundu.

Yorumlar (0)
2
az bulutlu
Namaz Vakti 03 Mayıs 2024
İmsak 03:33
Güneş 05:12
Öğle 12:24
İkindi 16:15
Akşam 19:26
Yatsı 20:58